7 τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να συνηθίσει τη μάσκα

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Wed, 09/09/2020 - 17:33
0 Comments

Εφόσον κατόπιν εισήγησης των ειδικών το έχουμε πάρει απόφαση πλέον, πως η μάσκα είναι αναγκαία και εξοικειωνόμαστε σταδιακά με την ιδέα της υποχρεωτικής χρήσης της, το θέμα που απασχολεί τους γονείς είναι πώς θα βοηθήσουν τα παιδιά να την αποδεχτούν, να τη συνηθίσουν και να τη χρησιμοποιούν σωστά σε καθημερινή βάση...

boom παιδί μάσκα

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι έντονες εκφράσεις του προσώπου είναι βασικό μέσο επικοινωνίας κι έκφρασης για τα παιδιά. Αντίστοιχα, νιώθουν ασφάλεια κι εμπιστοσύνη όταν βλέπουν τις εκφράσεις των μεγάλων. Όταν λοιπόν, για παράδειγμα, το χαμόγελο είναι καλυμμένο, είναι λογικό να αισθανθούν περίεργα και να μην ξέρουν πώς να αντιδράσουν, ή ακόμα και να φοβηθούν. Χρειάζεται, συνεπώς, συνεχής στήριξη από την πλευρά των γονιών. Πώς όμως θα μάθουμε στα παιδιά μας να φορούν τη μάσκα στην πράξη;

1. Conversation is food for the soul: Θα εκπλαγείτε όταν δείτε πόσα πράγματα μπορούν να καταλάβουν τα παιδιά μας μόνο και μόνο μέσα από τη συζήτηση. Προσπαθήστε να τους εξηγήσετε για ποιον λόγο πρέπει να φοράμε σε μόνιμη βάση τη μάσκα όταν βρισκόμαστε με άλλους ανθρώπους, τι συμβαίνει με τον ιό και πώς με τη μάσκα προστατεύουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας. 

2. Practice, practice, practice: Είναι σημαντικό τα παιδιά σας να εξοικειωθούν με τη μάσκα. Αφήστε τα να την παρατηρήσουν και να την πιάσουν και αφού τους δείξετε πώς πρέπει να τη χρησιμοποιούν σωστά, ενημερώνοντάς τα με σαφείς οδηγίες που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, δώστε τους χρόνο να κάνουν εξάσκηση. Βεβαιωθείτε ότι έχουν μάθει όλες τις οδηγίες καλά και ότι θα μπορούν να κάνουν σωστή χρήση της μάσκας, πριν χρειαστεί να βρεθούν σε χώρο όπου είναι υποχρεωτική.

boom παιδί μάσκα

3. Η μίμηση είναι ο καλύτερος μηχανισμός προστασίας: Όπως πολύ καλά ξέρουμε, τα παιδιά μιμούνται ό,τι βλέπουν και πιο συγκεκριμένα τους γονείς τους. Έτσι, για να μπορέσουν να συνηθίσουν στην ιδέα της μάσκας, οφείλετε και εσείς να δώσετε το καλό παράδειγμα. Αν τα παιδιά σας βλέπουν πως και εσείς τη χρησιμοποιείτε όπου χρειάζεται, τότε θα σταματήσουν να τη φοβούνται και θα κάνουν και εκείνα το ίδιο.

4. Life's too short to wear boring face masks: Είναι σίγουρο πως το παιδί σας θα προτιμήσει να φοράει μια προστατευτική μάσκα που έχει πάνω τον Superman, παρά την κλασσική ιατρική. Θα δείτε πως αν εμπλέξετε το παιδί σας στη διαδικασία επιλογής και νιώσει ότι η απόφαση ήταν δική του, δεν θα έχει πρόβλημα να την φοράει. Ειδικά εάν η μάσκα έχει σχέδια και χρώματα που αγαπάει. Δώστε του τον έλεγχο και τη δυνατότητα επιλογής και δεν θα το μετανιώσετε. 

5. Rules are rules: Είναι σημαντικό να εντυπωθεί στο μυαλό τους πως το να φοράμε μάσκα σε εσωτερικούς χώρους ή όπου υπάρχει συνωστισμός, είναι ένας κανόνας απαράβατος. Σκεφθείτε το παιδί σας να ήθελε να βγει έξω χωρίς μπλούζα και απαντήστε του με τον ίδιο τρόπο στην περίπτωση της μάσκας.

boom παιδί μάσκα

6. DIY masks: Αν έχετε σκοπό να φτιάξετε τις δικές σας υφασμάτινες μάσκες, βάλτε στο παιχνίδι τους μικρούς σας βοηθούς. Με αυτό τον τρόπο θα τους εντείνετε τον ενθουσιασμό και θα ανυπομονούν να δουν στο τέλος πώς θα βγει η δημιουργία τους για να είναι οι πρώτοι που θα τη δοκιμάσουν. 

7. Let's play: Προσπαθήστε να μετατρέψετε όλη τη διαδικασία σε παιχνίδι. Έτσι, μπορείτε να υποδυθείτε μαζί τους γιατρούς φορώντας τις μάσκες, βάζοντας ακόμα και τα λούτρινα αρκουδάκια να φορέσουν. Από την άλλη, μπορείτε να πείτε στα παιδιά σας πως φορώντας τη μάσκα, αποκτούν υπερδυνάμεις και γίνονται τόσο δυνατοί, όσο οι αγαπημένοι τους ήρωες. 

boom παιδί μάσκα

Γνωρίζατε επίσης πως η μάσκα μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα ψυχολογικής φύσεως στα παιδιά, αν παρουσιαστεί με τον σωστό τρόπο; Σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, τα παιδιά:

♦ Νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο. Φορώντας τη μάσκα αισθάνονται πως μπορούν κατά κάποιο τρόπο να ελέγξουν μια κατάσταση που είναι εκτός ελέγχου.

Βοηθούν τον κόσμο. Γίνονται μέρος της λύσης του προβλήματος, προστατεύοντας τους γύρω τους και αποτρέποντας την περαιτέρω διάδοση του ιού.

Έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και γίνονται πιο υπεύθυνα. Δεν βυθίζονται στον φόβο της κατάστασης που επικρατεί και φαίνεται πως αποκτούν περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Κατανοούν απόλυτα το τι συμβαίνει γύρω τους και γίνονται υπεύθυνα άτομα που προσπαθούν να συνεισφέρουν στην προστασία του πλανήτη. 

boom παιδί μάσκα

Φυσικά, όλα πρέπει να ξεκινήσουν από εσάς τους γονείς και τον τρόπο που έχετε επιλέξει να διαχειριστείτε την κατάσταση. Αν η μάσκα δεν αποτελεί εργαλείο άγχους παρά ένα όπλο προστασίας, τότε τα παιδιά θα "αγκαλιάσουν" την ιδέα και τον σκοπό, χωρίς να εμφανίσουν κανένα πρόβλημα, αντιμετωπίζοντας την πανδημία του κορωνοϊού ως υπεύθυνοι πολίτες. 

#StaySafe #WearAmask

 

Με στοιχεία από www.motherly.com και www.kidshealth.org