"Αγαπημένη μανούλα, θα προσπαθήσω να σου μεταφέρω όλες εκείνες τις συμβουλές που θα σου έδινα από κοντά"| Γράμμα από την παιδίατρο. 

Μυρτώ Κάζη
Fri, 03/04/2020 - 17:06

Αγαπημένη μανούλα, 

Έστω ότι είναι απόγευμα, έχεις κλείσει ραντεβού στο ιατρείο και έρχεστε με το παιδάκι σας να σας δώ και να με ρωτήσεις όλα εκείνα που σε απασχολούν και σου προκαλούν αγωνία, σχετικά με το θέμα του κοροναϊού. Έχοντας καταλάβει ότι ο κορωνοϊός δεν απειλεί άμεσα τη ζωή του παιδιού, καθότι είναι πιο επικίνδυνος για τις μεγάλες ηλικίες, σίγουρα αυτό που σε απασχολεί είναι η καθημερινότητα σας. Η ζωή σου έχει αλλάξει, τώρα με κλειστά σχολεία και μέτρα περιορισμού στο σπίτι. Το ξέρω καλά πως σε απασχολεί ο τρόπος με τον οποίο θα περάσει τις ώρες του το παιδί, μπορεί πιθανόν ήδη να το βλέπεις να «κολλάει» σε μια οθόνη ή ακόμη να έχει αλλάξει διατροφικές συνήθειες τρώγοντας πολλά γλυκά και σοκολάτες. Έτσι, μέσα από αυτό το γράμμα μου θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλες σου τις απορίες και να σου μεταφέρω όλες εκείνες τις συμβουλές που θα σου έδινα από κοντά. 

Ένα πρώτο πράγμα που είμαι σίγουρη ότι θα με ρωτούσες είναι η απασχόληση του παιδιού μέσα στην ημέρα. Μπορεί να είναι δύσκολο αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικό να βάλεις ένα κανόνα, ένα φρένο πόση ώρα θα περνά το παιδί βλέποντας τηλεόραση ή παίζοντας σε ένα τάμπλετ. Σίγουρα για σένα αποτελεί μία εύκολη λύση να το απασχολήσεις κι εσύ να ρυθμίσεις την δικιά σου καθημερινότητα, ιδιαίτερα εάν δουλεύεις από το σπίτι, ωστόσο οι πολλές ώρες σε μία οθόνη σίγουρα δεν θα έχουν ευεργετικές επιδράσεις στο παιδί. Έτσι, προσπάθησε να «εφεύρεις» νέους τρόπους για δημιουργική απασχόληση: δώσε στο παιδί ένα παζλ. Πίστεψέ με μπορεί να το απασχολήσει για πολλή ώρα ήσυχο! Μπορείς για παράδειγμα να του δώσεις είδη χειροτεχνίας, τα ψαλίδια, οι κόλλες και οι μαρκαδόροι είναι πάντα ένα δελεαστικό θέαμα για τα παιδιά! Ρώτησε το εάν χρειάζεται κάτι ώστε να δημιουργήσει μια εργασία! Πίστεψέ με θα εκπλαγείς από τις ιδέες, τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του. Μπορείς να αναζητήσεις ενδιαφέροντα links στο διαδίκτυο και να πάρεις πολλές ιδέες για κατασκευές και δημιουργικές εργασίες! Ακόμη και όταν το παιδί βρίσκεται μπροστά σε μία οθόνη μπορείς να κάνεις εύστοχες και έξυπνες επιλογές. Μην ξεχνάς για παράδειγμα τα μουσεία και τους πολιτισμικούς χώρους! Μπορείτε από τον καναπέ του σπιτιού να περιηγηθείτε σε πολλά μουσεία γεμίζοντας τις ώρες εποικοδομητικά και με πολλές γνώσεις! Τις ημέρες που ο καιρός το επιτρέπει είναι καλό να έχετε κάποιου είδους σωματική δραστηριότητα, που θα είναι άκρως ευεργετική για τον οργανισμό του παιδιού, τώρα που κάθεται πολλές ώρες. Δεν είναι απαραίτητη η έξοδος από το σπίτι, ακόμη και μια αυλή ή η βεράντα μπορεί να είναι πολύ καλή ιδέα!! 

Στο σημείο αυτό πιθανότατα να έχεις τη δεύτερη αγωνία-σκέψη σου: η αλλαγή στην διατροφή του παιδιού!! Χρειάζεται προσοχή, καλός σχεδιασμός και οργάνωση για να διατηρήσεις τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού και ολόκληρης της οικογένειας σε ισορροπία. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που ανοίγουν το ψυγείο απλώς και μόνο επειδή βαριούνται! Ακόμη κι έτσι, φρόντισε να γεμίσεις την κουζίνα με φρούτα και υγιεινά σνακς, κρύβοντας τις διάφορες λιχουδιές! 

Ένα άλλο σημείο που θα ήθελα να σου τονίσω και να σου υπενθυμίσω, γιατί είμαι σίγουρη ότι ο πανικός και φόβος των ημερών δεν σε βοηθά, είναι ο τακτικός εμβολιασμός του παιδιού! Μην παραλείψεις και μην αναβάλεις καμία δόση! Αυτό θα είναι καταστροφικό για το σύνολο της κοινότητας, καθώς πέρα από τον κορωναϊό ο μη εμβολιασμός θα οδηγήσει σε επανεμφάνιση και άλλων ασθενειών. Μπορεί να σε τρομάζει η επίσκεψη στο ιατρείο, υπό το φόβο της επαφής με άλλους, μπορείς όμως να επικοινωνήσεις με τον παιδίατρο, να κλείσεις ραντεβού μόνη σου ή ακόμη και να γίνει επίσκεψη κατ’οίκον. 

Μία φιλική συμβουλή που μπορώ να σου δώσω, είναι να επιστρατεύσεις την οργανωτικότητά σου και να προσπαθήσεις να τηρείς ισορροπίες. Σίγουρα επικρατεί πίεση και άγχος σε όλα τα μέλη της οικογένειας, που η συσσώρευσή τους μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε εντάσεις. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η ενδοοικογενειακή βία έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία περίοδο. Εσύ, ως πυρήνας της οικογένειας, θα πρέπει να ακούς και να βοηθάς το παιδί και τα άλλα μέλη με στοργή, να μοιράζονται τα δυσάρεστα συναισθήματα, τις φοβίες και το θυμό τους. Φρόντισε να είσαι διαθέσιμη για επικοινωνία με όλους, ακόμη και με το σχολείο του παιδιού, ώστε να περιοριστεί το αίσθημα της νοσταλγίας και της απώλειας που μπορεί να νιώθει. Την ίδια στιγμή προσπάθησε να περιορίζεις την έκθεση του παιδιού στα ΜΜΕ και ταυτόχρονα να μειώσεις την αγωνία τους, με αποφυγή απόδοσης ευθυνών σε φορείς και πρόσωπα. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι να δείξεις την απαραίτητη υπομονή! Μην σε νοιάζει στην παρούσα φάση εάν είναι ακατάστατο το σπίτι σου γιατί όλη μέρα παίζει το παιδί! Βάλε λίγη μουσική και κάνε μόνο τις απαραίτητες δουλειές χωρίς γκρίνια! Ακόμη και όταν η γκρίνια κάνει την εμφάνισή της να μην αντιδράς, να δείχνεις πως αναγνωρίζεις και αποδέχεσαι τα συναισθήματα όλων των μελών της οικογένειας. Αυτό που θέλουν να ακούσουν από τη μαμά είναι ότι είναι εκεί για αυτούς και τους καταλαβαίνει, γιατί το ίδιο νιώθει και εκείνη. Φρόντισε να έχουν όλοι και φυσικά και εσύ τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για ηρεμία!

Μην ξεχνάς βέβαια τον εαυτό σου! Εκτός από τους άλλους, πρέπει να φροντίζεις και εσένα, για να μπορείς να ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες των άλλων, τηρώντας τις απαραίτητες προφυλάξεις! Άλλωστε, εσύ είσαι το πρότυπο για το παιδί σου! Προσπάθησε να το ενθαρρύνεις να τηρεί τους κανόνες προσωπικής υγιεινής, να έχει στοχοθεσία ημέρας ώστε να μη βαριέται και φυσικά τον απαραίτητο χώρο στο σπίτι για να εκφραστεί! Μπορείτε να φτιάξετε μαζί ένα πρόγραμμα, ώστε να νιώθουν όλοι ανεξάρτητοι. Προσπάθησε να διατηρείς την καθημερινή ρουτίνα που σε χαλαρώνει, όπως η μουσική ή το διάβασμα Επέλεξε να ενημερώνεσαι μόνο από έγκυρες πηγές και μην ξεχνάς πως ο παιδίατρός σου είναι σύμβουλός σου και μπορεί να σου λύσει κάθε σου απορία! Συνέχισε να κάνεις σχέδια για το μέλλον, βάλε στόχους για να έχεις μία κινητήρια δύναμη και πολύ σύντομα θα επιστρέψεις στην καθημερινότητά σου!

Στη διάθεσή σου για να ακούσω και να μοιραστώ τις αγωνίες σου! 

Η Παιδίατρος

Ευχαριστούμε την υπέροχη Dr.Μαριαλένα Κυριακάκου, MD,PhD, Παιδίατρο και Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών για τις τόσο to the point συμβουλές της! Μαμάδες, θα διαβάζετε συχνά στο ΒΟΟΜ ενδιαφέρουσες απόψεις και άρθρα με την υπογραφή της Μαριαλένας! Stay tuned! 

 

Website: www.kyriakakou.gr

Facebook: facebook.com/kyriakakou

Instagram: dr_marialena.kyriakakou/