Όλοι οι γονείς οφείλουμε να είμαστε ευρηματικοί, να βρίσκουμε λύσεις σε τυχόν προβλήματα και να σκεφτόμαστε τις ανάγκες και το καλό των παιδιών μας. Έτσι και η εξίσωση ''αγόρι και κορίτσι στο ίδιο δωμάτιο'' πρέπει να λύνεται με μαθηματική ακρίβεια, αρκετή υπομονή και εννοείται, με γνώμονα την ισότητα. Αν δεν γίνεται τα παιδιά μας να έχουν ξεχωριστό δωμάτιο - λόγω συνθηκών και τ.μ - τότε οφείλουμε να μετατρέψουμε τον χώρο συμβίωσης, σε ένα χώρο όπου αισθάνονται άνετα και το βασικότερο, δεν θα αποτελέσει στο μέλλον αφορμή για εντάσεις μεταξύ τους. Τόσο το αγόρι όσο και το κορίτσι, έχουν διαφορετικές προτιμήσεις, ανάγκες και χόμπι και είναι κάποιες σκέψεις που πρέπει να έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας. Ακολουθούν 5 έξυπνα tips για την ιδανική συμβίωση:
1. Σκεφτείτε καλά τη διακόσμηση του δωματίου
Το ότι είναι αδέρφια δεν σημαίνει ότι τους αρέσουν και τα ίδια πράγματα. Εκτός ότι είναι αγόρι και κορίτσι, πρόκειται για δύο διαφορετικές προσωπικότητες και δύο ξεχωριστούς χαρακτήρες, που έχουν άλλες ανάγκες και προτιμήσεις. Φροντίστε η διακόσμηση του δωματίου να είναι αρεστή και από τα δυο παιδιά, να τα αντιπροσωπεύει και να νιώθουν καλά όταν βρίσκονται μέσα σε αυτό. Τα χρώματα στους τοίχους, τα διακοσμητικά ακόμα τα σεντόνια ή τα παπλώματα, οφείλετε να τα επιλέξετε με μεγάλη προσοχή και με κάποιο έξυπνο και όμορφο τρόπο πρέπει να ξεχωρίζουν. Και δεν εννοούμε ότι όλα πρέπει να είναι μπλε και ροζ, μια και η παλέτα των basic και παστέλ χρωμάτων, είναι πιθανό να αποδειχτεί ιδανική για εσάς!
2. Κάντε τον σωστό διαχωρισμό στα παιχνίδια τους
Φανταστείτε να χάνουν κάποια παιχνίδια τους και να ψάχνουν μέσα σε κοινά κουτιά αποθήκευσης. Με μια λέξη ''χάος'' και σίγουρα δεν είναι και το πιο ήσυχο και βατό σενάριο που μπορούμε να σκεφτούμε. Προμηθευτείτε λοιπόν, διάφορα κουτιά και καλάθια σε όμορφα χρώματα και μοτίβα και διαχωρίστε σωστά τα παιχνίδια τους. Με αυτόν τον τρόπο δύσκολα θα δημιουργηθούν νεύρα και εντάσεις ενώ και εσείς θα τακτοποιείτε ευκολότερα το δωμάτιό τους.
3. Δημιουργήστε ξεχωριστές γωνίες
Αν σας το επιτρέπει ο χώρος, δημιουργήστε 2 γωνιές, για το κάθε παιδί ξεχωριστά. Μπορεί να είναι ένας τοίχος για το αγοράκι σας στο οποίο συγκεντρώνετε τις φιγούρες από τους αγαπημένους του ήρωες και τις μπάλες του και για το κοριτσάκι σας αντίστοιχα, μια πλευρά με τις αγαπημένες της κούκλες, τις στολές και τα αξεσουάρ της ή ότι άλλο επιθυμεί. Είναι πολύ σημαντικό μέσα στο δωμάτιο να υπάρχει ένας αποκλειστικός χώρος που θα ανταποκρίνεται στα ενδιαφέροντα του καθενός, που με το που τον βλέπουν θα νιώθουν όμορφα και ξεχωριστά.
4. Η ώρα της μελέτης
Και περνάμε στο στάδιο που τα γραφεία πρωταγωνιστούν. Η βιβλιοθήκη μπορεί να είναι κοινή όμως τα γραφεία θα πρέπει να τοποθετηθούν ξεχωριστά. Η ώρα της μελέτης είναι πολύ σημαντική και τα παιδιά θα πρέπει να μπορούν να συγκεντρώνονται. Μια καλή ιδέα είναι η βιβλιοθήκη να μπει ως διαχωριστικό στη μέση, ανάμεσα στα γραφεία, έτσι ώστε αυτόματα να δημιουργηθούν 2 αυτόνομοι χώροι. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι και πιο ήσυχα!
5. Οργάνωση ρούχων και παπουτσιών
Τέλος, ένα σημαντικό θέμα που σίγουρα θα σας απασχολήσει και θα χρειαστεί να δώσετε παραπάνω χρόνο στην οργάνωσή του, είναι η αποθήκευση των ρούχων και των παπουτσιών των παιδιών σας. Διαχωρίστε τις ντουλάπες από την αρχή και κολλήστε εξωτερικά χαριτωμένα αυτοκόλλητα ή τα μονογράμματά τους, για να ξεχωρίζουν την δική τους πλευρά με την πρώτη ματιά. Έτσι, τα παιδιά θα έχουν τον δικό τους χώρο και θα ξέρουν πού είναι τα δικά τους ρούχα, αξεσουάρ και παπούτσια. Αν πάλι οι ντουλάπες δεν είναι μεγάλες και ευρύχωρες, επενδύστε σε εξωτερικές ντουλάπες και σε κουτιά αποθήκευσης που θα σας χαρίσουν επιπλέον χώρο.
BOOM tip: Ανάλογα με την ηλικία τους, προσπαθήστε να συμμετέχουν και τα ίδια στην διακόσμηση και στην οργάνωση του δωματίου τους. Θα περάσουν όμορφα και σίγουρα θα γίνουν πιο υπεύθυνα και δημιουργικά!