Μετατρέποντας το βρεφικό δωμάτιο σε παιδικό

Boom Team
Sat, 27/03/2021 - 15:19

Από την αρχιτέκτονα Άννα Λαγογιάννη – Κάζη

Το μικρούλι μας μεγαλώνει και ήρθε η ώρα να μετατρέψουμε το δωμάτιό του. Μην αγχώνεστε, τα βήματα είναι απλά, θέλουν όμως μελέτη!

boom-room
Yuri-U/Shutterstock

Το παιδικό δωμάτιο πρέπει να είναι εκείνος ο χώρος του σπιτιού που δεν θα υπόκειται σε κανέναν διακοσμητικό κανόνα ή τάση, αντίθετα είναι όμορφο να είναι πλημμυρισμένος από δημιουργική ατμόσφαιρα και διακοσμητικές συνθέσεις, γεμάτες φαντασία και χρώματα, με χαρούμενη και παιχνιδιάρικη διάθεση. Είναι ο κατεξοχήν χώρος όπου κινείται το παιδί και καλό είναι να το ενθαρρύνουμε να συμμετέχει στη διακόσμησή του. Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε έναν εξατομικευμένο χώρο που να μπορεί να τον αποκαλεί και να τον νιώθει δικό του. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε λοιπόν είναι να ρωτήσουμε το παιδί μας τι πραγματικά θέλει. Τότε μπορούμε να κατανοήσουμε ως έναν βαθμό το πώς θα το κάνουμε. Θα λάβουμε υπόψη μας ότι το παιδικό δωμάτιο είναι κάτι περισσότερο από ένας χώρος ύπνου για το μικρό παιδί. Εδώ θα βιώνει νέες εμπειρίες, θα συνειδητοποιεί τα όνειρά του και θα συγκεντρώνει πολλές, πολλές αναμνήσεις.

Keep in mind: Δεν πρέπει να διακοσμήσουμε το παιδικό δωμάτιο με τη σκέψη του τι θα του ταιριάζει και δέκα χρόνια μετά. Σε δέκα χρόνια, το παιδί θα έχει εντελώς διαφορετικά γούστα από αυτά που έχει σήμερα και σίγουρα διαφορετικά από τα δικά μας.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Πρώτα απομακρύνουμε τα έπιπλα και τα διακοσμητικά του βρεφικού δωματίου, τα δωρίζουμε σε φίλους ή ιδρύματα και είμαστε έτοιμοι να μετατρέψουμε το δωμάτιο σε παιδικό!

Κρεβάτι - κομοδίνο 

Το παιδικό δωμάτιο είναι ο προσωπικός χώρος του παιδιού μας, όπου εκεί κοιμάται, αναπτύσσεται, διαβάζει, παίζει και περνά την ημέρα του. Αντικαθιστούμε την κούνια με τα προστατευτικά κάγκελα με ένα κρεβάτι μονό, κατά προτίμηση σε διαστάσεις 0,90 x 2,00μ. Το ύψος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,45μ., για να είναι εύκολα προσβάσιμο. Υπάρχουν μικρά προστατευτικά κάγκελα, για πολύ μικρά παιδιά, που τοποθετούνται από την ελεύθερη πλευρά του κρεβατιού και αφαιρούνται πολύ εύκολα. Όσο και αν η τοποθέτηση του κρεβατιού είναι πιο βολική για το στρώσιμο των σεντονιών και των κλινοσκεπασμάτων στη μέση του δωματίου, προτιμούμε να το τοποθετήσουμε με τη μία πλαϊνή πλευρά του στον τοίχο για δύο λόγους. Πρώτον, αφήνει χώρο για παιχνίδι, και δεύτερον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν καναπές, σε περίπτωση που έρθουν φίλοι του παιδιού. Φυσικά, διαλέγουμε ένα ανατομικό στρώμα και ένα μαξιλάρι πολύ καλής ποιότητας. Αν σκεφτόμαστε ότι, στο μέλλον, μπορεί να χρειαστεί να φιλοξενήσουμε κάποιον φίλο του παιδιού μας, έχουμε δύο εναλλακτικές λύσεις: Το κρεβάτι κάτω από το κρεβάτι, που σύρεται πολύ εύκολα, αλλά και την κουκέτα. Αυτές οι λύσεις είναι χρήσιμες και πρακτικές, στην περίπτωση που υπάρχουν δύο παιδιά που πρέπει να μοιραστούν το ίδιο δωμάτιο.

Ένα χαμηλό κομοδίνο με συρτάρια είναι απαραίτητο συμπλήρωμα για να τοποθετηθούν ένα μικρό φωτιστικό, ένα ποτήρι με νερό, χαρτομάντιλα και ορισμένα αντικείμενα που θεωρεί το κάθε παιδί ότι χρειάζεται να έχει δίπλα του την ώρα που ξεκουράζεται.

Γραφείο - βιβλιοθήκη - ράφια 

Το γραφείο είναι απαραίτητο στο δωμάτιο του παιδιού. Καθώς κάνει εργασίες στο σπίτι από μικρή ηλικία και ξοδεύει αρκετό χρόνο κάθε μέρα για γραφή, ανάγνωση και άλλες δραστηριότητες. Πρέπει λοιπόν να επιλέξουμε ένα μεγάλο γραφείο με συρτάρια και μια ανατομική καρέκλα. Ένα υποπόδιο είναι αναγκαίο, όχι μόνο όσο είναι ακόμη μικρό αλλά και για αργότερα. Τοποθετούμε επάνω στο γραφείο ένα κατάλληλο φωτιστικό, που να μπορεί να μετακινείται και να φωτίζει σωστά την επιφάνεια όπου εργάζεται το παιδί. Προσανατολίστε σωστά το γραφείο. Η θέση του είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να προσέξουμε. Αν υπάρχει η δυνατότητα, το τοποθετούμε έτσι ώστε το φως που έρχεται από το παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα να πέφτει από αριστερά, αν το παιδί είναι δεξιόχειρας, ή από δεξιά στην αντίθετη περίπτωση. Κοντά στο γραφείο τοποθετούμε μια βιβλιοθήκη, στενή σε πλάτος αλλά ψηλή. Αν δεν υπάρχει χώρος, τοποθετούμε ράφια ακριβώς πάνω από το γραφείο. ΝΤΟΥΛΑΠΑ Συνήθως τα υπνοδωμάτια των σπιτιών-διαμερισμάτων διαθέτουν εντοιχισμένες ντουλάπες. Ίσως όμως πρέπει να προσθέσουμε ένα δύο ράφια χαμηλά, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα κάποια ρούχα ή αντικείμενα από το παιδί. Τοποθετούμε ψηλότερα τα σεντόνια, τις κουβέρτες και τις πετσέτες του. Αν δεν διαθέτουμε παπουτσοθήκη, χρησιμοποιούμε το σημείο κάτω από τον χώρο με τα κρεμασμένα ρούχα, ή ειδικές κρεμάστρες για παπούτσια, ή πλαστικές θήκες στο εσωτερικό ενός φύλλου. Συρτάρια, καλάθια και κουτιά αποθήκευσης ρούχων, εσωρούχων και αξεσουάρ μπορούν να εξοικονομήσουν χώρο και να βοηθήσουν στην τοποθέτηση των πραγμάτων πιο στρατηγικά και ξεκάθαρα. Εξίσου αποτελεσματικά είναι και τα διαχωριστικά συρταριών ή ραφιών.

boom-room
Olesia Bilkei/Shutterstoc

Χώρος για παιχνίδια 

Έχοντας τοποθετήσει όλα τα παραπάνω περιμετρικά του δωματίου, έχουμε αφήσει και κάποιο ελεύθερο χώρο στη μέση για παιχνίδι. Πού θα αποθηκεύσουμε όμως αυτά τα παιχνίδια που δεν μπορούν να τοποθετηθούν στα ράφια της βιβλιοθήκης; Κυκλοφορούν στο εμπόριο μεγάλες κούτες και σάκοι, μέσα στα οποία το παιδί μπορεί εύκολα να βάλει τα παιχνίδια του, είτε μεγάλα είτε πιο μικρά, τις μπάλες ή τις κούκλες του. Το βράδυ πριν κοιμηθούμε, υιοθετούμε τη συνήθεια να μαζεύουμε το δωμάτιο έτσι ώστε το επόμενο πρωί να είναι και πάλι ένας υπέροχος χώρος για ατελείωτο παιχνίδι!

Τοίχοι 

Επιλέγουμε έναν τοίχο και βάζουμε μια ταπετσαρία με θέμα που να αρέσει στο παιδί μας, ίσως πίσω από το γραφείο του, έτσι ώστε να κάνει τις εργασίες του με ένα θετικό συναίσθημα. Προσέχουμε η ταπετσαρία να μην έχει έντονα χρώματα και busy patterns.

BOOM-ROOM

Χρώματα 

Αφού έχουμε δώσει το βασικό ύφος, επιλέγουμε το χρώμα των κουρτινών και των υπόλοιπων τοίχων, πάντα σε παλ αποχρώσεις, με βάση την ταπετσαρία. Η εποχή του ροζ για τα κορίτσια και του θαλασσί για τα αγόρια έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Στους χρωματισμένους τοίχους κρεμάμε κάδρα με φωτογραφίες ή ζωγραφιές του παιδιού μας.

boom-room

Μαξιλάρια - κλινοσκεπάσματα 

Για τα διακοσμητικά μαξιλάρια και τα κλινοσκεπάσματα επιλέγουμε χρώματα που ταιριάζουν στο ύφος του δωματίου που έχουμε δημιουργήσει.

Φωτιστικά 

Η δυνατότητα προσαρμογής του φωτισμού στο δωμάτιο είναι πολύ βασική. Αντικαθιστούμε τους απλούς διακόπτες με ρεοστατικούς, ώστε κάθε φορά να πετυχαίνουμε την κατάλληλη ένταση του φωτός.

Μοκέτες 

Η τοποθέτηση μοκέτας από άκρη σε άκρη είναι η πλέον κατάλληλη για ένα παιδικό υπνοδωμάτιο. Επιλέγουμε πάντα μοκέτες από ποιοτικές πρώτες ύλες και εύκολες στον καθαρισμό τους.

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο ανοιξιάτικο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!

boom-dwmatio