Από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό: Στα εκπαιδευτήρια Γείτονα η ομαλή μετάβαση είναι πρωταρχικός στόχος!

Boom Team
Tue, 13/09/2022 - 23:22

Ο κύκλος του Νηπιαγωγείου μόλις έκλεισε και μπροστά του ανοίγεται ένας νέος, συναρπαστικός και πολύ μεγαλύτερος κύκλος εμπειριών, γνώσεων και δεξιοτήτων. Και αυτό από μόνο του είναι ένα γεγονός που θα πρέπει να εμπνέει χαρά και ενθουσιασμό! Η Δήμητρα Δάμτσα, ψυχολόγος στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα, μας εξηγεί τι σηματοδοτεί για το παιδί αυτή η μεγάλη αλλαγή και μας δίνει πολύτιμες συμβουλές που θα κάνουν τη μετάβαση όσο το δυνατόν πιο ομαλή.

""Evgeny Atamanenko/ShutterstocΚ
Evgeny Atamanenko/ShutterstocΚ

Η σημασία του φιλικού και οικείου σχολικού περιβάλλοντος

Η μετάβαση στην Α' τάξη του Δημοτικού είναι ένας σημαντικός σταθμός στη ζωή κάθε παιδιού, επειδή καλείται να ανταποκριθεί σε νέες μαθησιακές απαιτήσεις και κοινωνικές συνθήκες. Για τον λόγο αυτό, τόσο το σχολείο όσο και η οικογένεια πρέπει να σταθούν δίπλα στο παιδί, με σκοπό την καλύτερη προσαρμογή του στη νέα βαθμίδα εκπαίδευσης. Πρωταρχικός μας στόχος στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα είναι η ομαλή μετάβαση των παιδιών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό, και γι’ αυτό φροντίζουμε ώστε το σχολικό περιβάλλον να είναι την ίδια στιγμή φιλικό και διδακτικό, να καλλιεργεί σχέσεις σεβασμού και κατανόησης, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή τους. Θέτοντας τις σωστές βάσεις, αποσκοπούμε στο να είναι τα παιδιά μας πρωτίστως ήρεμα και χαρούμενα, να νιώθουν ασφάλεια και οικειότητα, να μη φοβούνται το σχολείο, αλλά, αντιθέτως, να είναι πρόθυμα να ανακαλύψουν αυτή τη νέα εμπειρία.

Αφουγκραστείτε τα παιδιά και ενθαρρύνετέ τα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους

Η μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό δεν συνιστά βέβαια ένα σπουδαίο βήμα μόνο για το παιδί, αλλά και για όλα τα μέλη της οικογένειας, καθώς η καθημερινότητα όλων αλλάζει πλέον σε μεγάλο βαθμό. Το παιδί καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα βαθμίδα, διαφορετικές κτιριακές εγκαταστάσεις, καινούρια πρόσωπα, συμμαθητές, εκπαιδευτικούς και διευθυντές, νέα ωράρια και ρουτίνες, όπως και διαφορετικές απαιτήσεις, τόσο μαθησιακές όσο και κοινωνικές. Η προσαρμογή δεν είναι πάντα εύκολη και οι αντιδράσεις των παιδιών ποικίλλουν. Ορισμένα εκφράζουν τα συναισθήματά τους, ενώ άλλα τα συγκρατούν και τα κρύβουν. Πολλά παιδιά μπορεί να είναι ενθουσιασμένα, άλλα θυμωμένα, κάποια άλλα να σιωπούν, να είναι στενοχωρημένα, κουρασμένα ή ακόμα και να αρνούνται στην αρχή να πάνε στο σχολείο. Είναι σημαντικό να επιτρέπουμε στα παιδιά να εκφράζουν όλα αυτά τα συναισθήματα, αλλά και να τους δίνουμε τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να αφομοιώσουν όλες τις αλλαγές.

Το «κλειδί» βρίσκεται στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γονέων και σχολείου

Για την προσαρμογή κάθε παιδιού ιδιαίτερα σημαντική είναι η κατάλληλη προετοιμασία του από το οικογενειακό περιβάλλον. Η θετική στάση των γονέων και η συσχέτιση του Δημοτικού με τα νέα και όμορφα που θα γνωρίσει αποτελούν καθοριστικές προϋποθέσεις για την επιτυχημένη μετάβαση. Βοηθάει οπωσδήποτε οι γονείς να εμπιστεύονται το σχολείο, να είναι σταθεροί και σίγουροι ότι μέσα στην τάξη και στα διαλείμματα συντελείται κάτι πολύ καλό και μη διαπραγματεύσιμο για τη ζωή του παιδιού τους. Στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα, οι εκπαιδευτικοί, οι διευθυντές και οι σύμβουλοι-ψυχολόγοι είμαστε πάντοτε διαθέσιμοι και πρόθυμοι να βοηθήσουμε γονείς και παιδιά σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο της προσαρμογής.

5 &1 χρήσιμα tips που θα βοηθήσουν στη μετάβαση αλλά και στη μετέπειτα πορεία

Στη νέα πραγματικότητα του Δημοτικού, κάθε παιδί προσαρμόζεται με τον δικό του τρόπο και στον δικό του χρόνο. Είναι αυτονόητο πως η οικογένεια και το σχολείο, σε αγαστή συνεργασία, θα βρίσκονται πάντοτε πλάι του, οδηγοί και συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι. Και να μερικά tips που θα βοηθήσουν τόσο στη μετάβαση όσο και στη μετέπειτα πορεία του.

  • Είναι σημαντικό το παιδί να επισκεφθεί το νέο του περιβάλλον πριν από την έναρξη του σχολικού έτους και να γνωρίσει μερικούς από τους δασκάλους και τη διεύθυνση, ώστε να αισθανθεί εμπιστοσύνη και ασφάλεια.
  • Ο υψηλός δείκτης αυτονόμησης του παιδιού αποτελεί ισχυρό προβλεπτικό παράγοντα για την καλή προσαρμογή του στη νέα πραγματικότητα. Σε αυτήν την ηλικία αναμένουμε ότι το παιδί θα αυτοεξυπηρετείται (τουαλέτα, ντύσιμο, φαγητό), θα κοιμάται μόνο του, χωρίς την παρουσία ενήλικα και σε συγκεκριμένη ώρα. Μην ξεχνάμε πως τα σαφή όρια παρέχουν ασφάλεια και σταθερότητα στην καθημερινότητα και τις νέες ρουτίνες του παιδιού.
  • Σε ό,τι σχετίζεται με το πρόγραμμα του σχολείου και τις υποχρεώσεις του, το παιδί χρειάζεται να αντιληφθεί σταδιακά ότι αφορούν εκείνο και όχι τους γονείς του.
  • Σκοπός είναι το παιδί να μάθει να αντιμετωπίζει τόσο τις επιτυχίες όσο και τις ματαιώσεις που καθημερινά όλοι μας βιώνουμε, γιατί, μέσα από αυτές τις εμπειρίες, οδηγείται βήμα βήμα στην αυτονόμηση και την ωριμότητα. Γι’ αυτό, πρέπει να αφήνουμε τα παιδιά μας να βιώνουν και την επιτυχία αλλά και το λάθος ή τη σύγκρουση.
  • Είναι αναγκαίο από την πλευρά των γονέων να μη γίνεται σύγκριση του παιδιού με τα αδέρφια ή τους συμμαθητές του. Κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης, επεξεργασίας και ανταπόκρισης στα νέα δεδομένα.
  • Σε κάθε περίπτωση, ο γονιός θα πρέπει να επαινεί το παιδί με σαφήνεια, εστιάζοντας κυρίως στην προσπάθειά του.

Καλή σχολική μας χρονιά!

Eκπαιδευτήρια Γείτονα

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο, φθινοπωρινό τεύχος του BOOM που μπορείτε να ξεφυλλίσετε και online πατώντας στο εξώφυλλο!