Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι γεμάτες ανεμελιά, ήλιο και παιχνίδια στο νερό! Η ασφάλεια των παιδιών μας όμως όταν βρίσκονται στο νερό και κολυμπούν, είτε στη θάλασσα είτε σε πισίνα, αποτελεί το μείζον θέμα την καλοκαιρινή περίοδο. Παρόλο που η Ελλάδα είναι μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσα και το κολύμπι μπαίνει στη ζωή μας από πολύ μικρή ηλικία, συμβαίνουν αρκετά ατυχήματα και θάνατοι από πνιγμό ετησίως. Γι’ αυτό τον λόγο θα θέλαμε να διαβάσετε με μεγάλη προσοχή το παρακάτω άρθρο της παιδιάτρου Κατερίνας Κατσιμπάρδη.
- Συνεχής επίβλεψη. Μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους μέσα ή κοντά στο νερό, έστω κι αν κάνουν μαθήματα κολύμβησης από τη βρεφική ηλικία. Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, τα παιδιά μέχρι τα τέταρτα γενέθλιά τους δεν είναι εξελικτικά έτοιμα να κάνουν μαθήματα κολύμβησης. Μπορούν ωστόσο να συμμετέχουν σε προγράμματα κολύμβησης στο νερό «baby swimming», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γνωρίζουν κολύμπι.
- Τα παιδιά πρέπει πάντοτε να φορούν μπρατσάκια ή σωσίβιο, αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν εφησυχάζουμε. Έως την ηλικία των τριών ετών συστήνεται η επίβλεψη αφής, ώστε να μπορείτε να πιάσετε αμέσως το παιδί.
- Στα μικρότερα φορέστε μπρατσάκια ή σωσίβιο ακόμη και όταν παίζουν στην παραλία, γιατί μπορεί να παρασυρθούν από το κύμα.
- Εκπαιδεύστε τα παιδιά να μην κολυμπούν μόνα τους όταν η θάλασσα είναι αναταραγμένη ή υπάρχουν κύματα.
- Μην τους επιτρέπετε τις καταδύσεις αν δεν γνωρίζετε το βάθος του νερού. Στην περίπτωση που υπάρχουν βράχια, επισημαίνετέ τους να κολυμπούν μακριά από αυτά.
- Τα παιδιά δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους στο κολύμπι και να απομακρύνονται από τη στεριά, ειδικά εάν δεν υπάρχει κάποιος ενήλικας μαζί τους.
- Μην τα αφήνετε να κολυμπούν όταν έχουν φάει. Η ποσότητα του φαγητού καθορίζεται από την ηλικία τους. Για παράδειγμα, ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να φάει ένα σάντουιτς και να κολυμπήσει. Θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης, δηλαδή 3-4 ώρες μετά το γεύμα.
- Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τους βασικούς κανόνες καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης καθώς και τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση πνιγμού. Μπορείτε να παρακολουθήσετε σεμινάρια ή να ζητήσετε από τον παιδίατρό σας να σας δώσει τις βασικές οδηγίες.
- Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε σε ποιον γιατρό ή μονάδα υγείας θα απευθυνθείτε σε περίπτωση ανάγκης, ειδικότερα εάν βρίσκεστε σε απομακρυσμένη περιοχή στις καλοκαιρινές διακοπές.
Βασικά βήματα διάσωσης από πνιγμό:
1. Eάν αντιληφθούμε ότι κάποιο παιδί κινδυνεύει, πρώτα καλούμε σε βοήθεια και μετά πηγαίνουμε κοντά του, έχοντας μαζί μας ένα σωσίβιο ή μια σανίδα.
2. To πλησιάζουμε πάντα με προσοχή και ασφάλεια, από πίσω, γιατί μπορεί μέσα στον πανικό του να μας πνίξει.
3. Απομακρύνουμε το παιδί από το νερό στηρίζοντας τον αυχένα του και μετά του δίνουμε τις πρώτες βοήθειες.
4. Καλούμε σε βοήθεια ξανά και εκτιμούμε την κατάσταση του παιδιού, εάν αναπνέει και εάν υπάρχει ανταπόκριση.
5. Εάν το παιδί αναπνέει, γίνεται επικοινωνία με ιατρό και συστήνεται παρακολούθηση. Εάν το παιδί δεν αναπνέει, θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.
Κατερίνα Κατσιμπάρδη
Παιδίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
www.katsibardi.gr
* Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2021