Back to school: 6&1 δοκιμασμένες συμβουλές ομαλής προσαρμογής

Γεωργία Καρκάνη
Tue, 10/09/2024 - 17:49

Υπάρχουν δύο κατηγορίες παιδιών σχολικής ηλικίας: Εκείνα που αρχίζουν φέτος το δημοτικό και δεν ξέρουν τι τα περιμένει και όλα τα μεγαλύτερα που, απλά, θα ήθελαν οι καλοκαιρινές διακοπές να συνεχιστούν για πάντα. Μαντέψτε σε ποια ανήκει ο γιος μου, ως «τεταρτάκι» πλέον. Υπάρχουν όμως κάποιες συμβουλές προσαρμογής, και για πρωτάκια και για τις επόμενες τάξεις, που έχουν αποτέλεσμα ακόμα και σε εκείνον. Δοκιμασμένα.

Photo: Pixabay @ Pexels 
  1. Δεν περιμένουμε την ημέρα του αγιασμού για να αρχίσουμε να χτίζουμε μια σχολική ρουτίνα: Ακόμα και μια απλή αλλαγή στο παρά πέντε, όπως το να βάλουμε τον μικρό μας μαθητή στις 10 Σεπτεμβρίου για ύπνο νωρίτερα από ό,τι στις καλοκαιρινές διακοπές, θα τον βοηθήσει ώστε να μη νιώσει ότι βουτάει κατευθείαν στα βαθιά.
  2. Συζητάμε με ένα πρωτάκι για τη σχολική καθημερινότητα που θα έχει: Τονίζουμε ότι θα μάθει πολλά ωραία πράγματα και θα κάνει καινούριους φίλους, αποφεύγοντας όμως τις ωραιοποιήσεις. Κυρίως τού δείχνουμε, σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ότι είμαστε κοντά του σε ό,τι χρειαστεί – και πως μπορεί να μοιραστεί μαζί μας ό,τι το απασχολεί, χωρίς να φοβάται ότι θα του ασκήσουμε κριτική ή θα το τιμωρήσουμε.
  3. Επισκεπτόμαστε το σχολείο και μαθαίνουμε όσα χρειάζεται να ξέρουμε για τη ζωή του και μέσα στην τάξη και στο προαύλιο: Επιδιώκουμε να γνωρίσουμε τους δασκάλους όλων των μαθημάτων του και ενημερωνόμαστε λεπτομερώς για το εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Ιδανικά, συμμετέχουμε κι εμείς στη σχολική κοινότητα συνεισφέροντας, για παράδειγμα, σε εκδηλώσεις του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων. Φυσικά, πάντα δίνουμε προσοχή ώστε να μην παρεμβαίνουμε στο έργο των εκπαιδευτικών.
  4. Του εξασφαλίζουμε τις ιδανικές συνθήκες για μελέτη και μάθηση: Διαμορφώνουμε μια ήσυχη, φωτεινή γωνιά του σπιτιού, απαλλαγμένη από αντιπερισπασμούς, σε γραφείο. Φροντίζουμε επίσης να του παρέχουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα τον απαραίτητο σχολικό εξοπλισμό. Κι αν μας ζητάει επίμονα ένα σακίδιο με τους αγαπημένους του ήρωες, καθόλου δεν πειράζει να ενδώσουμε στην επιθυμία του, εφόσον βέβαια το επιτρέπει το οικογενειακό budget. Θα ομορφύνει την καθημερινότητά του, άρα είναι μια καλή επένδυση.
  5. Του δίνουμε ευκαιρίες να καλλιεργήσει και να δυναμώσει τις σχολικές φιλίες του: Κανονίζουμε playdates σε σπίτια και στο πάρκο, ειδικά για ένα πρωτάκι – το ιδανικό θα ήταν μάλιστα από την πρώτη ημέρα να το περιμένουν στην τάξη αγαπημένοι φίλοι. Αν δεν έχουμε γνωριμίες στη σχολική κοινότητα, επειδή π.χ. μετακομίσαμε πρόσφατα ή επιλέξαμε ένα ιδιωτικό σχολείο σε απόσταση από τη γειτονιά μας, ερχόμαστε σε επαφή με τους γονείς των συμμαθητών του για να τη χτίσουμε από την αρχή.
  6. Δεν ξεχνάμε τις εξωσχολικές δραστηριότητες: Δεν θέλουμε η καθημερινότητά του να αρχίζει και να τελειώνει στο σχολείο. Την κάνουμε πιο συναρπαστική και γόνιμη με δραστηριότητες που θα επιλέξει το ίδιο το παιδί, όπως ένα άθλημα ή ένα μουσικό όργανο, και φυσικά με μεγάλα διαστήματα ελεύθερου παιχνιδιού.

Και αν δεν θέλει με τίποτα να πάει σχολείο; Αποφεύγουμε τις δύο ακραίες αντιδράσεις, που είναι είτε να το τιμωρήσουμε είτε να του επιτρέψουμε να απέχει από αυτό για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Διερευνάμε τους λόγους της άρνησης: Μήπως, για παράδειγμα, έχει πέσει στο παρελθόν θύμα bullyingκαι δεν το γνωρίζουμε; Επειδή κάθε περίπτωση είναι μοναδική η σχέση που θα χτίσει με το σχολείο από τα πρώτα χρόνια είναι καθοριστικά, αποφασίζουμε ιδανικά πώς θα το χειριστούμε με τη βοήθεια ειδικού.