Η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει! Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, οι μικροί μαθητές θα κάνουν τον καθιερωμένο αγιασμό, θα πάρουν τα βιβλία τους, θα συναντήσουν και πάλι τους φίλους τους, όμως ταυτόχρονα θα έρθουν σε επαφή με ένα νέο πλαίσιο – μαζί με τους γονείς τους- που περιλαμβάνει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις.
Ας δούμε τις 12 αλλαγές στα σχολεία που εδώ και καιρό έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ολοήμερο σχολείο | Τι αλλάζει στο ωράριο αποχώρησης των μαθητών
#1 Απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων
H Ελλάδα προστίθεται στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών που παίρνουν μέτρα κατά της χρήσης κινητών τηλεφώνων στο σχολείο, απαγορεύοντας την εμφανή κατοχή και χρήση κινητών, και προβλέποντας αυξημένες ποινές σε περιπτώσεις που μαθητής καταγράφει συμμαθητές ή καθηγητές του χωρίς συναίνεση. Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερακκάκη, μάλιστα, η εμφανής χρήση και η κατοχή κινητού τηλεφώνου ακόμα και στα διαλείμματα θα οδηγεί σε μονοήμερη αποβολή, ενώ «στην πιο ακραία περίπτωση που κάποιο παιδί έχει βιντεοσκοπηθεί σε πολύ προσωπική στιγμή, αυτός που το κατέγραψε θα αλλάζει σχολικό περιβάλλον».
Ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε επίσης: «(σ.σ. οι νέες μεταρρυθμίσεις) είναι εργαλεία που μας ζητούσαν οι εκπαιδευτικοί επίμονα από την περασμένη σχολική χρονιά. Γνωρίζουμε ότι τα εργαλεία θα χρειαστούν χρόνο, αλλά είναι ζήτημα δημόσιας υγείας. Δεν είναι ζήτημα τεχνοφοβίας, αλλά πρέπει να αλλάξει το πώς θα χρησιμοποιείται το κινητό».
#2 Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», ύψους 250 εκατ. Ευρώ, που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την ανακαίνιση σχολείων σε όλη τη χώρα. Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, θα ξεκινήσει φέτος, είπε ο υπουργός Παιδείας, εξηγώντας ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν 12.812 σχολικά κτήρια εκ των οποίων τα 5.000 είναι νηπιαγωγεία.
#3 10.000 διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων
Για το σχολικό έτος 2024-25 έχουν ήδη γίνει 10.000 διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα από το 2019 έως σήμερα το διδακτικό προσωπικό των δημόσιων σχολείων να έχει ενισχυθεί με περισσότερους από 37.500 δασκάλους και καθηγητές.
#4 Πιλοτικές ζωντανές παραδόσεις
Οι πιλοτικές ζωντανές παραδόσεις του δωρεάν ψηφιακού φροντιστηρίου θα αρχίσουν στις 16 Σεπτεμβρίου για τα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, ενώ έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία το σκέλος των ασύγχρονων ενισχυτικών παραδόσεων για όλους τους μαθητές, σε πρώτη φάση για τα μαθήματα της Nεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου. Μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν αναρτηθεί 2.500 εύληπτα, συνοπτικά βίντεο για 47 μαθήματα που διδάσκονται από την Ε' Δημοτικού έως και τη Β' Λυκείου, συν υλικό για την Ιστορία και τα Μαθηματικά της Γ' Λυκείου.
#5 Αυτόνομες τάξεις για απομακρυσμένες περιοχές
Επιπλέον, το νέο σχολικό έτος θα ενεργοποιηθούν για πρώτη φορά οι αυτόνομες τάξεις για απομακρυσμένες περιοχές, αρχής γενομένης από τη Γαύδο, όπου 3 εκπαιδευτικοί θα διδάσκουν δια ζώσης τα κύρια μαθήματα, ενώ οι υπόλοιπες παραδόσεις θα γίνονται live μέσω τηλεδιάσκεψης.
#6 Εγκατάσταση διαδραστικών ψηφιακών πινάκων
Η εγκατάσταση των διαδραστικών ψηφιακών πινάκων για τις ανάγκες όλων των τάξεων από την Ε' Δημοτικού έως την Γ' Λυκείου έχει πλέον ολοκληρωθεί σε ποσοστό 78,6%, με 28.504 συσκευές να βρίσκονται ήδη σε σχολικές αίθουσες.
#7 Καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού μέσω της πλατφόρας stop-bullying.gov.gr
Όσον αφορά την επαφή με τους γονείς και την καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού, έχει δημιουργηθεί η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr στην οποία σήμερα υπάρχουν ενεργά περισσότερα από 1.433 προφίλ και έχουν υποβληθεί πάνω από 300 αναφορές.
#8 Η εφαρμογή e-Parents
Μέσω της εφαρμογής e-Parents, γονείς και κηδεμόνες θα ενημερώνονται για τη βαθμολογία των παιδιών και για ανακοινώσεις που εκδίδει η σχολική μονάδα, ενώ πολύ σύντομα θα ενεργοποιηθεί η πρόσθετη δυνατότητα ενημέρωσής τους για τις απουσίες, την ύλη και τον προγραμματισμό συναντήσεων με τους εκπαιδευτικούς.
#9 Εμπλουτισμός του προγράμματος σπουδών με δράσεις Ενεργού Πολίτη
Μια ακόμα αλλαγή αφορά στον εμπλουτισμό του προγράμματος σπουδών με δράσεις Ενεργού Πολίτη, οι οποίες συνδέονται με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ. Σκοπός είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες να εκπαιδευτούν στο ευ ζην, στη φροντίδα του περιβάλλοντος, στην κοινωνική ευθύνη και τη δημιουργική σκέψη.
#10 Αναμόρφωση του μαθήματος της Πληροφορικής στο Γυμνάσιο
Επίσης, από τη νέα σχολική χρονιά αναμορφώνεται το μάθημα της πληροφορικής στο Γυμνάσιο με επικαιροποίηση του περιεχομένου των βιβλίων και τον σχεδιασμό νέου πιστοποιητικού πληροφορικής, το οποίο διαρθρώνεται σε 4 άξονες: βασικές αρχές computing, χειρισμός και ανάλυση δεδομένων, διαδίκτυο και δίκτυα, ηθικές/κοινωνικές πτυχές.
#11 Σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός στην Α' Λυκείου
Ταυτόχρονα, στην Α' Λυκείου εισάγεται διαδικτυακά ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός, προκειμένου να υποστηριχθούν οι μαθητές να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και τις κλίσεις τους.
#12 Ενίσχυση της φιλαναγνωσίας
Βαρύτητα δίνεται επίσης στην ενίσχυση της φιλαναγνωσίας. Σε όλες τις τάξεις, από το νηπιαγωγείο έως την Γ' Λυκείου, εισάγεται η ανάγνωση, με εργασίες και δραστηριότητες, ολόκληρων λογοτεχνικών έργων από κορυφαίους Έλληνες και ξένους συγγραφείς, αντί των αποσπασματικών κειμένων που γινόταν έως πέρυσι. Στόχος είναι να ενθαρρυνθούν και να υποστηριχθούν οι μαθητές να αγαπήσουν το βιβλίο και να αναπτύξουν την κριτική σκέψη. Προς τον σκοπό αυτόν προωθείται και το πολλαπλό βιβλίο, το οποίο οι μαθητές θα έχουν στη διάθεσή τους από τον Απρίλιο του 2025, αρχικά σε ψηφιακή μορφή.