Βασιλόπιτα κέικ με γλάσο λευκής σοκολάτας ή πολίτικη βασιλόπιτα τσουρέκι; Ιδού η απορία!

Boom Team
Thu, 30/12/2021 - 15:47
0 Comments

Το δίλημμα δεν είναι καθόλου απλό! Το σίγουρο είναι βέβαια, πως σε κάθε περίπτωση θα βγούμε κερδισμένοι σε γεύση, γιατί όποια συνταγή κι αν επιλέξουμε, το υλικό που θα την απογειώσει είναι το αλεύρι από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου! 

#1 Βασιλόπιτα κέικ με γλάσο λευκής σοκολάτας - Let it snow! 

Θα χρειαστούμε: 330 γρ.αλεύρι Φαρίν απ (κοσκινισμένο) | 270 γρ.ζάχαρη | 2αυγά | 120 γρ.ηλιέλαιο | 1/2 κ.γ.αλάτι | 220 γρ. γιαούρτι | 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας | 1πορτοκάλι ακέρωτο (τον χυμό και το ξύσμα)

Για το γλάσο: 300 γρ.λευκή κουβερτούρα (ψιλοκομμένη) | 30 γρ.ηλιέλαιο

How to: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί και το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι, το ξύσμα, τον χυμό πορτοκαλιού, το ηλιέλαιο και χτυπάμε καλά για 2 λεπτά με το σύρμα χειρός. Προσθέτουμε τη Φαρίνα απ, το γιαούρτι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει τελείως σε σχάρα. Σφηνώνουμε το φλουρί κάτω από το κέικ. Για το γλάσο, στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί λιώνουμε τη κουβερτούρα. Ρίχνουμε το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε το κρύο κέικ με το γλάσο σοκολάτας και στολίζουμε με βρώσιμα διακοσμητικά της αρεσκείας μας.

Το Φαρίν-Απ αποτελεί από το 1965 αναμφισβήτητα ένα από τα αγαπημένα άλευρα της Ελληνίδας νοικοκυράς και αυτό γιατί συνδυάζει ποιότητα και ευκολία. Οι πρωτεΐνες  που περιέχει κάνουν τη ζύμη λιγότερο ελαστική και έτσι τα τελικά προϊόντα βγαίνουν πιο αφράτα. 

BOOM note: Όλα τα υλικά μας θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Για να σταθεί το γλάσο πάνω στο κέικ θα πρέπει το κέικ να το αφήσουμε να κρυώσει τελείως. Σε διαφορετική περίπτωση το γλάσο δεν θα παγώσει. 

#2 Πολίτικη βασιλόπιτα τσουρέκι - Η απόλυτη "αυτοκρατορική" βασιλόπιτα - για δυνατούς λύτες!

Θα χρειαστούμε: 500 γρ. αλεύρι για Τσουρέκι | 2 φακελάκια ξηρή μαγιά | 125 γρ. χλιαρό νερό | 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας | 100 γρ. φρέσκο βούτυρο | 1 μεγάλο αυγό (θερμ. δωματίου) | 125 ml κεφίρ (θερμ. δωματίου) | 50 mlφρέσκο γάλα πλήρες (θερμ. δωματίου) | 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα | 1/2 κ.γ. μαχλέπι | 1/4 κ.γ. κακουλέ (προαιρετικά) | 1/4 κ.γ. δάκρυα μαστίχας κοπανισμένα σε σκόνη | 1/4 κ.γ. αλάτι | 100 γρ. ζάχαρη | ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι (προαιρετικά) | 50 γρ. σταφίδες, ξανθές | 50 γρ. σταφίδες, μαύρες | 50 γρ.cranberries, αποξηραμένα | 50 γρ. κόντιτα ή γλυκό του κουταλιού (ψιλοκομμένο) | 20 γρ. κονιάκ | 25 γρ. ηλιέλαιο | 25 γρ. λιωμένο φρέσκο βούτυρο (για το πλάσιμο της ζύμης)

Για την επάλειψη: 1 αυγό | 2 κ.γ. γάλα | φιλέ αμυγδάλου (για το πασπάλισμα)

Το αλεύρι για Τσουρέκι είναι αλεύρι από επιλεγμένα μαλακά σιτηρά, ιδανικά για την παραγωγή αρτοσκευασμάτων πολυτελείας. Οι ζύμες που δίνει το αλεύρι είναι πολύ ελαστικές και έτσι μπορούν και αφομοιώνουν τα υψηλά ποσοστά ζάχαρης και λιπαρών που έχουν οι αγαπημένες μας συνταγές. Όταν ανεβαίνει ο βαθμός δυσκολίας και υπάρχει η πίεση και το άγχος να πετύχει η συνταγή, χρησιμοποιείστε αλεύρι τσουρεκιού και μείνετε ήσυχοι ότι όλοι θα το απολαύσουν. 

How to: Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη να λιώσουν ανακατεύοντας με το σύρμα. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι για τσουρέκι, τη ξηρή μαγιά, τα μπαχαρικά σε σκόνη και ανακατεύουμε καλά. Σε ένα δεύτερο μεγάλο μπολ (υπολογίζουμε ότι η ζύμη μας θα τριπλασιαστεί σε όγκο) με ένα σύρμα χειρός χτυπάμε τα αυγά, το γάλα, το κεφίρ, το χλιαρό νερό, το αλάτι, το εκχύλισμα βανίλιας, τη μαγειρική σόδα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το μείγμα με το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν όλα μας τα υλικά. Στα υγρά υλικά, ξεκινάμε ρίχνοντας τη μισή ποσότητα από μείγμα με το αλεύρι και αρχίζουμε το ζύμωμα. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μία κολλώδη ζύμη. Σε αυτό το στάδιο προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα τα οποία προαιρετικά έχουμε μαρινάρει για 10 λεπτά με μαύρο ρούμι. Τέλος ρίχνουμε το ηλιέλαιο. Διπλώνουμε τη ζύμη μας από κάτω προς τα πάνω. Επαναλαμβάνουμε 3-4 φορές δημιουργώντας διπλώματα στη ζύμη. Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί σε ένα ζεστό μέρος για 1 1/2 – 2 ώρες (1ο φούσκωμα). Παίρνουμε ένα μεγάλο φύλλο αλουμινόχαρτο, τοποθετούμε πάνω του μια ίδιου μεγέθους λαδόκολλα και τα τυλίγουμε κυλινδρικά. Στην συνέχεια, τα βάζουμε μέσα στην φόρμα και φροντίζουμε να αγκαλιάσει-ακουμπήσει τα τοιχώματά της. Μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα και σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 1 ώρα (2ο φούσκωμα). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Βάζουμε όλα τα υλικά για την επάλειψη σε ένα μπολ, τα χτυπάμε με ένα πιρούνι και με ένα πινέλο αλείφουμε προσεκτικά το τσουρέκι μας. Πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου. Αν δούμε ότι παίρνει χρώμα γρήγορα, μειώνουμε λίγο τη θερμοκρασία αλλά όχι κάτω από τους 160°C. Το φλουρί το βάζουμε στο τέλος, γυρνώντας την πίτα από την ανάποδη και μπήγοντάς το κάθετα σε ένα σημείο. Όταν αλείφουμε τη ζύμη μας με το αυγό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αν τρυπήσουμε κατά λάθος το τσουρέκι με το πινέλο, θα διαφύγει ο αέρας της ζύμης και ενώ αρχικά μπορεί να δούμε ότι φουσκώνει κατά ψήσιμο τελικά να κάτσει απότομα.

Η νέα Ξηρή Μαγιά των Μύλων Αγίου Γεωργίου, ολοκληρώνει τη διαδικασία ζυμώματος στο σπίτι και το γεμίζει με αρώματα φρεσκοψημένου ψωμιού και πολλών ακόμα αρτοσκευασμάτων! Δεν χρειάζεται διάλυση και χρησιμοποιείται κατευθείαν στο αλεύρι!

Καλή Χρόνια και μακάρι τα διλήμματα της ζωής μας να είναι πάντα τόσο γευστικά!

Μύλοι Αγίου Γεωργίου

Facebook: www.alevri.com

Instagram: @myloiagiougeorgiou

Pinterest: @myloiagiougeorgiou

YouTube: Μύλοι Αγίου Γεωργίου