Δεύτερος τοκετός: 5 διαφορές από την πρώτη γέννα που ίσως δεν γνωρίζετε

Γεωργία Καρκάνη
Fri, 14/10/2022 - 00:21

Όπως δεν αποτελεί η δεύτερη εγκυμοσύνη πιστό αντίγραφο της πρώτης, το ίδιο συμβαίνει και με τον δεύτερο τοκετό, ο οποίος είναι αρκετά φυσιολογικό και αναμενόμενο να εξελιχθεί διαφορετικά. Αν ετοιμάζεστε, μάλιστα, να ξαναγίνετε μητέρες, σας έχουμε καλά νέα: το πιθανότερο είναι αυτή τη φορά να βιώσετε μια, κυριολεκτικά και μεταφορικά, πιο ανώδυνη εμπειρία.

John Looy @ Unsplash 

# 1 Ο τοκετός διαρκεί λιγότερο. Ενώ ο πρώτος τοκετός κρατά κατά μέσο όρο 18 ώρες, ο δεύτερος είναι κατά κανόνα πιο σύντομος, με μέση διάρκεια τις 8 ώρες. Ο χρόνος τοκετού διαφέρει, φυσικά, από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά είναι γεγονός ότι χάρη στην πρώτη γέννα, οι μύες και σύνδεσμοι έχουν προετοιμαστεί για τη δεύτερη ώστε το μωρό να έρθει πιο εύκολα. Το ίδιο ισχύει και για τη διαστολή του κόλπου, που ολοκληρώνεται συντομότερα.

# 2 Σπρώχνετε για λιγότερες ώρες. Καθώς οι μύες και οι σύνδεσμοι στην περιοχή της πυέλου και του κόλπου έχουν ήδη χαλαρώσει από τον πρώτο τοκετό, στον δεύτερο μάλλον θα χρειαστεί να σπρώχνετε για συντομότερο χρονικό διάστημα μέχρι να κρατήσετε στην αγκαλιά το μωρό σας. Το παραπάνω διάστημα υπολογίζεται για τον πρώτο τοκετό κάπου ανάμεσα στα 20 λεπτά και τις 3 ώρες, ενώ για τον δεύτερο η μέση διάρκειά του δεν ξεπερνά τη μία ώρα. Αυτό δεν οφείλεται, ωστόσο, μόνο στις σωματικές αλλαγές σας, αλλά και στην εμπειρία που έχετε κατακτήσει από την πρώτη γέννα.

# 3 Μπορεί να γεννήσετε νωρίτερα. Ξέρετε ήδη, από την πρώτη εγκυμοσύνη, ότι η πιθανή ημερομηνία τοκετού υπολογίζεται στις 40 εβδομάδες μετά την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου. Οι γυναίκες που γίνονται μαμάδες για πρώτη φορά γεννούν, κατά μέσο όρο, στις 41 εβδομάδες και 3 μέρες, ενώ ο δεύτερος τοκετός έρχεται περίπου στις 40 εβδομάδες και 3 ημέρες, δηλαδή περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από τον πρώτο.

Photo by Christian Bowen @ Unsplash

# 4 Ίσως έχετε περισσότερες κράμπες τις πρώτες μέρες μετά τη γέννα. Μετά το δεύτερο τοκετό, πολλές γυναίκες υποφέρουν από περισσότερες κράμπες κατά το θηλασμό, στη διάρκεια των τριών με πέντε πρώτων ημερών. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι συνδέονται με την παραγωγή της ορμόνης ωκυτοκίνη, που συμβάλλει στην καλλιέργεια μιας πιο στενής σχέσης με το μωρό, ταυτόχρονα όμως προκαλεί κράμπες προκειμένου να σταματήσει η αιμορραγία και η μήτρα να επανέλθει στις προ εγκυμοσύνης διαστάσεις της.

Aditya Romansa @ Unsplash 

# 5 Θα είστε πιο σίγουρη για τον εαυτό σας – και στη γέννα και μετά. Παρόλο που κάθε εγκυμοσύνη, τοκετός και παιδί είναι και μια διαφορετική εμπειρία, κάθε φορά είστε πιο έμπειρη και με μεγαλύτερη σιγουριά τόσο για τις δυνατότητες του σώματός σας όσο και για τις δικές σας ικανότητες ως μητέρα. Ίσως μάλιστα, παρά την κούραση του να μεγαλώνετε δύο παιδιά, να ανακαλύψετε ότι, απαλλαγμένη από το άγχος της πρώτης φοράς και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, πλέον απολαμβάνετε περισσότερο την εμπειρία της μητρότητας.

Inspiration: Motherly.com