Έχεις ένα παιδί που δυσκολεύεται να παίξει μόνο του; Δες αυτά τα 6 tips

Boom Team
Tue, 09/08/2022 - 15:47

Από την Ελίνα Μαυροπούλου, δημιουργό του @thekids.society 

Τα παιδιά, συνήθως από την ηλικία των δύο ετών έχουν την τάση να αυτονομούνται, να επιδιώκουν να κάνουν πράγματα μόνα τους, και φυσικά, να παίζουν! Ωστόσο, πολλά παιδιά δυσκολεύονται να παίξουν μόνα τους, χωρίς έναν συμπαίκτη-ενήλικα...

kids_play
Photo by Prostooleh on Freepik

Ένα παιδί που δυσκολεύεται να παίξει μόνο του μπορεί να...

  • Αναζητά την προσοχή: Είναι πιθανό, αν λείπετε για πολλές ώρες από το σπίτι, να θέλει όταν επιστρέφετε να λάβει την απαραίτητη προσοχή. Ειδικά αν μέχρι πρόσφατα δουλεύατε από το σπίτι ή για κάποιον άλλο λόγο βρισκόσασταν στο σπίτι περισσότερη ώρα.
  • Βιώνει ένα άλμα ανάπτυξης: Τα παιδιά που βρίσκονται σε ένα άλμα ανάπτυξης αποζητούν την ασφάλεια μέσα από τους γονείς τους, ώστε να προσαρμοστούν σε αυτό που τους συμβαίνει.
  • Βιώνει μια αλλαγή: Όταν το παιδί βιώνει μια αλλαγή, όπως είναι η έλευση ενός νέου μέλους στην οικογένεια, μια μετακόμιση ή το potty training, επιστρέφει σε παλαιότερες συνήθειες ώστε να αισθανθεί ασφάλεια.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να παίζει μόνο του;

1. Καθιερώστε το ανεξάρτητο παιχνίδι ως μια ρουτίνα. Μην περιμένετε το παιδί σας να παίξει μόνο του αν δεν ξέρει πώς να το κάνει. Ξεκινήστε δίνοντάς του 3-5 λεπτά την ημέρα και στη συνέχεια αυξήστε τον χρόνο.

2. Παρατηρήστε: Ποια παιχνίδια είναι αυτά που του τραβούν περισσότερο την προσοχή; Παρατηρήστε τι το ενδιαφέρει το τελευταίο διάστημα.

3. Δείξτε του τον τρόπο. Παίξτε μαζί του αρχικά, δείξτε του πώς μπορεί να παίξει με τα παιχνίδια που έχει. Κάντε του ερωτήσεις ανοιχτού τύπου, όπως «Τι θα μπορούσες να φτιάξεις με τα τουβλάκια;».

kids_play
Photo by Cottonbro on Pexels

4. Δώστε του χώρο. Παρακολουθήστε το παιχνίδι από μακριά στον ίδιο χώρο. Βάλτε το όριο ότι «Η μαμά πρέπει να πλύνει τα πιάτα. Όμως, σε βλέπω που παίζεις. Θα έρθω να παίξουμε μόλις τελειώσω».

5. Μην διακόπτετε. Μην επεμβαίνετε στον τρόπο που παίζει το παιδί σας, όσο κι αν σας φαίνεται ότι ο πύργος που έφτιαξε θα καταρρεύσει.

6. Αφήστε το να σας δει να κάνετε πράγματα μόνοι σας. Το να φροντίζετε τον εαυτό σας, να διαβάζετε ένα καλό βιβλίο ή να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί θα το κάνει να υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια πιο εύκολα.

Keep in mind: Με αυτούς τους τρόπους θα βοηθήσετε το παιδί σας να αυτονομηθεί, μην ξεχνάτε όμως, πως χρειάζεται ισορροπία και πως ο χρόνος που αφιερώνετε στο παιδί σας χτίζοντας μαζί του μια σχέση εμπιστοσύνης είναι αναντικατάστατος!

 

Ευχαριστούμε την Ελίνα Μαυροπούλου, Νηπιαγωγό & Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Π.Μ.Σ: Επιστήμες της Αγωγής & της Διά Βίου Μάθησης: Εκπαιδευτική Διοίκηση & Ηγεσία - Πανεπιστήμιο Μακεδονίας @thekids.society