Μουσικές... πετσέτες, καστρο-διαδρομές & άλλα 6 φανταστικά καλοκαιρινά παιχνίδια!

Boom Team
Wed, 16/08/2023 - 12:58

Όλοι έχουμε παίξει μουσικές καρέκλες. Γνωρίζατε όμως πως υπάρχουν και μουσικές… πετσέτες; Η Σοφία Παπαφάνη και η Δώρα Χαρατσάρη του κέντρου ειδικής αγωγής Λόγοcare μας προτείνουν αυτή και άλλες 7 μοναδικές καλοκαιρινές δραστηριότητες για τη θάλασσα και το σπίτι, με πρώτη ύλη τη φαντασία!

boom logocare καλοκαιρινές δραστηριότητες

Μουσικές πετσέτες: Απλώνουμε στην άμμο μερικές πετσέτες (μία λιγότερη από τα άτομα που παίζουν) και βάζουμε μουσική από το κινητό μας. Ποιος θα προλάβει να καθίσει και ποιος θα μείνει όρθιος όταν σταματήσει η μουσική;

Ας το σβήσει το κύμα! Σχεδιάζουμε αριθμούς ή γράμματα στην άμμο με ένα ξυλαράκι. Τα απομνημονεύουμε μέχρι να έρθει το κύμα και να τα σβήσει. Θυμάσαι τι σχεδίασα; Ποιο γραμματάκι ήταν; Σχεδίασέ το κι εσύ.

Καστρο-διαδρομές: Χτίζουμε κάστρα στην άμμο με τα κουβαδάκια μας. Τα βάζουμε στη σειρά σε σχηματισμό, ζικ ζακ, με κενό ή χωρίς, διαγώνια ή ευθεία. Ύστερα θέτουμε κανόνες για τη διαδρομή μας. Για παράδειγμα, όταν τα κάστρα είναι δίπλα δίπλα, πηδάω από πάνω, ή όταν είναι στο πλάι, κάνω ζικ ζακ. Ποιος θα ολοκληρώσει τη διαδρομή χωρίς να γκρεμίσει κανένα κάστρο;

Photo: Xavier Mouton Photographie | Unsplash

Μάντεψε ποιος ή τι: Επιλέγουμε κάτι από αυτά που βλέπουμε τριγύρω μας και το περιγράφουμε χωρίς να πούμε το όνομά του. Θα καταλάβει άραγε ο άλλος ποιον ή τι εννοούμε; Αν διαλέξουμε άνθρωπο για την περιγραφή μας, μπορούμε να πούμε και τις κινήσεις που κάνει. Για παράδειγμα, «τώρα σηκώθηκε από την ξαπλώστρα και περπατάει προς τη θάλασσα» ή «πίνει καφέ και τρώει τοστ».

Πού είναι ο στόχος; Τοποθετήστε κουβαδάκια στη σειρά, σχεδιάστε σχήματα και σκάψτε μικρούς λάκκους στην άμμο. Στη συνέχεια μαζέψτε μικρά βότσαλα. Συμφωνήστε από πριν τη βαθμολογία του κάθε στόχου και... ξεκινήστε να σκοράρετε! 5 πόντοι για όποιον πετύχει το κουβαδάκι, 10 πόντοι για το τετράγωνο σχήμα και ίσως 30 πόντοι για τη λακκουβίτσα.

 

boom-logocare

Μπουγελο-αγώνες: Γεμίζουμε μικρά μπαλόνια με νερό (νερόμπομπες) και σκορπίζουμε στο γκαζόν του κήπου μας πλαστικά παιχνίδια και μικρά αντικείμενα. Πετάμε με τη σειρά τα μπαλόνια νερού και προσπαθούμε να πετύχουμε τον στόχο που επιλέγουμε. Μπορούμε να βάλουμε σκορ στον κάθε μας στόχο και στο τέλος να μετρήσουμε τους βαθμούς του κάθε παίκτη.

Με τα μάτια κλειστά: Διαλέγουμε ένα μεγάλο κουβαδάκι και βάζουμε μέσα μπόλικη άμμο χωρίς να την πιέσουμε. Στη συνέχεια κρύβουμε μέσα της κοχύλια και μεγάλα βότσαλα από την παραλία. Ο αγώνας ξεκινάει! Ας βρούμε όσα περισσότερα κοχύλια μπορούμε με τα μάτια κλειστά, όλη τη δουλειά θα την κάνουν τα χέρια μας!

Ψάρεμα στο σπίτι: Οι μαμάδες έχουν πάντα μεγάλες λεκάνες στο σπίτι. Διαλέγουμε μία με το αγαπημένο μας χρώμα και τη γεμίζουμε με νερό. Βάζουμε μέσα ψεύτικα ζωάκια και παιχνίδια που επιπλέουν στο νερό. Ψαρεύουμε τα παιχνίδια με τρυπητές κουτάλες και με παιδικές απόχες. Εμπρός, καλοί μου ψαράδες!

Γνωρίζατε ότι

Στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής Λογοcare oι προσεγγίσεις είναι βιωματικές και τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από το διαδραστικό παιχνίδι.
Η θεραπευτική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ παιδιού, οικογένειας και θεραπευτή είναι σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας.
Μέσα από τα παιχνίδια λογοθεραπείας, τα παιδιά ενισχύουν τις δεξιότητές τους, εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους και διορθώνουν συντακτικά και γραμματικά λάθη.
Η δημιουργική έκφραση είναι το Α και το Ω, γι’ αυτό στο Λογοcare εκφράζεται η μοναδικότητα άμεσα ‘με λέξεις‘ ή έμμεσα ‘με πηλό, ζωγραφική, χορό, συμβολικό και θεατρικό
παιχνίδι‘.
Στις 3 πλήρως εξοπλισμένες αίθουσες εργοθεραπείας του Λογοcare, τα παιδιά εξασκούν δεξιότητες αδρής και λεπτής κίνησης, μνήμη και συγκέντρωση ανεβαίνοντας σε κούνιες, ειδικά διαμορφωμένους τοίχους αναρρίχησης, κεκλιμένα επίπεδα, τραμπολίνο και πατίνια!

 

Photo Σοφίας και Δώρας: Αλέξανδρος Μακρής

Λόγοcare

Διεύθυνση: Χαριλάου Τρικούπη 85Α, Κηφισιά 145 63

Tηλέφωνο: 210 8010 858

Website: www.logocare.gr

Facebook: logocarekifisia

Instagram@logocare_