Με 34 καταγεγραμμένα κρούσματα στη χώρα μας, ο κοκκύτης φαίνεται πως αναδεικνύεται σε μία επικίνδυνη λοίμωξη και όπως συμβαίνει σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις, τα «όπλα» μας είναι δύο: η ενημέρωση και εμβολιασμός.
Συναντήσαμε τον Γυναικολόγο – Μαιευτήρα Δρ Ιωάννη Καλογήρου και μας απάντησε με απλά και κατανοητά λόγια σε όλες μας τις απορίες.
Ο κοκκύτης είναι μία οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι τα παιδιά, οι νεαροί έφηβοι, καθώς και τα βρέφη που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Ο κοκκύτης είναι μια ενδημική νόσος παγκοσμίως ακόμα και σε χώρες που υπάρχει ευρεία εμβολιαστική κάλυψη. Τα βρέφη όμως, διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου ή ακόμα θανάτου καθώς σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης, έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνει μια έγκυος;
Το εμβόλιο, μας εξηγεί ο Δρ Ιωάννης Καλογήρου, είναι στα guidelines και πρέπει να γίνεται, ειδικά όταν υπάρχει έξαρση, όπως συμβαίνει τώρα. Η μετάδοση γίνεται αερογενώς με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα ατόμων που νοσούν. Στους εμβολιασμένους πληθυσμούς, τα βακτήρια συχνά μεταφέρονται στο σπίτι από ένα αδερφάκι που ενδεχομένως είναι μεγαλύτερο σε ηλικία ή πιθανώς από έναν ενήλικα.
Πότε πρέπει μια έγκυος να εμβολιαστεί;
Το εμβόλιο θα πρέπει ιδανικά να γίνεται, λέει ο Δρ Ιωάννης Καλογήρου, στις 28 εβδομάδες και μετά, ώστε να μπορέσει να κάνει η έγκυος αντισώματα και μέσω του πλακούντα θεωρητικά να κάνει και κάποια αντισώματα και το μωρό. Αλλά γίνεται τότε, και για τον λόγο ότι αν γεννήσει πρόωρα ή και στον μήνα της, να είναι η ίδια θωρακισμένη ενάντια στον κοκκύτη να μην τον μεταδώσει στο μωρό.
Πώς θα πάρει το εμβόλιο του κοκκύτη μία έγκυος;
Το εμβόλιο γράφεται από τον γυναικολόγο και η μέλλουσα μαμά θα το πάρει από το φαρμακείο της γειτονιάς της. Μπορεί να της το κάνει ο φαρμακοποιός ή ο γιατρός της. Είναι ένα τριδύναμο εμβόλιο, που καλύπτει ενάντια στην διφθερίτιδα, τον τέτανο και τον κοκκύτη.
Είναι επικίνδυνο για την έγκυο ή το έμβρυο;
Όχι, είναι ένα απόλυτα ασφαλές εμβόλιο τόσο και για τη μαμά όσο και για το έμβρυο. Είναι ένα κλασικό και πολύ ελεγμένο εμβόλιο που κάνουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια στις moms to be!
Τι άλλο πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει μια έγκυος;
Το πιο σημαντικό, μας λέει ο Δρ Ιωάννης Καλογήρου, είναι όταν γεννηθεί με το καλό το μωράκι να μην έρχεται σε καμία περίπτωση σε επαφή με ανθρώπους ή με τα αδερφάκια του αν έχουν βήχα. Τέλος, είναι απαραίτητο, ειδικά τον χειμώνα και σε περίοδο έξαρσης της επιδημίας, να εμβολιαστεί και το συγγενικό περιβάλλον της εγκύου και του μωρού, δηλαδή ο σύζυγος, οι παππούδες και ενδεχομένως και η κοπέλα που θα κρατάει το μωρό. Να θυμάστε πως το πρώτο δίμηνο που το μωράκι είναι ανεμβολίαστο είναι εκτεθειμένο στον κοκκύτη που μπορεί να αποβεί πολύ επικίνδυνος για την υγεία του.
BOOM NOTE: Ο Δρ Ιωάννης Καλογήρου είναι ιδρυτής της Woman Clinic Καλογήρου, που εξειδικεύεται στον τομέα της Γυναικολογίας & Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.