Μαμάδες, ξέρετε σε πόση ώρα χάνεται η βιταμίνη C από μια φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα;

Μυρτώ Κάζη
Wed, 03/05/2023 - 09:46

Ποιος δεν έχει στη μνήμη του τη φωνή της μαμάς του να λέει «πιες τον χυμό σου γρήγορα πριν φύγουν οι βιταμίνες;». Και πόσες φορές δεν έχουμε αναπαράγει κι εμείς ως γονείς αυτή τη φράση, πιέζοντας τα παιδιά μας να πιουν αμέσως τον φρεσκοστυμμένο χυμό τους; Τελικά έχουμε δίκιο που πιέζουμε ώστε η φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα να καταναλωθεί αμέσως;

Photo: Vlada Karpovich @ Pexels 

Η απάντηση είναι ναι! Μελέτες αναφέρουν πως σε περίπου 30 λεπτά όλη η βιταμίνη C έχει εξαφανιστεί αφότου έχει έρθει σε επαφή με τον αέρα. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται βέβαια και από άλλους παράγοντες, όπως η ζέστη, η ποσότητα του φωτός ή η υγρασία που υπάρχει στον χώρο, όμως σε κάθε περίπτωση, πράγματι, ο χυμός πρέπει να καταναλώνεται αμέσως, καθώς από την πρώτη στιγμή υπάρχει μια συνεχής μείωση της θρεπτικής αξίας του.

Τα πορτοκάλια δεν είναι μόνο νόστιμα και ζουμερά, περιέχουν επίσης πολλά απαραίτητα για τον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, Β1 και C.

BOOM Note: Ένα πορτοκάλι, μας προμηθεύει με σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C.

Ποια άλλα καλά προσφέρει η κατανάλωση πορτοκαλιών; Τα πορτοκάλια προστατεύουν τον οργανισμό μας προλαμβάνοντας τον καρκίνο, μειώνοντας τη χοληστερίνη και την υψηλή πίεση του αίματος, εμποδίζοντας τη δημιουργία πετρών στα νεφρά και τη δημιουργία έλκους. Ακόμα, έρευνες δείχνουν πως ένα ποτήρι με χυμό από πορτοκάλι «ξυπνάει» το μυαλό, αυξάνοντας την πνευματική εγρήγορση και την ικανότητα συγκέντρωσης.

Ήξερες ότι:  η καλύτερη ώρα για να έχει ο χυμός τη μέγιστη δυνατή θρεπτική ισχύ, είναι το πρωί και μάλιστα ιδανικά να καταναλωθεί με άδειο στομάχι.