Το βραβείο Nobel στην κατηγορία των οικονομικών δόθηκε από κοινού σε τρεις οικονομολόγους με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι παρουσίασαν μια πρακτική μέθοδο για την επίλυση του προβλήματος της ανέχειας στα παιδιά. Πρόκειται για τους Abhijit Banerjee, Esther Duflo και Michael Kremer.
Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών δήλωσε πως η δουλειά τους έδειξε πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η φτώχεια με την επιμέρους εξέταση ερωτημάτων σε τομείς όπως η εκπαίδευση και η περίθαλψη και στη συνέχεια η δοκιμή λύσεων στην κοινότητα.
«Ξεκινάμε από την ιδέα ότι οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας συχνά αντιμετωπίζονται ως καρικατούρες, ενώ ακόμη και οι άνθρωποι που προσπαθούν να τους βοηθήσουν, συχνά δεν κατανοούν τη ρίζα των προβλημάτων», αναφέρει η Duflo. Η δουλειά που έκαναν για την ενίσχυση αγροτικών περιοχών της Κένυας και της Ινδίας, για παράδειγμα, έδειξε πως η παροχή περισσότερων βιβλίων, σχολικών γευμάτων και δασκάλων δεν βοήθησε ιδιαίτερα τους μαθητές να αυξήσουν τις γνώσεις τους. Αντίθετα, κάνοντας το περιεχόμενο των μαθημάτων πιο εύληπτο για τους μαθητές, με εντατικά μαθήματα στους πιο αδύναμους, και δεσμεύοντας τους καθηγητές με βραχυπρόθεσμες συμβάσεις, είδαν πως είχαν περισσότερο θετικές επιδράσεις. Το προτεινόμενο από τους νικητές πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας ωφελεί σήμερα περίπου 5 εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία, αναφέρει η ακαδημία. Η ομάδα έχει επίσης δουλέψει σε ένα ακόμη πρόγραμμα με τίτλο «Διδάσκοντας στο κατάλληλο επίπεδο», το οποίο έχει βοηθήσει 60 εκατομμύρια παιδιά στην Ινδία και την Αφρική να επικεντρωθούν στα μαθηματικά και τις αναγνωστικές ικανότητες για μαθητές δημοτικού σχολείου.
Οι τρεις οικονομολόγοι διαπίστωσαν επίσης στο πλαίσιο παρόμοιας έρευνας στην Ινδία, πως η παροχή δωρεάν ιατρικής περίθαλψης μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Για παράδειγμα, μόνο το 18% των γονέων παρείχε στα παιδιά χάπια κατά της παρασιτικής μόλυνσης όσο η θεραπεία ήταν επί πληρωμή. Από τη στιγμή που η αγωγή ήταν δωρεάν, το ποσοστό των γονέων που έδωσε την αγωγή στα παιδιά του έφτασε το 75%. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει πλέον η εν λόγω αγωγή να παρέχεται δωρεάν σε περιοχές με υψηλά ποσοστά παρασιτικής μόλυνσης.
Ο Banerjee, η Duflo και η υπόλοιπη ομάδα ανακάλυψαν επίσης ότι οι κινητές κλινικές στην Ινδία αύξησαν σημαντικά τα ποσοστά ανοσοποίησης στη χώρα, σε σύγκριση με τα παραδοσιακά κέντρα υγείας που συχνά υπολειτουργούσαν λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο βαθμός ανοσοποίησης αυξήθηκε ακόμη περισσότερο, όταν οι γονείς λάμβαναν ένα σακί με φακές σαν επιβράβευση για τον εμβολιασμό των παιδιών τους.
Παρά την τεράστια πρόοδο και τις προσπάθειες που γίνονται σε διεθνές επίπεδο, η παγκόσμια φτώχεια παραμένει μία τεράστια πρόκληση. Τη στιγμή που περισσότεροι από 700 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης και 1 στους 10 ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες περιοχές ζουν ακόμη και με λιγότερα από 2.80 δολάρια την ημέρα, οι καινοτόμες προτάσεις για την επίλυση αυτών των προβλημάτων από τους περισσότερο προνομιούχους ενισχύει την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο για όλους και αποκαθιστά την πίστη μας στην ανθρωπότητα.
Με πληροφορίες από το www.kidsnews.com.au
Από την Έλενα Χάλαρη