Το 6ο δημοτικό σχολείο Τρικάλων γίνεται το πρώτο σχολείο στην Ελλάδα που εισάγει στο κυλικείο του μόνο βιολογικά προϊόντα τοπικών επιχειρήσεων και προωθεί ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο στους μαθητές του. Στη δράση αυτή, που ξεκίνησε από την πόλη Mouans-Sartoux της Γαλλίας το 1998 και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δικτύου «BioCanteens sustainable school meals for green and healthy localfood systems», συμμετέχουν ακόμα 7 πόλεις της Ευρώπης.
Στο κυλικείο τα παιδιά μπορούν να βρουν προϊόντα όπως φρέσκα φρούτα εποχής, αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη, γιαούρτι χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, κουλούρι σουσαμένιο ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, τυρόπιτα ή πίτα λαχανικών (για την παρασκευή της οποίας χρησιμοποιείται ελαιόλαδο και παραδοσιακά τυριά ΠΟΠ), ρυζόγαλο, χαλβά, μπάρες δημητριακών και άλλα. Επειδή όμως αυτού του τύπου τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο ακριβά από τα συνηθισμένα, ο Δήμος φρόντισε να χαμηλώσει τις μισθώσεις των κυλικείων για να ισοσταθμιστεί η διαφορά.
Επιπλέον, πηγαίνοντας την οικολογική συνείδηση των μαθητών ένα βήμα παραπέρα, ο Δήμος σκοπεύει να τοποθετήσει έξω από το σχολείο μια μονάδα βιομάζας, όπου οι μαθητές θα εναποθέτουν όλα τα υπολείμματα από τα οπωροκηπευτικά και τα φρούτα που καταναλώνουν στο σχολείο και στο σπίτι, και μέσω αυτής θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια για τον εξωτερικό φωτισμό της σχολικής μονάδας τα βράδια!
Και βέβαια, επειδή όλα ξεκινούν από το σπίτι, σε συνεργασία με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, θα πραγματοποιηθούν μέσα στη χρονιά διάφορα επιμορφωτικά σεμινάρια με θέμα την αξία της τροφής, αλλά και διαδραστικές επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις βιολογικών προϊόντων.
Η ανακοίνωση του συγκεκριμένου προγράμματος φαίνεται πως θα γίνει τάση, αφού έχουν ήδη δείξει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο το Υπουργείο Παιδείας όσο και σχολεία από Καστοριά, Κοζάνη και Θεσσαλονίκη!