Το inbox μας έχει γεμίσει με μηνύματα από γυναίκες που βρίσκονται σε φάση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, είτε έχουν ξεκινήσει είτε την είχαν προγραμματίσει για τους μήνες της άνοιξης. Επειδή δεν είμαστε οι αρμόδιοι για να σας απαντήσουμε στο ερώτημα "να προχωρήσω ή να περιμένω", συμβουλευτήκαμε τον Γυναικολόγο - Χειρουργό - Μαιευτήρα κ. Ιωάννη Καλογήρου για να μας δώσει επιστημονικές απαντήσεις. Ως γενικό "σύνθημα" των ημερών για το συγκεκριμένο θέμα είναι πως αν δεν έχετε μπει στη διαδικασία της εξωσωματικής ακόμα, είναι καλό να τη μεταφέρετε χρονικά λίγο πιο μετά! Μάλιστα πριν από λίγο ανακοινώθηκε πως αναστέλλουν τη λειτουργία τους τα περισσότερα κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Γιατρέ, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στις γυναίκες που έχουν προγραμματίσει να προχωρήσουν σε εξωσωματική αυτή την περίοδο;
Μιλάμε για δύο κατηγορίες γυναικών. Εκείνες που έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν χρήση φαρμάκων και βρίσκονται σε φάση διέγερσης και όσο τα πράγματα είναι όπως είναι σήμερα -και όχι χειρότερα- μπορούν να προχωρήσουν (αν και μέχρι χτες τα πράγματα ήταν καλύτερα, σήμερα τα περισσότερα κέντρα εξωσωματικής έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και αναλαμβάνουν μόνο κατεπείγουσες περιπτώσεις και πάλι θα πηγαίνει μόνο με τον συνοδό της και όχι με άλλα άτομα μαζί).
Οι γυναίκες όμως που δεν έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία, είναι καλό να περιμένουν ένα διάστημα και να δουν με τον γιατρό τους πώς και πότε θα προχωρήσουν.
Πώς επηρεάζεται (αν επηρεάζεται) η εξωσωματική από τον κορωνοϊο;
Από ό,τι φαίνεται δεν επηρεάζεται και αυτά είναι τα καλά νέα. Το σίγουρο είναι όμως ότι αν μία γυναίκα νοσήσει στη φάση της εξωσωματικής θα πρέπει να σταματήσει τη διαδικασία κάτι που δεν θα θέλαμε να συμβεί.
Μάλιστα στη φάση της εμβρυομεταφοράς, ο έντονος βήχας μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά τη διαδικασία μειώνοντας το αποτέλεσμα της εμφύτευσης. Φυσικά μια γυναίκα με πιθανά συμπτώματα κορωνοϊού δεν προχωράει σε εξωσωματική.
Τι προτείνετε σε αυτή την περίπτωση;
Προτείνουμε να γίνει κατάψυξη ωαρίων και μεταφορά σε δεύτερο χρόνο. Ακόμα και χωρίς συμπτώματα δηλάδη, μόνο με την ύπαρξη πυρετού είναι θεμιτό να γίνει κατάψυξη ωαρίων και μεταφορά σε δεύτερο χρόνο.
Τι πρέπει να προσέχει μια μέλλουσα εγκυμονούσα;
Ανεξαρτήτως κορωνοϊού θα πρέπει να προσέχει τη διατροφή της, να φροντίσει να ασκείται, να κόψει το κάπνισμα και να τονώσει το ανοσοποιητικό της σύστημα με βιταμίνες. Με τα νέα δεδομένα οφείλει να μείνει σπίτι και να προστατευθεί. Ταυτόχρονα, εγώ προσωπικά προτείνω να αποφύγει τη χρήση των μη στεροειδών αντιφλεγμονόδων φαρμάκων.
Επομένως, πιστεύετε ότι πρέπει οι εξωσωματικές να μετατεθούν σε νέα ημερομηνία όσο κι αν αυτό αγχώνει τις μέλλουσες εγκύους;
Ναι, θα πρέπει να τη μετατεθούν για λίγο αργότερα όσο κι αν αυτό τις αγχώσει ή τις στεναχωρήσει γιατί κάθε γυναίκα που κάνει τους χρονικούς υπολογισμούς της σίγουρα πιέζεται με την αλλαγή των δεδομένων. Μάλιστα και στην περίπτωση των γυναικών που είναι στο όριο των 50 ετών και πρέπει να βιαστούν να προχωρήσουν σε εξωσωματική για να προλάβουν, θεωρώ ότι και εκείνες θα πρέπει να το μεταφέρουν. Πολλές φορές το κράτος προχωράει σε ειδικά νομοθετικά διατάγματα ώστε να μεταφερθεί το όριο των 50 ετών 2-3 μήνες μετά.
Το πιο σημαντικό όμως είναι πως επειδή κάθε περίπτωση εξωσωματικής είναι μοναδική, κάθε γυναίκα θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό της και να λάβουν από κοινού μια απόφαση για το πώς θα προχωρήσουν.
Ευχαριστούμε πολύ τον κ.Ιωάννη Καλογήρου για τις πολύτιμες συμβουλές του και είμαστε σε καθημερινή επαφή μαζί του για updates, pregnancy tips και όλα όσα ενδιαφέρουν τις εγκύους και τις νέες μαμάδες.
*Ο Δρ Ιωάννης Καλογήρου είναι ιδρυτής της Woman Clinic Καλογήρου, που εξειδικεύεται στον τομέα Γυναικολογίας & Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.