Γαλλία: «Πράσινο φως» σε ομοφυλόφιλες και single γυναίκες για εξωσωματική

Μαρία Ιωαννάτου
Wed, 30/06/2021 - 12:01

Η γαλλική εθνοσυνέλευση ενέκρινε νόμο που δίνει το δικαίωμα σε ομοφυλόφιλες και single γυναίκες να λάβουν θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή είναι ευρέως διαθέσιμη σε όλες τις γυναίκες σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία, η Ισπανία και το Βέλγιο, όμως στη Γαλλία υπάρχουν ομάδες που αντιτίθενται σε αυτή την επέκταση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων. 

Φωτογραφία από Jimmy Conover (Unsplash)

Βάσει του μέχρι τώρα υφιστάμενου νόμου στη Γαλλία, η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι διαθέσιμη μόνο σε ζευγάρια αντίθετου φύλου και μόνο για λόγους στειρότητας ή κινδύνου μετάδοσης μιας ασθένειας ή ιατρικής κατάστασης στο παιδί.

Φωτογραφία από Nathan Dumlao (Unsplash)

Τι θα ισχύει βάσει του νέου νόμου

Ο νέος νόμος θα παρέχει πρόσβαση σε διάφορες διαδικασίες γονιμότητας, όπως είναι η εξωσωματική γονιμοποίηση, για όλες τις γυναίκες κάτω των 43 ετών, με κόστος που θα καλύπτεται από τη δημόσια υπηρεσία υγείας. Επιπλέον, τόσο η μητέρα που θα κυοφορήσει, όσο και η σύντροφός της πρέπει να ορίζονται ως γονείς του παιδιού στο πιστοποιητικό γέννησης.

Τέλος, τα παιδιά που έχουν συλληφθεί με σπέρμα δότη θα μπορούν να μάθουν την ταυτότητά του, όταν γίνουν ενήλικες, κάτι που αφαιρεί την τρέχουσα ανωνυμία για τους δότες.

Πηγή: bbc.com