Παιδιά ομόφυλων ζευγαριών: Μύθοι και πραγματικότητες

Γεωργία Καρκάνη
Tue, 16/01/2024 - 08:00

Κάποια παιδιά προήλθαν από ετεροφυλόφιλες οικογένειες αλλά μετά τον χωρισμό των γονιών τους πλέον ζουν με τον βιολογικό πατέρα ή τη βιολογική μητέρα τους και τον σύντροφό του ή αντίστοιχα τη σύντροφό της. Άλλα γεννήθηκαν με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και μεγαλώνουν με δύο μαμάδες ή βρήκαν διά της αναδοχής ένα σταθερό σπιτικό με δύο μπαμπάδες. Όλες αυτές οι οικογένειες έχουν έρθει αυτές τις μέρες στην επικαιρότητα με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. 

Όπως κι αν δημιουργείται μια οικογένεια, όποιες κι αν είναι οι «αποχρώσεις» της, σε πείσμα των ελληνικών ταμπού, που δυστυχώς καλά κρατούν, όλο και περισσότερες έρευνες ανατρέπουν τους μύθους του παρελθόντος. Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι κάθε παιδί μπορεί να είναι ευτυχισμένο, αρκεί να μεγαλώνει σε ένα λειτουργικό περιβάλλον γεμάτο αγάπη. 

# Μύθος Νο1: Τα ομόφυλα ζευγάρια είναι πιο επιρρεπή στον χωρισμό

Παρόλο που μια μελέτη του 2012 δείχνει ότι οι ετεροφυλόφιλες σχέσεις είναι πιο σταθερές από τις ομόφυλες, στα ομόφυλα ζευγάρια που μεγαλώνουν μαζί παιδιά τα ποσοστά διαζυγίων και χωρισμών πέφτουν ριζικά, όπως επισημαίνει στο The Conversation η Jennifer Power, ερευνήτρια στο αυστραλιανό ίδρυμα Australian Research Centre in Sex, Health and Society.

# Μύθος Νο2: Η ανάπτυξη ενός παιδιού επηρεάζεται αρνητικά όταν μεγαλώνει από δύο γονείς του ίδιου φύλου

Είτε ένα παιδί μεγαλώνει σε ομόφυλο είτε σε ετεροφυλόφιλο ζευγάρι, παρουσιάζει την ίδια εικόνα στη συμπεριφορά, την εκπαίδευση, τη συναισθηματική κατάσταση και την κοινωνικοποίηση, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση σε 33 μελέτες (2010). Μεταγενέστερη αυστραλιανή μελέτη φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτό το συμπέρασμα. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 στην επιθεώρηση Developmental Psychology, αφού παρακολούθησε 100 υιοθετημένα παιδιά, τα μισά από ομόφυλα ζευγάρια και τα άλλα μισά από ετεροφυλόφιλα, διαπίστωσε ότι το 5% των παιδιών που παρουσίασε προβλήματα συμπεριφοράς είχε το εξής κοινό σημείο: μεγάλωνε σε ένα δυσλειτουργικό οικογενειακό περιβάλλον. Η σύνθεση της οικογένειας δεν έπαιζε ρόλο στην εξέλιξη των παιδιών.

Άλλοι μύθοι που καταρρίπτονται

Σε αντίθεση με πολλές προκαταλήψεις που κυκλοφορούν, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Ακαδημία Παιδιών και Εφήβων τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι πιθανότερο να είναι τα ίδια ομοφυλόφιλα ούτε διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σεξουαλικής κακοποίησης. Επίσης η σύνθεση της οικογένειάς τους δεν παίζει ρόλο στη φυλετική ταυτότητα ή συμπεριφορά τους (δηλαδή στο αν αισθάνονται αγόρια ή κορίτσια ή αν υιοθετούν αντρικές ή γυναικείες συμπεριφορές).

Πώς υποστηρίζουμε το παιδί μας αν είμαστε ομόφυλη οικογένεια

Από την άλλη, όπως επισημαίνει η ερευνήτρια Jennifer Power, τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών ενδέχεται να αντιμετωπίζουν κοινωνικές διακρίσεις που μπορεί να τους προκαλούν άγχος, να τα οδηγούν στην απομόνωση ή να τα κάνουν πιο ευάλωτα στο bullying. Τι μπορούμε να κάνουμε αν είμαστε ομόφυλοι γονείς, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχιατρική Ακαδημία Παιδιών και Εφήβων;

  • Προετοιμάζουμε το παιδί μας ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί ερωτήσεις και σχόλια για την οικογένειά του.
  • Το προετοιμάζουμε ώστε να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να αντιδράσει σε πειράγματα και κακόβουλα σχόλια.
  • Συζητάμε ανοιχτά μαζί του, ανάλογα πάντα με την ηλικία και το επίπεδο ωριμότητάς του.
  • Το φέρνουμε σε επαφή με βιβλία, ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές που παρουσιάζουν ομόφυλες οικογένειες.
  • Το φέρνουμε σε επαφή με άλλες ομόφυλες οικογένειες, μέσα από διαδικτυακές ή φυσικές κοινότητες.
  • Τα παιδιά ομόφυλων ζευγαριών δεν κινδυνεύουν περισσότερο από συναισθηματικά ή προβλήματα συμπεριφοράς. Αν ωστόσο έχουμε οποιονδήποτε προβληματισμό, δεν διστάζουμε να τον μοιραστούμε με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Πώς μιλάμε στο παιδί μας για τις ομόφυλες οικογένειες

Αν υπάρχει στο περιβάλλον μας κάποια ομόφυλη οικογένεια, πώς θα βοηθήσουμε το παιδί μας να εξοικειωθεί με τη σύνθεσή της και να συμβάλει στην αποδοχή της διαφορετικότητας;

  • Του εξηγούμε ότι υπάρχουν διάφορα είδη οικογένειας. Κάποια παιδιά έχουν μαμά και μπαμπά, άλλα έχουν μόνο μπαμπά ή μόνο μαμά, ενώ υπάρχουν και εκείνα που έχουν δύο μαμάδες ή δύο μπαμπάδες.
  • Σε περίπτωση που κάποιο παιδί ομόφυλης οικογένειας είναι συμμαθητής ή φίλος του, μπορούμε να συζητήσουμε με το δικό μας -ανάλογα πάντα και με την ηλικία του- για τα φαινόμενα bullying που υφίστανται κάποιες φορές τα παιδιά που αντιμετωπίζουν διακρίσεις και για το πώς μπορεί να προστατεύσει τον συμμαθητή ή τον φίλο του.