Μαμάδες εναντίον μπαμπάδων. Μαμάδες αγοριών εναντίον μαμάδων κοριτσιών. Μαμάδες μωρών εναντίων μαμάδων εφήβων. Και, φυσικά, μαμάδες πλήρους απασχόλησης εναντίων εργαζόμενων μαμάδων. Αν μπαίνουμε σε τέτοιες συγκρίσεις, που μάς χωρίζουν σε στρατόπεδα και δεν οδηγούν σε τίποτα καλό, και αναρωτιόμαστε ποιες μαμάδες καταλήγουν περισσότερο κουρασμένες στο τέλος της ημέρας, η απάντηση είναι: όλες.
Ακόμα και όταν η σύγκριση είναι φαινομενικά εύκολη και γίνεται ανάμεσα στις λεγόμενες stay at home mums(SAHMs) και σε εκείνες που καλούνται καθημερινά να συνδυάσουν οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις, στην πραγματικότητα καμία από τις δύο δεν βρίσκεται σε πιο «προνομιακή θέση».
Ίσα ίσα, που οι μαμάδες πλήρους απασχόλησης, ενώ θεωρητικά έχουν λιγότερο γεμάτο πρόγραμμα, υποφέρουν από περισσότερο στρες, όπως επιβεβαιώνουν διάφορες έρευνες (μεταξύ αυτών, μια παλαιότερη δημοσκόπηση της Aveeno Baby σε 1.500 Βρετανούς γονείς, αλλά και μια μελέτη της αμερικανικής πλατφόρμας για γονείς Motherly).
Μπορεί μια μαμά πλήρους απασχόλησης να μη χρειάζεται να μαγειρέψει και να συνοδεύσει τα παιδιά σε εξωσχολικές δραστηριότητες μετά από ένα γεμάτο οκτάωρο (plus) στο γραφείο, αλλά αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις, όπως η απομόνωση, η απουσία ενός υποστηρικτικού πλαισίου και προσωπικού χρόνου.
Μπορεί να μην κινδυνεύει από το λεγόμενο σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης, αλλά κινδυνεύει από το σύνδρομο της μητρικής εξουθένωσης, όταν περνάει όλη τη μέρα της φροντίζοντας το νοικοκυριό, τα παιδιά και τακτοποιώντας όλες τις οικογενειακές εκκρεμότητες, από τα ραντεβού στον παιδίατρο μέχρι τη διοργάνωση των παιδικών πάρτι γενεθλίων, που αναπόφευκτα πέφτουν στους ώμους της αφού, όταν μιλάμε για σπίτια με ένα εισόδημα, ο εργαζόμενος μπαμπάς συχνά είναι υπερβολικά απασχολημένος και απών.
Όπως μάλιστα αποκαλύπτουν οι σχετικές έρευνες, η σκληρή σωματική και πνευματική εργασία μιας μαμάς πλήρους απασχόλησης δεν έχει καμία αναγνώριση, ούτε υλική ούτε ηθική. Δεν συνοδεύεται από lunch breaks ούτε επαγγελματικά events-που μπορεί να είναι μεν κουραστικά αλλά αποτελούν επιπλέον ευκαιρίες κοινωνικοποίησης- ούτε από προοπτικές για αύξηση και προαγωγή. Και, μέσα σε όλα αυτά, η ζωή των SAHMs ρομαντικοποιείται στα social media, για παράδειγμα από τις λεγόμενες tradwifes Αμερικανίδες που προωθούν την επιστροφή σε παραδοσιακά έμφυλα πρότυπα. Αυτά τα πρότυπα όχι μόνο μάς γυρίζουν πίσω σε εποχές όπου οι γυναίκες ακόμα διεκδικούσαν μια θέση στην αγορά εργασίας αλλά απέχουν και από την αληθινή καθημερινότητα μιας μαμάς πλήρους απασχόλησης, είτε την έχει επιλέξει η ίδια είτε όχι.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις για μια μαμά πλήρους απασχόλησης;
Η έρευνα του Motherly ανέδειξε τις παρακάτω:
- Λιγότερος προσωπικός χρόνος: Ακούγεται παράδοξο, αλλά ακόμα και σε ένα πρόγραμμα που δεν περιλαμβάνει οκτάωρο εργασίας οι SAHMs αγωνίζονται να εξασφαλίσουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους – ή ακόμα και αν τον εξασφαλίζουν ευκολότερα από μια εργαζόμενη μαμά, νιώθουν ενοχές, σαν να τον έχουν κλέψει από κάτι άλλο, πιο σημαντικό που θα έπρεπε να κάνουν.
- Υψηλότερα επίπεδα στρες: Ενώ οι εργαζόμενες μητέρες υποφέρουν από στρες γιατί καλούνται να διαχειριστούν πολλαπλές υποχρεώσεις, ειδικά όσες απασχολούνται σε επαγγέλματα χωρίς ευελιξία, οι SAHMs ασφυκτιούν από το σωματικό και πνευματικό φορτίο των οικογενειακών υποχρεώσεων αλλά χωρίς τα διαλείμματα του γραφείου για φαγητό και κουτσομπολιό με συναδέλφους. Μπορεί επίσης να υποβάλλουν τον εαυτό τους σε ανελέητες συγκρίσεις με μαμάδες των social media που θέτουν υπερβολικά ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών από τον εαυτό και την οικογένειά τους.
- Απουσία υποστηρικτικού περιβάλλοντος: Μπορεί τα στοιχεία του Motherly να αναφέρονται στις ΗΠΑ, όπου δεν προβλέπεται καν για τις εργαζόμενες μητέρες άδεια μετ’ αποδοχών, ωστόσο και στην Ελλάδα γνωρίζουμε ότι ακόμα και μια μαμά πλήρους απασχόλησης πρέπει να έχει την υποστήριξη μιας στρατιάς από παππούδες, θείους, γείτονες και φίλους για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς της χωρίς, απλά, να γίνεται χίλια κομμάτια.
Και αν οι εργαζόμενες ευχόμαστε κάποιες φορές να είχαμε την οικονομική δυνατότητα να αφοσιωθούμε εξ ολοκλήρου στα παιδιά μας, τουλάχιστον μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία, ας σκεφτούμε την τελευταία φορά που περάσαμε αρκετές μέρες στο σπίτι με άδεια. Τότε που, ίσως τότε, παραδεχτήκαμε τις SAHM φίλες μας για την υπομονή και την αντοχή τους και, αν ποτέ τις υποτιμήσαμε, τους ζητήσαμε νοερά συγγνώμη.
Inspiration: Motherly