Το καλοκαίρι μας αποχαιρετά σιγά-σιγά και η επιστροφή στη σχολική καθημερινότητα μοιάζει πιο κοντά από ποτέ. Μικροί και μεγάλοι έχουν αρχίσει την αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη μέρα στο σχολείο με τους γονείς, βέβαια, να ανησυχούν για το πώς τα παιδιά θα μπουν και πάλι σε πρόγραμμα ομαλά. Ήρθε η ώρα να λάβει τέλος η χαλάρωση, το χάος και η αταξία, άλλωστε, και να πώς θα τα καταφέρετε!

Τα tips για να προσαρμοστείτε στη σχολική καθημερινότητα… με ευκολία
#1 Βάλτε το παιδί σας για ύπνο 15 λεπτά νωρίτερα το βράδυ
Στις διακοπές όλα τα παιδιά κοιμούνται αργά το βράδυ. Δεν τηρείται ποτέ και για κανέναν λόγο ωράριο ύπνου. Για να μην… απογοητευτεί, λοιπόν, το δικό σας παιδί τώρα που πρέπει να μπει σε πρόγραμμα, βάλτε το να κοιμηθεί 15 λεπτά νωρίτερα από την ώρα που συνήθως κοιμόταν το καλοκαίρι. Ακολουθήστε κάθε μέρα αυτό το μοτίβο (δηλαδή, κάθε βράδυ ύπνος 15 λεπτά νωρίτερα από την προηγούμενη φορά) μέχρι να φτάσετε στην επιθυμητή ώρα.
#2 Ξυπνήστε το το πρωί 15 λεπτά νωρίτερα από το ξυπνητήρι
Αυτό, φυσικά, θα γίνει για την πρώτη εβδομάδα, μέχρι το παιδί να προσαρμοστεί στο πρωινό ξύπνημα και να αρχίσει να βρίσκει τους χρόνους του.

#3 Περιορίστε τον χρόνο χρήσης της οθόνης και του μπλε φωτός
Το μπλε φως του tablet και του κινητού διεγείρει τον εγκέφαλο διατηρώντας τον ενεργό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απομακρύνετε τα παιδιά από τις οθόνες τουλάχιστον 1-2 ώρες πριν τον ύπνο, για να μην έχουν υπερένταση.
#4 Βρείτε τα ρούχα από το βράδυ
Αφήστε το παιδί να διαλέξει πριν κοιμηθεί τα ρούχα που θα φορέσει την επόμενη μέρα, ώστε το πρωί να μην υπάρχουν γκρίνιες και καθυστερήσεις.
#5 Τακτοποιήστε μαζί το γραφείο του
Τακτοποιήστε και οργανώστε μαζί τον χώρο του γραφείου, απομακρύνοντας περιττά αντικείμενα, που περιορίζουν το παιδί και αποσπούν την προσοχή του. Φροντίστε, ώστε να υπάρχει καλός φωτισμός, μια άνετη καρέκλα και η διακόσμηση να είναι έτσι όπως τη θέλει εκείνο, για να μελετά πιο ευχάριστα.

#6 Προσοχή στον τρόπο με τον οποίο μιλάτε για την επιστροφή στο σχολείο
Φράσεις, όπως «την άλλη εβδομάδα μέσα τα κεφάλια», «επιστροφή στα βάσανα» ή «κομμένες οι βόλτες» σίγουρα δεν βοηθούν. Εστιάστε στα θετικά της επιστροφής του σχολείου, για παράδειγμα στη συνάντηση του παιδιού με τους φίλους του, αλλά και στην εκμάθηση νέων πραγμάτων.