Αρκεί να τη συναντήσεις για λίγα λεπτά.
Από την πρώτη κουβέντα που θα κάνεις μαζί της γνωρίζεις πως απέναντί σου έχεις μια χαρισματική γυναίκα από την οποία έχεις να πάρεις πολλά. Συναίσθημα, γνώσεις, μα κυρίως έμπνευση.
Τη γνώρισα πριν από λίγα χρόνια και περνώντας ο καιρός, ένα πράγμα κρατάω. Κάθε φορά που θα τη δω, έστω και για λίγο, θα με κάνει να φύγω με αυτό το μοναδικό χαμόγελο αυτοπεποίθησης, εκείνο το χαμόγελο που σου προκαλούν τα role-models και σε κάνουν να πιστέψεις πως όλα είναι εφικτά. Αρκεί να τα ονειρευτείς και να έχεις τον δυναμισμό να οργανώσεις το πλάνο σου με στοχοπροσήλωση και δημιουργικότητα για να τα καταφέρεις.
Η Ιουλία Τσέτη, βραβευμένη γυναίκα-επιχειρηματίας της χρονιάς, η γυναίκα πίσω από την αλματώδη ανάπτυξη του ομίλου ΟΦΕΤ που έχει κατακτήσει την ελληνική και τις διεθνείς αγορές, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 80 εκατομμύρια και απασχολώντας περισσότερους από 560 -ευτυχισμένους-εργαζόμενους, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος των φαρμακοβιομηχανιών Uni-pharma και InterMed, η μοναδική γυναίκα στη Γ.Σ. του ΣΕΒ αλλά και ο υθίνων νους πίσω από τη δημιουργία του νέου βιοκλιματικού εργοστασίου Uni-pharma 2 φαίνεται πως δεν είναι ένα απλό role-model, όπως ίσως άλλες δυναμικές γυναίκες των επιχειρήσεων, αλλά μία ολοκληρωμένη προσωπικότητα, μια γυναίκα ηγέτιδα, το απόλυτο female inspirational πρότυπο που θα ήθελα να έχει η κόρη μου μεγαλώνοντας για να πιστέψει πως οι γυναίκες μπορούν. Πως οι γυναίκες, σε έναν ανδροκρατούμενο ακόμα και το 2020 πλανήτη, μπορούν να δημιουργήσουν, να εξελιχθούν και κυρίως να προσφέρουν στους άλλους μα και στον ίδιο τους τον εαυτό την απόλυτη ευτυχία.
Το Unikinon ήταν η άμεση αντίδρασή της στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Πριν καν το lockdown και ενώ ο πλανήτης βρισκόταν σε...εγκεφαλικό lockdown λόγω πανικού, η Ιουλία Τσέτη με αποφασιστικές κινήσεις έφερε αφιλοκερδώς από την Ινδία τεράσιες ποσότητες χλωροκίνης για να δημιουργήσει εκατομμύρια χάπια (24 εκατομμύρια δόσεις για να είμαστε ακριβείς) με τη συγκεκριμένη ουσία, δωρεά στο ελληνικό κράτος, προκειμένου να τα προσφέρει στους Έλληνες και τις Ελληνίδες ως ένα ελπιδοφόρο βήμα για την ίαση της ασθένειας. Μια γυναίκα κινητοποίησε το κράτος, την Aegean Airlines και μία τεράστια αλυσίδα ανθρώπων για να φτάσει στην Ελλάδα από την Ινδία η χλωροκίνη ως μέρος της παγκόσμιας κινητοποίησης για την εύρεση του πολυπόθητου φαρμάκου που ίσως έδινε τέλος στην παγκόσμια κακή συγκυρία. Όλα αυτά μέσα σε 24 ώρες, κάτι που φυσικά προκάλεσε έναν τυφώνα μιντιακών δημοσιεύσεων και αποθεωτικών σχολίων προς μια γυναίκα που όταν τη δεις θες να της κάνεις μια μεγάλη αγκαλιά για να την ευχαριστήσεις. Που υπάρχει, που δρα, που εμπνέει.
"Θεωρώ ηθική υποχρέωση της παραγωγικής τάξης να επενδύει στον τόπο της. Νιώθω υπερήφανη που επένδυσα στη χώρα μου και είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη που έχω δώσει την ευκαιρία σε εκατοντάδες ανθρώπους να δουλέψουν μαζί μας", είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό στο Fortune και θα έλεγα πως αυτά τα λόγια περικλείουν την κοσμοθεωρία της, που είναι συνειδητά δοτική και βαθιά αλτρουιστική. Νιώθει υποχρέωση να προσφέρει στον τόπο της, στους Έλληνες. Με κάθε αφορμή και σε κάθε περίπτωση. Ξέρετε, ο αλτρουισμός μπορεί να υπάρχει μέσα μας αλλά όταν δεν συνοδεύεται από δράσεις και πράξεις τότε είναι αδρανής, οριακά άχρηστος.
Αν κυκλοφορήσεις μαζί της, θα διαπιστώσεις πολύ γρήγορα τις αντιδράσεις από τους απλούς πολίτες που την αναγνωρίζουν από τη media-κή της προβολή -που η ίδια καθόλου δεν επιθυμεί- και θα σπεύσουν να την ευχαριστήσουν για την άνευ ορίων προσφορά της στη χώρα. Εκείνη, πάντα χαμογελαστή -αλήθεια πότε ξεσπάνε τέτοιοι άνθρωποι;- τολμώ να πω η χαρά της ζωής και σίγουρα το κέντρο της παρέας, φαίνεται πως έχει βρει μια δική της μυστική συνταγή για την ισορροπία και το σπινθηροβόλο βλέμμα της είναι αρκετό για να σε πείσει πως όλα αυτά που κάνει είναι για εκείνη "ένας περίπατος στο πάρκο".
Θα πίστευε κανείς πως μια τέτοια γυναίκα δεν έχει ανάγκη από συμβουλές και γνώμες. Με διέψευσε και σε αυτό. Αγαπά να ακούει τους άλλους ενώ θα διαθέσει τον πολύτιμο χρόνο της ακόμα και για να μιλήσει με ένα παιδί. Απολαμβάνει τις στιγμές, τις παρέες και πιστεύει στη νέα γενιά. Άλλωστε στηρίζει έμπρακτα τη νέα γενιά επιστημόνων με χορήγηση υποτροφιών, μέσω του Ιδρύματος ΑΜΚΕ «Κλέων Τσέτης», που ίδρυσε η ίδια στη μνήμη του πατέρα της.
Γενναιόδωρη συναισθηματικά, στηρίζει φίλους και γνωστούς με όλη της την καρδιά και παρά το αυστηρό της επιχειρηματικό προφίλ είναι η κολλητή φίλη που θα ήθελες να έχεις. Χαρούμενη, με υψηλή αίσθηση του χιούμορ, τολμηρή και δυναμική έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν μια μοναδική προσωπικότητα, μια προσωπικότητα που είναι αδύνατο να ξεχάσεις αν τη συναντήσεις έστω και για λίγα λεπτά.
Στις ομιλίες της οι πιο ευσυγκίνητοι ξεσπούν σε δάκρυα, ενώ το κοινό τη χειροκροτά θερμά καθώς μέσα σε λίγα λεπτά καταφέρνει να περάσει το μήνυμα πως "ό,τι θες μπορείς να το καταφέρεις". Άλλωστε αυτό είναι και το δικό της motto ζωής.
Μεγαλώνοντας την κόρη μου και σκεπτόμενη πως θα βγει στην κοινωνία για να εργαστεί και δημιουργήσει λίγο πριν το 2040, αισθάνομαι πως η Ιουλία Τσέτη είναι σίγουρα το role model που θα ήθελα να έχει. Θέλω η κόρη μου να γνωρίζει πως υπάρχουν τέτοιες γυναίκες. Δεν τις βρίσκεις μόνο στις ταινίες της Disney ούτε στα μυθιστορήματα της Jane Austen. Οι γυναίκες που πατάνε στα πόδια τους, δουλεύουν με όλη τους την ψυχή, εξελίσσονται και στο τέλος της ημέρας χαμογελούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, είναι εδώ και είναι δίπλα μας για να μας "κλείσουν το μάτι" και να μας υπενθυμίσουν πως για να πετύχεις χρειάζεσαι τρία πράγματα:
Ένα μεγάλο όνειρο, σκληρή, ατελείωτη, καθημερινή δουλειά και αγάπη.
Αγάπη που έχεις πάρει και ξέρεις να δώσεις πίσω.
Ιουλία σε ευχαριστώ που είσαι εδώ.
Είσαι έμπνευση.