Κλειστά σχολεία στην Αττική | 10 e-learning must-know tips που θα μας λύσουν τα χέρια

Μυρτώ Κάζη
Mon, 06/02/2023 - 07:35

Εξαιτίας της κακοκαιρίας "Barbara" επανήλθε η τηλεκπαίδευση στις περιοχές που δεν θα ανοίξουν τα σχολεία. Ευκαιρία λοιπόν να θυμηθούμε μερικά χρήσιμα tips. Γονείς, ψυχραιμία!

boom συμβουλές e-learning

1. Το γραφείο
Δημιουργήστε έναν χώρο διαβάσματος που θα έχει οπωσδήποτε ένα γραφείο, μια σωστή καρέκλα με ανατομική πλάτη, όπου τα πόδια του παιδιού θα πρέπει να ακουμπούν στο πάτωμα ή σε κάποιο υποπόδιο, φυσικό φως, ένα πορτατίφ και –ιδανικά– παράθυρο για να μπαίνει οξυγόνο. Το παιδί δεν μπορεί να κάνει το μάθημά του μία στην κουζίνα, μία στο κρεβάτι του και μία στο σαλόνι. Θα πρέπει να έχει ένα οριοθετημένο γραφείο με όλα όσα χρειάζεται προκειμένου να μην σηκώνεται κάθε λίγα λεπτά.

2. Η οργάνωση
Βοηθήστε το παιδί σας να οργανωθεί εξηγώντας του το νέο time plan αλλά και παρέχοντάς του όλα όσα θα χρειαστεί. Ενθαρρύνετε μια σταθερή ρουτίνα αλλά και ένα πλάνο για την οργάνωση των δραστηριοτήτων, χωρίς να είστε δεκτικοί σε μεγάλες αλλαγές. Θα πρέπει να υπάρχει με έναν τρόπο η πειθαρχία του σχολείου και στο σπίτι. Φυσικά το ίδιο οργανωμένο θα πρέπει να είναι και το δωμάτιο. Οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει την προσοχή του παιδιού μας, όπως παιχνίδια, αρκουδάκια, tablet κ.ά. θα πρέπει να απομακρυνθούν.

3. Το α΄ πληθυντικό
Να το πιο γνωστό λάθος της ελληνικής οικογένειας. «Τι έχουμε να διαβάσουμε σήμερα;», «Εμάς μας αρέσει πολύ η Γεωγραφία», «Είμαστε οι καλύτεροι μαθητές». Λάθος μεγάλο η χρήση του πρώτου πληθυντικού, καθώς το παιδί αισθάνεται πως δεν έχει την πλήρη ευθύνη για την απόδοσή του αφού τη μοιράζεται με τον γονιό.

boom συμβουλές e-learning

4. Εξηγήσεις
Εξηγήστε πως η κατάσταση αυτή είναι προσωρινή και διατηρήστε «ζωντανή» την επαφή με το σχολείο, δείτε φωτογραφίες με τους φίλους του παιδιού και μιλήστε για τη δασκάλα ή τον δάσκαλο, τα χόμπι και για όλα όσα θα επιστρέψουν μόλις τα πράγματα μπουν και πάλι σε κανονική ροή. 

5. Ανεξαρτησία
Την ώρα του μαθήματος το παιδί θα πρέπει να είναι μόνο του στο δωμάτιο προκειμένου να μπορεί να συγκεντρωθεί. Εσείς φροντίστε να μην διασπάται από τον ήχο του κινητού ή του σταθερού τηλεφώνου, του απορροφητήρα, της ηλεκτρικής σκούπας κ.ο.κ.

6. Έξτρα δραστηριότητες
Το σχολείο δεν είναι μόνο μαθήματα, διάβασμα και ίσως κούραση! Έχει παιχνίδι, αθλήματα, γέλια και χαρές. Φροντίστε να προσφέρετε στο παιδί σας, ανάλογα με την ηλικία του, τη δυνατότητα να κάνει και άλλα πράγματα που θα εκτονώσουν την ενέργειά του. Προγραμματίστε βόλτες στη γειτονιά, παιχνίδι στο μπαλκόνι ή κάποια πιο active δραστηριότητα που περιλαμβάνει σωματική κίνηση κάθε μέρα.

boom συμβουλές e-learning

7. Το μενού
Είναι πολύ σημαντικό το παιδί, πριν ξεκινήσει τα μαθήματά του, να έχει φάει ένα πλήρες και θρεπτικό πρωινό και να έχει πιει νερό. Τοποθετήστε ένα ποτήρι με νερό στο γραφείο του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ενώ στα διαλείμματα προσφέρετε ελαφρύ σνακ για ενέργεια!

8. Οι κανόνες
Θέστε κανόνες για τη νέα πραγματικότητα και μην αποθαρρυνθείτε αν πρέπει να τους επαναλάβετε ξανά και ξανά. Συμφωνήστε τις ώρες της τηλεόρασης ή του tablet και μην διαπραγματευτείτε την ώρα του ύπνου γιατί θα φέρει ένα δύσκολο ντόμινο το επόμενο πρωί.

9. Η συμβολή του γονεά
Ο ρόλος του γονέα είναι εξαιρετικά σημαντικός στην περίπτωση της κατ’ οίκον διδασκαλίας. Δεν θα πρέπει να είναι ούτε ο φωτεινός παντογνώστης, που ξέρει τα πάντα και δίνει απαντήσεις χωρίς συχνά να του ζητηθούν, ούτε όμως ένα φάντασμα που απουσιάζει πλήρως αφήνοντας το παιδί να κολυμπήσει μόνο του σε άγνωστα νερά.

10. Η επιβράβευση
Μπορεί τα παιδιά να μην έχουν πλήρη εικόνα της παγκόσμιας συγκυρίας όμως είναι το ίδιο –ίσως και περισσότερο–αναστατωμένα με εμάς τους μεγάλους. Καθησυχάστε τα σε καθημερινή βάση και επιβραβεύστε τα που τα καταφέρνουν τόσο καλά! Ο άνθρωπος είναι το πιο προσαρμοστικό ον της φύσης και τα παιδιά ακόμα περισσότερο. Μην τους μεταφέρετε το δικό σας άγχος, για εκείνα η κατ’ οίκον διδασκαλία είναι μέρος μιας νέας πραγματικότητας που θα «αγκαλιάσουν» ξανά με τον τρόπο τους και θα μας εκπλήξουν με τις δημιουργικές παραμέτρους που θα ανακαλύψουν!

Enjoy the ride!

 

TIP: Ακολουθήστε τον κανόνα

20/20/20

Κάντε ένα διάλειμμα ανά 20 λεπτά. Για 20 δευτερόλεπτα, κοιτάξτε τουλάχιστον 20πόδια (περίπου 6 μέτρα) μακριά από την οθόνη του υπολογιστή σας!

 


Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 4ο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο

boom cover οικογένεια βαρδή