Αν τύχει και ανεβάσω κάποιο insta story από τα παιδιά μου και δείτε την Ιριάνα με πιπίλα, ξέρω πως για το επόμενο 24ωρο θα δεχτώ δεκάδες μηνύματα από αγχωμένες μαμάδες που -όπως και εγώ- δυσκολεύονται να κόψουν την πιπίλα στο παιδί τους.
Σε αυτό το άρθρο δεν θα σας πω λοιπόν ότι πρέπει να κόψετε την πιπίλα. Ή μάλλον θα σας το πω γιατί ναι η πιπίλα κάνει άπειρα κακά, αλλά θα σας πω μαζί με αυτό πως κάθε παιδάκι έχει τον ρυθμό του και όπως μου είπε και ο οδοντίατρος του γιου μου "έχεις δει ποτέ κάποιον 18χρονο με πιπίλα;".
Με τον Οδυσσέα το ξέρω ότι το τερμάτισα. Ο Οδυσσέας έκοψε την πιπίλα την ημέρα στα 3 του αλλά τη βραδινή την έκοψε -κυριολεκτικά την έκοψε με ψαλίδι- όταν έγινε 5 ετών, ανήμερα των γενεθλίων του δηλαδή. Είχαμε κάνει αυτή τη συμφωνία περίπου 20 ημέρες πριν και το παιδί, απολύτως συνειδητοποιημένο ξύπνησε, πήγε στην κουζίνα, πήρε ένα ψαλίδι και την έκανε κομματάκια.
Τα άγχη της μάνας:
Ναι το ξέρω πως αγχώνεστε με το πώς θα κοιμηθεί το πρώτο βράδυ το παιδάκι μου χωρίς πιπίλα, ξέρω ότι δεν θέλετε να προχωρήσετε σε ακραίες λύσεις γιατί είστε της συγκαταβατικής οδού αλλά ξέρω και ότι αγχώνεστε τρομερά που το παιδί σας μεγαλώνει αλλά η εξάρτηση από την πιπίλα δεν σταματά.
Τι κακό μπορεί να κάνει η πιπίλα:
Για εμένα το πιο μεγάλο "κακό" που μπορεί να κάνει είναι το ότι κρατά στην ουσία το παιδί που μεγαλώνει σε μια βρεφική φάση ανάπτυξης. Το κρατά εξαρτημένο από κάτι που δεν ταιριάζει πλέον με την ηλικία του.
Ταυτόχρονα ναι επηρεάζει σύμφωνα με τους οδοντιάτρους τη διάταξη των δοντιών αλλά δημιουργώντας ένα κενό ανάμεσα στα πάνω και στα κάτω δόντια, που όμως μετά τον αποχωρισμό της πιπίλας τείνει να ατονεί.
Το βλέπω πολύ έντονα στην κόρη μου που είναι τεσσάρων πως η παρατεταμένη χρήση πιπίλας προκαλεί έναν ελαφρύ ψευδισμό και σίγουρα κάποια σύμφωνα δεν προφέρονται όπως πρέπει. Και εδώ όμως, οι ειδικοί αναφέρουν πως μόλις η πιπίλα κοπεί, το πρόβλημα ατονεί.
Πολύ σημαντικό επίσης θέμα που παρατήρησα και στα δύο μου παιδιά είναι πως μεγαλώνοντας η εξάρτηση από την πιπίλα τα κάνει να ντρέπονται. Ενώ για παράδειγμα είμαστε έξω και μπορεί να θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν, κρύβονται στην αγκαλιά μου για να μην τους δει κανείς. Πόσο πολύ λοιπόν επηρεάζεται η αυτοπεποίθηση και η κοινωνικοποίηση ενός παιδιού;
Αυτό που ενδέχεται να προκαλέσει είναι ένας ελαφρύς συριγμός ή ψευδισμός, γιατί η γλώσσα δεν μπορεί να φτάσει μέχρι τον ουρανίσκο. Ακόμα και τότε, όμως, το πρόβλημα σταματά με το που σταματήσει και η χρήση της.
Πώς να την κόψετε αν έχετε ένα μεγαλύτερο παιδί με πιπίλα;
- Με συζήτηση, συζήτηση, συζήτηση. Καμία απειλή ή εκβιασμό "αν δεν την κόψεις, δεν θα σου ξαναπάρω σοκολάτα" και σίγουρα όχι με προσβολές "είσαι ένα μωρό δεν μπορώ να σε βλέπω".
- Δείξτε κατανόηση. "Αγάπη μου σε καταλαβαίνω αλλά μήπως θες να προσπαθήσουμε μαζί να κόψουμε την πιπίλα".
- Δώστε χρόνο. Μην πιέζετε καταστάσεις από σήμερα για αύριο.
- Δώστε την πρωτοβουλία στο παιδί σας να το κάνει μόνο του. Μην πετάξετε ποτέ εσείς την πιπίλα, φανερά ή κρυφά.
- Εξηγήστε του τα πράγματα που κάνουν τα παιδιά της ηλικίας του σε αντιδιαστολή με ένα μωρό που έχει ανάγκη την πιπίλα. "Εσύ είσαι μεγάλος, βάζεις γκολ, γράφεις το όνομά σου, ενώ τα μωράκια που μπουσουλάνε και δεν μιλάνε έχουν πιπίλα".
Σας συμβουλεύω - και μιλάω και σε εμένα τώρα!- να δρομολογήσετε το κόψιμο της πιπίλας με ηρεμία και πάντα να θυμάστε πως είστε δίπλα στο παιδί σας, όχι απέναντί του. Δείτε ποιο από τα γνωστά tricks (νεράιδα, σκουπίδια) μπορεί να πιάσει στο δικό σας παιδί και ξεκινήστε από σήμερα τη μεθόδευση του αποχωρισμού. Πάντα όμως με ηρεμία, αγάπη και κατανόηση!
Με αγάπη,
Μυρτώ