Μυρτώ Κάζη: Είμαι η μάνα που έμαθε να λέει «είναι ΟΚ…»

Μυρτώ Κάζη
Sun, 09/05/2021 - 13:29

Μεγαλώνοντας δύο παιδιά και αφού έχω περάσει εκατοντάδες στιγμές ασήκωτων τύψεων με κλάματα και αμφιβολίες για το αν είμαι «καλή μάνα», αποφάσισα πως κάποια πράγματα στην πορεία της μητρότητας, όταν συμβαίνουν, είναι απλά «ΟΚ»! Απλά, μονολεκτικά και… υπέροχα. ΟΚ.

boom-myrto-kazi

Είναι ΟΚ να μη γεννήσεις φυσιολογικά

Ναι, το καταλαβαίνω πως όλες θέλουμε ίσως να ζήσουμε το θαύμα της γέννησης με τον φυσιολογικό τρόπο. Όμως, συμβαίνει καμιά φορά να συντρέχουν παράγοντες που δεν το επιτρέπουν αυτό, και για την ασφάλεια του μωρού αλλά και της μαμάς μπορεί να επιλεχθεί η μέθοδος της καισαρικής.

Είναι ΟΚ να μη θηλάσεις καθόλου ή όσο θα ήθελες

Ποια μαμά δεν θέλει να προσφέρει το καλύτερο στο μωρό της; Συμβαίνει όμως κάποιες μαμάδες απλά να μην τα καταφέρνουν ή και κάποιες να μη θέλουν να θηλάσουν. Όλα τα σενάρια είναι αποδεκτά, και είναι ΟΚ.

Είναι ΟΚ μερικές μέρες να νιώθεις απόγνωση

Θα συμβεί σε όλα τα σπίτια, ακόμα και στις πιο ευτυχισμένες οικογένειες, στις «γεννημένες μάνες», σε όλες. Όλες μας θα νιώσουμε μια φορά ή και πολύ περισσότερες απόγνωση, ένα πνίξιμο, ίσως και ασφυξία. Θα επιθυμήσουμε τη ζωή μας προ μητρότητας, την ελευθερία, την έλλειψη ευθυνών, τον 10ωρο ύπνο.

Είναι ΟΚ να θυμώνεις με το παιδί σου κάποιες φορές

Την πρώτη φορά που θα το νιώσεις θα το απωθήσεις κάπου πολύ βαθιά μέσα σου, αλλά, όταν συνειδητοποιήσεις πως θα ξανασυμβεί, πως τα παιδιά κάποιες στιγμές είναι πολύ δύσκολα και πως μπορεί για λίγη ώρα να θες να αποτραβηχτείς στην ηρεμία του δωματίου σου χωρίς κανέναν άλλον, τότε θα αντιληφθείς πως όλο αυτό είναι απλά… ΟΚ.

Είναι ΟΚ να αλλάξεις φίλες

Πάντα θα αγαπάς τις φίλες που είχες πριν γίνεις μαμά, όμως, αν εκείνες δεν έχουν παιδιά, είναι πολύ φυσιολογικό και άκρως αναμενόμενο, θα λέγαμε, να βρεις νέες φίλες με τις οποίες θα έχετε πιο ταιριαστά προγράμματα. Δεν σημαίνει πως δεν αγαπάς τις παλιές σου φίλες, αλλά με τις νέες μπορείς να κάνεις πιο πολλά πράγματα και θα πρέπει να τα κάνεις χωρίς ενοχές.

boom-myrto-kazi

Είναι ΟΚ να θες να κλάψεις

Δεν υπάρχει μάνα που δεν έχει περάσει στιγμές με δάκρυα να πλημμυρίζουν τα μάτια της στο κρεβάτι της. Θέλεις από ένταση, από κούραση, από τύψεις, από εξάντληση; Ή, συχνά, από όλα αυτά μαζί. Κλάψε, ξέδωσε, βγάλ’ το από μέσα σου. Κανένα συναίσθημα που κρύφτηκε μέσα στην καρδιά μας δεν έκανε καλό.

Είναι ΟΚ να ξεχάσεις τα σέξι σου εσώρουχα

Και τα μεταμεσονύκτια σεξ με τον άντρα σου, τα κρασιά που πίνατε οι δυο σας, το sexting. Τώρα πλέον τα sms γράφουν «πάω σουπερμάρκετ, θες κάτι;», «μίλησες με τον παιδίατρο;», «ποιος θα πάρει το παιδί από το σχολείο;». Είναι ΟΚ. Οι καλές μέρες θα επιστρέψουν. (Λίγα χρόνια υπομονή!)

Είναι ΟΚ να θες να κάνεις μια βόλτα μόνη σου

Και να την κάνεις. Τόσο απλά. Βγες έξω, ανάπνευσε οξυγόνο και απόλαυσε την ηρεμία σου. Την έχεις ανάγκη και είναι δικαίωμά σου.

Είναι ΟΚ να ξεχάσεις μια ΠΟΛΥ σημαντική υποχρέωση του παιδιού σου

Και μία, και δύο, και τρεις. Συμβαίνει σε όλες, γιατί οι υποχρεώσεις των παιδιών είναι αμέτρητες και όσο μεγαλώνουν πολλαπλασιάζονται. Όλες ξεχάσαμε ένα εμβόλιο που έπρεπε να γίνει και πήραμε τον παιδίατρο έντρομες, αφήσαμε το παιδί μας να περιμένει 5 λεπτά στο μπαλέτο (ευτυχώς, ήταν εκεί οι άλλες μαμάδες), ξεχάσαμε το προγραμματισμένο ραντεβού που είχαμε με τη δασκάλα. Δεν πειράζει.

boom-myrto-kazi

Είναι ΟΚ να μη θες μια μέρα να σηκωθείς από το κρεβάτι

Είναι το πιο «ΟΚ» πράγμα του κόσμου και, αν έχω μια συμβουλή να σου δώσω, είναι αυτή: Να μείνεις στο κρεβάτι! Μπορεί να είσαι μαμά, είσαι όμως και γυναίκα, και άνθρωπος με ανάγκες, και, για να μεγαλώσεις ένα ευτυχισμένο παιδί, θα πρέπει πρώτα και πριν από όλα να είσαι μια ευτυχισμένη μαμά.

 

Instagram: @myrto_kazi

 

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο ανοιξιάτικο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!

boom-myrto-kazi