Κορωνοϊός | Μετάλλαξη Ο και παιδιά

Boom Team
Wed, 22/06/2022 - 13:40

Γράφει η παιδίατρος Μαριαλένα Κυριακάκου

Μπορεί η πανδημία σταδιακά να περιορίζεται σημαντικά, η χρήση μάσκας και τα μέτρα προστασίας να ελαχιστοποιούνται, ο ιός ωστόσο παραμένει ενεργός. Σίγουρα οι τελευταίες μεταλλάξεις που εκδηλώνονται είναι λιγότερο σοβαρές και θανατηφόρες, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία παιδιών και ενηλίκων να περνά πολύ πιο ήπια τη νόσο. Η μετάλλαξη Ο που κυριαρχεί σήμερα αποτελεί μία ήπια μορφή του ιού SARS CoV2, καθώς μπορεί να σημειώνεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, πολύ λίγα ωστόσο είναι σοβαρά και απειλητικά για την ανθρώπινη υγεία. Σημαντικός παράγοντας για την παρούσα κατάσταση αποτελεί αφενός η φύση της μετάλλαξης, αφετέρου το ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού που οφείλεται στον εμβολιασμό.

Photo: @ Vitolda Klein/ unsplash


Η μετάλλαξη Ο του ιού SARS CoV2 που ευθύνεται για την εκδήλωση της νόσου COVID-19 αναφέρθηκε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2021 στη Νότια Αφρική. Από τότε το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού κυριάρχησε σχεδόν σε όλες τις χώρες με βασικό χαρακτηριστικό τη ραγδαία αύξηση των λοιμώξεων. Η παρουσία περισσότερων από 30 μεταλλάξεων που αφορούν την πρωτεΐνη – ακίδα του ιού, έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη μεταδοτικότητα. Παρόλο αυτά το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού σχετίζεται με την εκδήλωση ήπιας νόσου, συγκριτικά με προηγούμενες μεταλλάξεις. Είναι χαρακτηριστικό πως ο κίνδυνος νοσηλείας λόγω της νόσου περιορίζεται μόλις στο 1/3 των περιστατικών, συγκριτικά με την προηγούμενη μετάλλαξη τύπου δέλτα.

Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται στα παιδιά είναι παρόμοια με αυτά των ενηλίκων, ωστόσο τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι και ηπιότερα. Στην πλειοψηφία τους τα παιδιά μπορεί να είναι ασυμπτωματικά (66%), άλλα να εκδηλώνουν ήπια συμπτώματα, ενώ πολύ μικρότερο ποσοστό παιδιών περνά βαριά την νόσο. Σε γενικές γραμμές τα παιδιά επανέρχονται πλήρως έπειτα από μία ή δύο εβδομάδες από την εκδήλωση της νόσου. Τα συχνότερα συμπτώματα εκδήλωσης της νόσου παραμένουν ο πυρετός (46%), τα ρίγη και ο βήχας. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι η εκδήλωση μυαλγίας, ο πονοκέφαλος, οι διάρροιες, οι ναυτίες, οι έμετοι και λιγότερα συχνά η απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί πως η μετάλλαξη Ο σχετίζεται με αύξηση της εκδήλωσης φλεγμονών στο λάρυγγα και την τραχεία στα παιδιά.

Photo: @ Kelly Sikkema/ unsplash

Παραμένει ωστόσο ακόμη άγνωστο εάν η σοβαρότητα της νόσου και η ανταπόκριση στη θεραπεία διαφέρει μεταξύ περιστατικών εκδήλωσης τέτοιων φλεγμονών που οφείλονται στον ιό SARS CoV2, συγκριτικά με την εκδήλωση λόγω άλλων ιών. Σε κάθε περίπτωση η φλεγμονή στο λάρυγγα και στην τραχεία λόγω COVID αποτελεί μία διαχειρίσιμη κατάσταση ως προς τη θεραπεία, ενώ δεν έχουν σημειωθεί εξαιρετικά σοβαρά περιστατικά ή θάνατοι.

 

Ευχαριστούμε τη Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου, MD, PhD, Παιδίατρο-Παιδοαλλεργιολόγο, για τις πολύτιμες συμβουλές