Γι' αυτές τις μέρες, μια ζεστή, χρωματιστή σουπίτσα λαχανικών είναι ό,τι πρέπει! Τι κάνουμε, όμως, όταν τα παιδιά μας δεν τρώνε σούπες; Πώς θα τα μεταπείσουμε; Ζητήσαμε από τη Βέσνα Ξανθοπούλου του Not Guilty Food να μας αποκαλύψει τα μυστικά της και την καλύτερη συνταγή!
Οι σούπες είναι πολύ θρεπτικές, ειδικά τον χειμώνα, θεωρούνται ενεργειακές βόμβες και πρέπει να παραμείνουν στο τραπέζι μας. Ελάτε να συνωμοτήσουμε!
Θυμηθείτε:
- Ξεκινήστε κάνοντας τη βάση της σούπας με περισσότερη ποσότητα από τα λαχανικά που το παιδί σας προτιμάει, π.χ. πατατούλα, καρότο, γλυκοπατάτα.
- Μπορείτε γενικά να προσθέσετε ό,τι θέλετε και αφήστε τα υπόλοιπα στο μαγικό μπλέντερ. Αυτό θα εξαφανίσει τα ίχνη από κάθε τι ανεπιθύμητο και θα φτιάξει μια όμορφη, βελούδινη σούπα.
- Τα παιδιά επίσης αγαπούν πολύ τα ζυμαρικά. Μπορείτε στο τέλος να προσθέσετε λίγα ζυμαρικά από τα αγαπημένα τους, με σχέδια, γράμματα ή φιογκάκια, αλλά και λίγος τραχανάς μπορεί να κάνει γευστικά και οπτικά θαύματα στη σούπα που φτιάχνετε.
- Μην σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα σούπας που είναι δυσανάλογη με το μέγεθος του παιδιού σας. Επιλέξτε χρωματιστά, μικρά μπολάκια που σίγουρα θα κεντρίσουν το παιδικό ενδιαφέρον και ελάτε να στήσουμε το πιάτο μας. Η σούπα μας ακόμη δεν έχει πάρει την τελική της μορφή. Λίγα ζυμαρικά από πάνω, με λίγο από το αγαπημένο τους τυρί τριμμένο, λίγα κρουτόν ή μια bruschetta στο πλάι σε σχήμα μαργαρίτας και λιωμένο τυράκι, λίγο γιαουρτάκι εάν το παιδί σας το τρώει... Όλα αυτά θα δώσουν ένα επιπλέον ενδιαφέρον και θα απογειώσουν οπτικά την κατά τα άλλα βαρετή σούπα!
Υλικά
- 2 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κύβους
- 1 μέτρια γλυκοπατάτα, κομμένη σε κύβους
- 3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 5-6 μπουκετάκια μπρόκολου
- 1 μικρή ρίζα σέλινο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι
- 1 βιολογικό κύβο λαχανικών
- 4 ποτήρια νερό
Επιπλέον (προαιρετικά)
- 1 μικρό φλιτζάνι όσπρια βρασμένα (φακές, φάβα, φασόλια)
- 1 φλιτζάνι ζυμαρικά βρασμένα ή τραχανά
- ψωμί του τοστ κομμένο σε σχήμα που θέλετε, φρυγανισμένο με τριμμένο τυρί από πάνω (bruschetta)
- τυράκι τριμμένο
- γιαούρτι
- λίγη πρασινάδα, κλωναράκια μαϊντανού ή άνηθου
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρετε αρχικά τα κρεμμύδια για λίγα λεπτά. Προσθέστε τα υπόλοιπα λαχανικά, πρώτα τις πατάτες, το σέλινο και τα καρότα κομμένα σε κύβους παρόμοιου μεγέθους, το νερό και τον ζωμό λαχανικών. Αλατίστε και βράστε για 20 λεπτά περίπου. Προσθέστε τα μπρόκολα και βράστε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε, εφόσον θέλετε, τα βρασμένα, μαλακά όσπρια και δουλέψτε τη σούπα σας με ένα μπλέντερ ώστε να αποκτήσει βελούδινη, ομοιόμορφη υφή. Εάν η σούπα σας φανεί πολύ πηχτή, μπορείτε πάντα να προσθέσετε επιπλέον νεράκι. Εάν θελήσετε να προσθέσετε τον τραχανά, θα βράσετε τη βελουτέ σούπα σας για άλλα 10 λεπτά.
Εάν θέλετε να φτιάξετε bruschetta με τυράκι από πάνω, κόψτε σε ό,τι σχήμα σας αρέσει το ψωμί του τοστ και φρυγανίστε το αφού το πασπαλίσετε με λίγο τριμμένο κίτρινο τυράκι.
Εάν θέλετε να προσθέσετε ζυμαρικά, μπορείτε να τα βράσετε χωριστά, σύμφωνα με τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους ή να τα προσθέσετε προς το τέλος όσο ακόμη μαγειρεύετε τη σούπα, υπολογίζοντας τον χρόνο που τους χρειάζεται για να μαγειρευτούν. Στήστε το πιάτο σας. Σερβίρετε τη σούπα σε μπολάκια. Προσθέστε τα υλικά που έχετε επιλέξει. Ζυμαρικά με λίγο τριμμένο τυρί από πάνω, λίγο γιαούρτι στραγγιστό με ένα κλωναράκι πρασινάδα ή/και τη bruschetta.
Website: www.notguiltyfood.com
Instagram: @not_guilty_food
Facebook: Not Guilty Food