Η 21η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, μια εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου που χαρακτηρίζεται από προοδευτική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών της μνήμης, της σκέψης, της αντίληψης, του υπολογισμού, της γλώσσας, της ικανότητας μάθησης και της κρίσης, γι' αυτό και όσοι πάσχουν από τη νόσο χρειάζονται εντατική φροντίδα. Πώς εξηγούμε όμως στα παιδιά πως η γιαγιά ή ο παππούς έχουν Αλτσχάιμερ;
Τι είναι "αλτσχάιμερ";
Μια αρρώστια που κάνει κακό στο μυαλό.
Δηλαδή;
Δηλαδή η γιαγιά ή ο παππούς μπορεί να...
- λέει τα ίδια ξανά και ξανά.
- χαίρεται όταν σε βλέπει αλλά να μην μπορεί να σου το δείξει πια.
- ξέρει πόσο κάνει 2 + 2 αλλά δεν μπορεί να απαντήσει.
- κάθεστε μαζί στο σαλόνι αλλά να μην θυμάται πώς να επιστρέψει στο δωμάτιό της.
- μη μπορεί να οδηγήσει και να έρθει να σε πάρει από το σχολείο.
- μη θυμάται το όνομά σου ή τι μέρα είναι.
- κοιτάζει πολλές ώρες το παράθυρο χωρίς να αλλάζει έκφραση.
- θυμώνει μερικές φορές επειδή στεναχωριέται που δεν τα θυμάται όλα αυτά.
Γιατί αυτή η αρρώστια έχει τόσο δύσκολο όνομα;
Γιατί ο γιατρός που κατάφερε να περιγράψει πρώτος αυτή την ασθένεια ήταν από τη Γερμανία και τον έλεγαν Αλτσχάιμερ.
Πότε θα γίνει καλά;
Όσο θα παίρνει τα φάρμακά της και θα τη φροντίζουμε πολύ θα είναι καλύτερα αλλά δεν θα γίνει τελείως καλά, όπως πριν.
Γιατί το έπαθε;
Αυτό είναι κάτι που παθαίνουν συνήθως οι μεγάλοι άνθρωποι αλλά δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που το προκαλεί. Δεν ξέρουμε τι φταίει, απλώς συμβαίνει.
Δηλαδή δεν θα κάνουμε τίποτα πια μαζί;
Μπορείτε να κάνετε πάρα πολλά πράγματα μαζί! Να ζωγραφίζετε, να της διαβάζεις, να βλέπετε και να βγάζετε φωτογραφίες, να κάνετε βόλτες στην αυλή, να παίζετε μερικά παιχνίδια, να βλέπετε τηλεόραση, να ακούτε μουσική, να χορεύετε και βέβαια να κάνετε συνέχεια αγκαλιές και να της δίνεις πολλά πολλά φιλιά. Και να μην ξεχνάς, όταν της μιλάς να την κοιτάς στα μάτια, να της μιλάς αργά και καθαρά και να μη στεναχωριέσαι αν καμιά φορά δεν καταλαβαίνεις τι σου λέει.
BOOM info:
Η 21 Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη ομώνυμη νόσο, αλλά και την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας.Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης. Ο όρος «άνοια» αφορά στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, καταρχήν της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της προσωπικότητας. Σήμερα, υπάρχουν πάνω από 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα και 50.000.000 παγκοσμίως, ενώ από τη νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, στο μέλλον ο αριθμός των ανοϊκών ατόμων θα αυξηθεί δραματικά. Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) εκτιμά ότι αριθμός τους στην χώρα μας θα φθάσει στους 354.000 το 2050.
Με πληροφορίες από www.moh.gov.gr, sansimera.gr και το βιβλίο «Γιατί η γιαγιά δεν θυμάται το όνομά μου;» της Όλγας Λυμπεροπούλου, Εταιρεία Alzheimer Αθηνών