«Μαμά, πότε θα έρθουν οι δικοί μου νονοί;»: Όταν οι πνευματικοί γονείς του παιδιού μας εξαφανίζονται από τη ζωή του

Γεωργία Καρκάνη
Fri, 20/12/2024 - 17:04

Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα είναι παραδοσιακά οι εποχές που οι νονοί έχουν ακόμα πιο ισχυρή παρουσία στη ζωή των βαφτιστηριών τους, με δώρα και ίσως με κοινές δραστηριότητες. Ακόμα και όσοι δεν διατηρούν πολύ στενές σχέσεις με την οικογένεια τον υπόλοιπο χρόνο. 

Τι γίνεται όμως με τους νονούς που εξαφανίζονται εντελώς; Που για οποιονδήποτε λόγο παύουν να έχουν επαφή με τα πνευματικά παιδιά τους; Πώς χειριζόμαστε ως γονείς την απουσία τους από τη ζωή των μικρών μας, ειδικά στη γιορτινή περίοδο, όταν εκείνα, επηρεασμένα ίσως και από συνομηλίκους τους, είναι πιθανότερο να μας ρωτήσουν: «Μαμά, πότε θα έρθουν οι δικοί μου νονοί;»;

Photo: Thandy Yung @ Unsplash 

Κάποιες από τις παρακάτω συμβουλές θα μας φανούν χρήσιμες και αν το παιδί μας δεν έχει νονούς επειδή δεν έχει (ακόμα) βαφτιστεί:

# Είμαστε όσο το δυνατόν πιο ειλικρινείς με το παιδί, απαντώντας στις ερωτήσεις του. Ακόμα και αν στην πραγματικότητα ξεκόψαμε από τους νονούς του μετά από έναν πολύ άσχημο καβγά του λέμε, για παράδειγμα, ότι είχαμε κάποιες διαφορές μεταξύ μας ως άνθρωποι, και σταματήσαμε να κάνουμε παρέα, ξεκαθαρίζοντάς του ωστόσο ότι το ίδιο δεν φέρει καμία ευθύνη – είναι πολύ εύκολο να σκεφτεί ότι «φταίει εκείνο» που οι νονοί του απομακρύνθηκαν. 

# Αν το παιδί εκφράσει αρνητικά συναισθήματα για την εξαφάνιση των νονών του, όπως θυμό ή και ζήλια απέναντι σε άλλα παιδιά, είναι απόλυτα φυσιολογικό: τα αναγνωρίζουμε χωρίς να προσπαθήσουμε ποτέ να τα υποτιμήσουμε.

# Μπορούμε να προτείνουμε σε κάποιο άλλο σημαντικό πρόσωπο της ζωής του παιδιού να αναλάβει ρόλο νονού, χωρίς να του δώσουμε αυτό τον «επίσημο τίτλο». Αν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο, ζητάμε από εκείνο να επιλέξει αυτό το σημαντικό πρόσωπο. Δεν ξεχνάμε ότι ο πλέον ουσιαστικός ρόλος των πνευματικών γονιών είναι ό,τι ακριβώς λέει η περιγραφή τους, να αποτελέσουν μια θετική επιρροή για το παιδί μας, οπότε τους επιλέγουμε κυρίως με αυτό το κριτήριο.

# Αν το παιδί μας είχε κάποια γιορτινή παράδοση που εξαφανίστηκε μαζί με τους νονούς, όπως βόλτα στα καταστήματα πριν από τα Χριστούγεννα (ή αγορά λαμπάδας πριν από το Πάσχα), την αντικαθιστούμε με κάτι καινούριο. Για παράδειγμα, πηγαίνουμε μαζί να θαυμάσουμε τις στολισμένες βιτρίνες αυτών των ημερών ή, το Πάσχα, στήνουμε στο σπίτι ένα ιδιαίτερα δημιουργικό και διασκεδαστικό εργαστήρι κατασκευής λαμπάδας.

Photo: Marina Abrosimova @ Unsplash 

BOOM note: Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε άσχημα στο παιδί για τους νονούς του, ακόμα και αν εμείς θεωρούμε ότι δεν φέρθηκαν σωστά στην οικογένειά μας.