10 πράγματα που δεν θα σου πει κανείς για το δεύτερο παιδί σου!

Μυρτώ Κάζη
Sun, 12/02/2023 - 13:39

Αλήθειες και πραγματικότητες που θα ήθελα να γνωρίζετε, γιατί εμένα δεν μου τα είπε κανείς. Και ιδανικά θα ήθελα να ξέρω, να είμαι προετοιμασμένη!

boom-second-child

Εγκυμοσύνη

Θυμάστε που στην πρώτη εγκυμοσύνη βγάζατε άπειρες φωτογραφίες με την κοιλίτσα σας, κάνατε όμορφους περιπάτους το απόγευμα με τον σύζυγό σας, χαζεύατε στα baby e-shops για ώρες και τα μεσημέρια είχατε καθιερώσει μια δίωρη σιέστα; Όμορφα. Ξεχάστε τα τώρα, γιατί έχετε ένα παιδί δίπλα σας που έχει ανάγκες σε καθημερινή βάση και τα περιθώρια για ύπνους/βόλτες/καναπέ/ ξεκούραση στενεύουν απειλητικά! Φαντάζομαι ότι καταλαβαίνετε πως η οδηγία «μην σηκώνεις τίποτα βαρύ» δεν μπορεί να έχει καμία απολύτως ισχύ με ένα δίχρονο να κρέμεται κυριολεκτικά απ’ τα πόδια σας!

Μαιευτήριο

Ας θυμηθούμε την πρώτη γέννα... Συγκίνηση, δωμάτιο με μπαλόνια, κόσμος έρχεται, κόσμος φεύγει, ξανά συγκίνηση, κλάματα, δάκρυα, ο μπαμπάς σε έναν αμήχανο πανικό, και εσείς πιο ευτυχισμένη από ποτέ στο κέντρο του ενδιαφέροντος απολαμβάνετε χάδια, αγκαλιές και έξτρα δόσεις συναισθήματος. Δεν θέλω να σας πληγώσω πάρα πολύ, αλλά στο δεύτερο παιδί, επειδή όλοι τα έχετε ξαναζήσει όλα, και τα γεγονότα και τα συναισθήματα, θέλω να υπολογίζετε ένα τσικ πιο κάτω τον ενθουσιασμό, τους πανηγυρισμούς, τα δώρα και τις επισκέψεις. Βέβαια να πούμε ότι στη δεύτερη εγκυμοσύνη εσείς είστε πλέον τόσο έμπειρη, που δεν σας νοιάζει τίποτα. Αγκαλιάζετε το μωρό σας, το θηλάζετε χωρίς καμία βοήθεια και το ζείτε ολοκληρωτικά με εμφανώς μειωμένο άγχος από την πρώτη φορά.

boom-second-child

Οι κρίσεις πανικού 

Ο πανικός του πρώτου παιδιού απλά έχει εξαφανιστεί. Θυμάστε που καλούσατε τον παιδίατρο στις 2.15 τα ξημερώματα, επειδή το μωρό έβηξε; Ε τώρα, καλείτε αφού το θερμόμετρο περάσει το 39 και ενώ έχετε ήδη ένα μικρό ενοχικό feeling, κάτι που στο πρώτο παιδί σαφώς δεν υπήρχε. Πλέον ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε ένα μωρό που δεν τρώει, ένα μωρό που δεν κοιμάται, ένα μωρό με πυρετούλι ή ένα μωρό με κολικούς. Αυτό βέβαια σας καθιστά –δυστυχώς– τις περισσότερες φορές απόλυτα υπεύθυνες για τη φροντίδα και των δύο παιδιών, κάτι που πρακτικά είναι σχεδόν ανέφικτο. Κουράγιο, μάνα!

Ο ύπνος

Θα τηρήσω ενός λεπτού σιγή για τις μάνες με το δεύτερο μωρό. Σας αφήνω να το ζήσετε, χωρίς να θέλω να θεωρηθώ απαισιόδοξη!

Τα outfits

Θυμάστε τα ολοκληρωμένα baby outfits που φορούσε το πρώτο σας μωρό και οριακά τα ζήλευε και η baby Vogue; Πολύ ωραία. Κοιτάξτε τώρα το κοριτσάκι σας που... «τι να κάνουμε σπίτι είμαστε, ας βάλει τα μπλε του αδερφού της» και αναλογιστείτε!

H ασφάλεια

Έχετε δει ποτέ σπίτι-φρούριο; Μα φυσικά! Το δικό σας όταν γεννήσατε το πρώτο σας μωράκι! Πρίζες, σκάλες, γωνίες και οτιδήποτε επικίνδυνο γίνεται εξαιρετικά babyfriendly και μειώνεται στο απειροελάχιστο κάθε πιθανότητα τραυματισμού του μωρού. Στο δεύτερο, οι πρίζες είναι ανοιχτές, οι σκάλες ελεύθερες και τα προστατευτικά για τις γωνίες στο τραπεζάκι έχουν χαλάσει. Δεν υπάρχει κουράγιο για να ασχοληθεί κάποιος και ως δια μαγείας το δεύτερο παιδί δεν χτυπάει όσο το πρώτο... Να το πούμε και αυτό! Μαθαίνει να προστατεύει τον εαυτό του από μωρό...

Το πέσιμο της πιπίλας

Πρώτο παιδί: πέσιμο πιπίλας. Οικογενειακός πανικός. Αποστείρωση. Πιάσιμο αποστειρωμένης πιπίλας με ειδική λαβίδα και τοποθέτηση στο στόμα του μωρού με stress level που θυμίζει πανελλήνιες. Δεύτερο παιδί: πέσιμο πιπίλας. Η μαμά κοιτάει αν έπεσε σωστά ή ανάποδα. Όπως και να έχει, γίνεται γρήγορο σκούπισμα της πιπίλας σε καθαρή μπλούζα ή κάποιο ύφασμα από το ρούχο του μωρού, εναλλακτικά η πιπίλα καθαρίζεται με τρεχούμενο νερό και το θέμα θεωρείται λήξαν. Απλά, γρήγορα, εύκολα, ξέγνοιαστα.

Τα ημερολόγια

Χιλιάδες σελίδες και τόνοι μελανιού έχουν χυθεί εδώ και αιώνες για τα ημερολόγια που έγραψαν οι μαμάδες και οι μπαμπάδες για τα πρώτα τους παιδιά. Εξομολογήσεις, ημερομηνίες, υπενθυμίσεις για το πότε βγήκε το πρώτο δοντάκι, πότε κόπηκε η πάνα, πότε το ένα, πότε το άλλο. Γρήγορο τεστ: Πότε έβγαλε το πρώτο του δοντάκι το δεύτερο παιδί σας;

boom-second-child

Ο χρόνος

Θέλω να θυμηθείτε τις φορές που με το πρώτο παιδί αισθανθήκατε –και το πιστέψατε κιόλας– πως δεν έχετε χρόνο! Λοιπόν, κάνατε μεγάλο λάθος. Πριν, είχατε πολύ χρόνο και για βόλτες και για να κάνετε ένα ήρεμο μπάνιο και για να κοιμηθείτε. Τότε η αναλογία ήταν 2 γονείς 1 παιδί, άρα όταν το παιδί ήταν στον ένα γονέα, ο άλλος ήταν free. Τώρα η αναλογία είναι 2-2. Τα συμπεράσματα δικά σας!

Τα πλυντήρια

Λερωμένο φορμάκι με σαλάκια που πέφτουν, όταν βγάζει δοντάκι; Στο πρώτο μωρό κάνουμε αλλαγές ρούχων ανά δίωρο και πλένουμε τα μωρουδιακά ρουχαλάκια σαν χαρωπές πρωταγωνίστριες σε τηλεοπτική διαφήμιση απορρυπαντικού. Στο δεύτερο, το λερωμένο φορμάκι είναι συχνά «οκ» να φορεθεί ως το βράδυ, γιατί επιτέλους έχει υπεισέλθει η λογική που λέει ότι «σπίτι είμαστε, δεν πειράζει». Εννοείται πως το πλύσιμο και το άπλωμα των μωρουδιακών ρούχων πλέον δεν πραγματοποιείται υπό τους ήχους του «Μια ωραία πεταλούδα». Απλά σιωπή.

boom-second-child

Νote: Κάποια στιγμή να συζητήσουμε και για τη διαφορά στις δύο βαπτίσεις, στις δύο «πρώτες ημέρες» στο σχολείο και στις σχολικές γιορτές. Δεν θα αγγίξω καν το θέμα του πόσο καλά γνωρίζεις τα παιδιά της τάξης του πρώτου σου παιδιού (ονόματα, συνήθειες, hobby και άλλες ιδιαιτερότητες), για παράδειγμα «ο Αντωνάκης δεν τρώει καθόλου πράσινα μήλα», και τι συμβαίνει με τα παιδάκια της τάξης του δεύτερου. Το ίδιο ισχύει φυσικά και με τις μαμάδες τους που στα πάρτι του δεύτερου παιδιού τρέμεις να τις αναγνωρίσεις. Στην καλύτερη περίπτωση ο εγκέφαλός σου μπορεί να συγκρατήσει μέχρι τρεις.

Με αγάπη, πολλές τύψεις απέναντι στη Ριρή μου και την ευχή το συγκεκριμένο τεύχος να μην πέσει ποτέ στα χέρια της!

PS: To άρθρο είναι χιουμοριστικό, όμως δυστυχώς πέρα για πέρα αληθινό.

PS2: Παρ’ όλα αυτά, και για όλα αυτά, λατρεύω την Ιριάνα μου το ίδιο παθιασμένα με τον Οδυσσέα. Και ακόμα κι αν τα πράγματα στο δεύτερο παιδί ήταν 100 φορές πιο δύσκολα, πάλι θα επέλεγα να το ζήσω all the way!

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 5ο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!