"Η γενιά των παιδιών μας έχει πολλά βάρη" είναι η πρώτη κουβέντα που μου λέει η Μαρίνα Γιώτη στην κουβέντα μας για το νέο της βιβλίο, που μπορεί να μην το έχω διαβάσει ακόμα (κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα στις 9 Οκτωβρίου), όμως γνωρίζοντας τη Μαρίνα τόσα χρόνια και βλέποντας το εξώφυλλο, είμαι σίγουρη πως θα είναι το βιβλίο που πρέπει να διαβάσει κάθε παιδί - και κάθε γονιός- σήμερα.
"Ξέρεις", μου λέει "η γενιά αυτή είναι πολύ πιο υποψιασμένη. Τα παιδιά μας πέρασαν μια πανδημία, όπου συνειδητοποίησαν δυστυχώς, πως μπορεί μια μέρα ο κόσμος απλά να σταματήσει να γυρίζει. Αυτό σε συνδυασμό με την αλόγιστη χρήση των οθονών από πολύ μικρές ηλικίες, έχει φέρει στα παιδιά μας ερεθίσματα και αφορμές για να βιώνουν πολύ υψηλά επίπεδα άγχους".
Σκέφτομαι τα δικά μου παιδιά και αμέσως με πιάνει ένα σφίξιμο στην καρδιά. Η Μαρίνα έχει δίκιο. Τα παιδιά μας βιώνουν πολύ έντονο στρες πολύ νωρίτερα από ό,τι το βιώσαμε εμείς όταν ήμασταν παιδιά.
"Είναι κολλητικό" με προλαβαίνει. "Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά λαμβάνουν τα άγχη των γονιών τους. Τους τα μεταφέρουμε. Έτσι λοιπόν, αυτό το βιβλίο επικεντρώνεται σε ένα συναίσθημα, το άγχος, όμως μιλάει και για όλα όσα κουβαλάμε μέσα μας, που ίσως αγνοούμε ή δεν αντιμετωπίζουμε και έτσι γίνονται τεράστια. Συναισθήματα όπως ο φόβος και η θλίψη. Συναισθήματα για τα οποία πρέπει να μιλάμε, ώστε να τα βάζουμε στις πραγματικές τους διαστάσεις. Το "Μίλα μου" προσπαθεί να δημιουργήσει έναν σύνδεσμο επικοινωνίας μεταξύ παιδιού και γονιού. Έναν σύνδεσμο που πρέπει να δημιουργηθεί νωρίς ώστε να ακολουθήσει το παιδί και στην εφηβεία του".
Με κάθε της λέξη, απλά αισθάνομαι την ανάγκη να πιάσω το βιβλίο στα χέρια μου και να το διαβάσω στα παιδιά μου.
"Τα παιδιά, μιλάνε σε ανθρώπους που αγαπούν και εμπιστεύονται" μου εξηγεί. "Γονείς, δάσκαλοι, φίλοι, όλοι όσοι αγαπούν και μπορούν να τα στηρίξουν είναι πιθανοί ακροατές των παιδιών μας" μου λέει και σκέφτομαι όλες τις φορές που λόγω δουλειάς ή δικού μου άγχους δεν αφιέρωσα στα παιδιά μου τον χρόνο που ήθελαν για να μοιραστούν κάτι μαζί μου.
Από πού αντλείς έμπνευση; τη ρωτάω.
"Η μεγαλύτερη μου έμπνευση είναι η περιοδεία μου. Εκεί βλέπω και αφουγκράζομαι τα παιδιά, τους δασκάλους, τους γονείς. Και το άγχος είναι κάτι που επανερχόταν ως θέμα συνεχώς. Βέβαια, πήρα έμπνευση και από τη δική μου ζωή, τα δικά μου άγχη, την προσπάθειά μου να ηρεμήσω το δικό μου μυαλό και να έχω μια πιο ισορροπημένη ζωή με λιγότερες οθόνες, που συμπίπτει με την παγκόσμια τάση που τώρα ξεκινά. Με αφορμή όλα αυτά τα ερεθίσματα προέκυψε η ΑΝ και το Μίλαμου"!
Κλείνουμε το τηλέφωνο και ήδη ξέρω πως αυτό το βιβλίο έρχεται να αλλάξει τις ζωές πολλών παιδιών αλλά και γονέων. Αν σκέφτεστε να αγοράσετε ένα βιβλίο για τα παιδάκια σας αυτές τις ημέρες, τότε σας προτείνω να είναι το "Μίλα μου" της Μαρίνας. Και αφού το διαβάσετε, κάντε αυτό που λέει ο τίτλος του. Μιλήστε!
Με αγάπη,
Μυρτώ
ΒΟΟΜ INFO:
Η ΑΝ ήταν πάντα ένα κορίτσι χαμογελαστό. Μια μέρα βρήκε ένα πετραδάκι στον δρόμο και το πήρε μαζί της. Όσο περνούσε ο καιρός το πετραδάκι άρχισε να γίνεται ασήκωτο, την κούραζε πολύ, αλλά δεν ήξερε πώς να το πει στους γύρω της. Τότε όμως γνώρισε έναν υπέροχο καινούριο φίλο, που τη βοήθησε να… μιλήσει για όσα τη βάραιναν.Έτσι η ΑΝ μπόρεσε να αντιληφθεί πως τα μεγαλύτερα βάρη μας γίνονται πιο ελαφριά όταν τα μοιραζόμαστε μ’ αυτούς που μας αγαπούν, μας βλέπουν, μας καταλαβαίνουν. Κι αν βρούμε τρόπο να γίνουν χρήσιμα, δίνουν καρπούς που βοηθούν και τους άλλους.
Ένα βιβλίο για την ψυχική ενδυνάμωση, τη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων που κλείνουν μέσα τους τα παιδιά, όπως το άγχος, η θλίψη, ο φόβος, αλλά και για τη δύναμη της φιλίας.
«Το πρώτο βήμα ανθεκτικότητας στην ψυχική υγεία είναι να μπορείς να μιλάς γι’ αυτήν».
Dr. Deborah Gilboa
Στη νέα αλληγορική, εικονογραφημένη ιστορία της, η Μαρίνα καταπιάνεται μ’ αυτά τα δύσκολα συναισθήματα, που όσο τα κρατάμε μέσα μας «μεγαλώνουν» και με τον καιρό μας βαραίνουν όλο και πιο πολύ, τη σημασία τού να μιλάμε γι’ αυτά και τη φιλία. Η αναγνώριση και η διαχείριση των συναισθημάτων των παιδιών, ειδικά στη μετά-covid εποχή, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα γονείς, εκπαιδευτικούς, παιδοψυχολόγους και φροντιστές. Η αντιμετώπιση του παιδικού άγχους έχει πια μεγάλη βαρύτητα, καθώς παγκοσμίως παρατηρείται η αύξησή του σε όλο και μικρότερες ηλικίες, ενώ παράλληλα είναι δύσκολο να εντοπιστεί και να αναγνωριστεί ως τέτοιο από τα ίδια τα παιδιά. Ακόμα, η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του διαδικτύου ήδη από πολύ μικρή ηλικία, με τη νοητική και συναισθηματική εμπλοκή που αυτή συνεπάγεται, αλλά και το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με τη δημιουργία και τη διατήρηση υψηλών επιπέδων άγχους σε παιδιά και εφήβους. Το γεγονός αυτό επιτείνεται από τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν ώστε να μιλήσουν για τις καταστάσεις αυτές που μπορεί να βιώνουν και να μοιραστούν τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους με φίλους ή ενήλικες του εγγύτερου περιβάλλοντός τους.
Περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο
Save the date! Το «Μίλα μου» θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και κάποιες ακόμη πόλεις του εξωτερικού. Η περιοδεία έχει σχεδόν κλείσει με πολλές διαδραστικές παρουσιάσεις σε βιβλιοπωλεία, σχολεία και άλλους χώρους που προωθούν τη φιλαναγνωσία!