Η ικανότητα της συγκέντρωσης είναι απαραίτητο εφόδιο για τη ζωή ενός παιδιού, γι' αυτό και όσο νωρίτερα μάθει να την εξασκεί και να την ενισχύει τόσο το καλύτερο. Πώς μπορούμε όμως να την καλλιεργήσουμε στο παιδί μας; Βρήκαμε τις απαντήσεις μαζί με πολλές άλλες πολύτιμες συμβουλές στο βιβλίο "Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί".

"Καταρχάς το να είναι κανείς συγκεντρωμένος, δεν σημαίνει απλώς να είναι απασχολημένος, αλλά να ενεργοποιούνται όλες οι αισθήσεις του. Για να βοηθήσουμε το παιδί να χτίσει τη συγκέντρωσή του, ξεκινάμε παρατηρώντας το για να δούμε τι το ενδιαφέρει και τι μαθαίνει να τελειοποιεί. Τότε του δίνουμε χρόνο, τη δυνατότητα να ασχοληθεί με αυτό και ένα προετοιμασμένο περιβάλλον, και το αφήνουμε να επαναλάβει τη δραστηριότητα επιτρέποντάς του να εμβαθύνει τη συγκέντρωσή του.

Συμβουλές για να ενισχύσετε τη συγκέντρωση του παιδιού σας:
1.Προσπαθήστε να μη διακόπτετε
Μερικές φορές σχολιάζουμε πάρα πολύ τι κάνει το παιδί. Ονομάζουμε τα κομμάτια του παζλ, τα χρώματα και ούτω καθεξής. Εμπιστευτείτε το παιδί. Παραμείνετε σιωπηλοί όταν εργάζεται πάνω σε κάτι. Απαντήστε μόνο εάν σας κοιτάξει. Υπάρχουν πολλές άλλες στιγμές που μπορούμε να μιλήσουμε και να προσφέρουμε πλούσιες ευκαιρίες ανάπτυξης του λεξιλογίου: όταν βρισκόμαστε έξω εξερευνώντας μαζί τον κόσμο, ενώ ετοιμάζουμε και απολαμβάνουμε γεύματα μαζί και κατά τη διάρκεια των στιγμών φροντίδας, όπως το μπάνιο. Όχι, όμως, όταν βρίσκεται σε μια στιγμή συγκέντρωσης.
2.Παρακολουθήστε τι επαναλαμβάνει
Ανοιγοκλείνει συρτάρια; Μεταφέρει αντικείμενα μέσα και έξω από τα καλάθια; Ταξινομεί τα ρούχα του; Μαζεύει μικρά αντικείμενα; Συλλέγει πετρούλες; Καθαρίζει το πάτωμα; Προετοιμάζει φαγητό; Αυτή η επανάληψη μας δείχνει τι το ενδιαφέρει. Επιτρέψτε αυτή την επανάληψη. Ρωτήστε το εάν θα ήθελε να το επαναλάβει μόλις τελειώσει. Δώστε του παρόμοιες ευκαιρίες με σταδιακά αυξανόμενη δυσκολία.
3.Όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο
Να έχετε διαθέσιμες λίγες μόνο δραστηριότητες. Οτιδήποτε είναι πολύ εύκολο ή πολύ δύσκολο μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα κουτί αποθήκευσης μέχρι να έρθει η ώρα για μια εναλλαγή δραστηριοτήτων στα ράφια. Θα δούμε ότι το παιδί μπορεί να συγκεντρωθεί πιο εύκολα όταν υπάρχουν λιγότερα αντικείμενα διαθέσιμα. Και μπορούμε, έτσι, να δούμε καθαρά ποιες δραστηριότητες δεν χρησιμοποιούνται πλέον ή ποιες αρχίζει να πετάει στο πάτωμα, ένα καλό σημάδι ότι μπορούμε να τις αποσύρουμε και να εμφανίσουμε κάποια άλλη.

4.Βοηθήστε μόνο όσο χρειάζεται
Εάν παρατηρήσουμε ότι το παιδί μας αντιμετωπίζει δυσκολίες, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε αν μπορεί να τα καταφέρει μόνο του. Όταν δείχνει ότι θέλει να εγκαταλείψει τη δραστηριότητα, μπορούμε να παρέμβουμε για να προσφέρουμε λίγη βοήθεια, και μετά απομακρυνόμαστε και πάλι για να δούμε πώς θα συνεχίσει. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το παιδί να προχωρήσει περισσότερο με τη δραστηριότητα και να συνεχίσει να συγκεντρώνεται. Για παράδειγμα, μπορούμε να το βοηθήσουμε να γυρίσει ένα κλειδί στην κλειδαριά και, στη συνέχεια, να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να περιμένουμε να δούμε αν μπορεί να ανοίξει μόνο του το κουτί.
5. Εξασφαλίστε έναν συγκεκριμένο χώρο εργασίας
Ένα χαλάκι δαπέδου ή ένα μικρό τραπέζι μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να επικεντρωθεί στη δραστηριότητά του. Όταν επιλέγει μια δραστηριότητα από το ράφι, υπάρχει ένα μικρό διάστημα στο οποίο θα μπορούσαμε να το βοηθήσουμε να τη μεταφέρει στο χαλί ή στο τραπέζι. Ωστόσο, εάν εργάζεται ήδη στο ράφι, δεν θα διέκοπτα τη συγκέντρωσή του. Η παρέμβασή μας μπορεί να είναι αρκετή για να διασπάσει εντελώς την προσοχή του και μπορεί να απομακρυνθεί από τη δραστηριότητα."
«Το ουσιώδες είναι το έργο να διεγείρει τόσο ενδιαφέρον που να κινητοποιεί ολόκληρη την προσωπικότητα του παιδιού»
Μαρία Μοντεσσόρι
Απόσπασμα από το βιβλίο Μοντεσσόρι στο σπίτι με το μικρό παιδί που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο