Ευελιξία & προσαρμοστικότητα: Δύο απαραίτητες κοινωνικές δεξιότητες για εμάς και τα παιδιά μας

Boom Team
Sun, 31/01/2021 - 17:37

Η επικαιρότητα, η διεθνής συγκυρία και οι συνεχείς αλλαγές προκαλούν στους περισσότερους ένα ψυχολογικό roller coaster, και είναι λογικό. Έχουμε καταλάβει πλέον, πως μετά από το ανατρεπτικό 2020, η νέα χρονιά εξακολουθεί να είναι απαιτητική και γεμάτη προκλήσεις. Πώς θα τη διαχειριστούμε κι εμείς και τα παιδιά, ώστε να περάσουμε αυτή τη μεταβατική περίοδο όσο καλύτερα γίνεται; Καλλιεργώντας δύο πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες: την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα. Η σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης Μαριαλένα Νικολοβγένη μας εξηγεί γιατί είναι τόσο απαραίτητες...

@Freepik

Δύο χρυσά “κλειδιά”

Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα είναι δύο πολύ σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες γιατί...

  • μας βοηθούν να αντιμετωπίζουμε τις νέες καταστάσεις σαν ευκαιρίες μάθησης  
  • να προσαρμόζουμε τη ζωή μας στα νέα δεδομένα, ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε λειτουργικοί.
  • μας κάνουν πιο δεκτικούς και μας δίνουν ερεθίσματα να διευρύνουμε την οπτική με την οποία βλέπουμε τα πράγματα
  • μας μαθαίνουν να είμαστε δημιουργικοί κι ευρηματικοί ώστε να πραγματοποιούμε τις αλλαγές που χρειάζεται

Έτσι, βρίσκουμε λύσεις εκεί που φαίνεται πως δεν υπάρχουν, ανοίγουμε “πόρτες” φαινομενικά κλειστές, αξιοποιούμε τις εκάστοτε συνθήκες για να μετατρέψουμε τα εμπόδια σε εφόδια για την εξέλιξή μας. Για παράδειγμα, μπορεί να έκλεισαν τα σχολεία για μεγάλα διαστήματα και να στερηθήκαμε τη ρουτίνα μας, από την άλλη, όμως, με αφορμή την τηλεκπαίδευση εξοικειωθήκαμε όλοι περισσότερο με τις νέες τεχνολογίες. Οι γονείς με τη σειρά τους, μπήκαν στην πολύ απαιτητική διαδικασία της τηλεργασίας, παράλληλα, όμως, απόλαυσαν τα παιδιά τους χωρίς άγχος και πίεση, έπαιξαν, μαγείρεψαν μαζί, ενισχύθηκε το μεταξύ τους συναισθηματικό δέσιμο.

Ben @ Unsplash 

Με αυτό τον τρόπο, δημιουργούμε για εμάς και τα παιδιά μας έναν τρόπο ζωής που θα μας υποστηρίζει και θα μας ενθαρρύνει να προχωράμε ανεξαρτήτως συνθηκών . Αυτό θα μας δώσει την αυτοπεποίθηση, το θάρρος και την εσωτερική ελευθερία που χρειαζόμαστε για να συνειδητοποιήσουμε πως μπορούμε να συνεχίζουμε να περνάμε καλά και να εξελισσόμαστε, παρά τις δυσκολίες που πάντα θα προκύπτουν. Ειδικά τα παιδιά, ως μελλοντικοί πολίτες του κόσμου, μαθαίνουν να προσαρμόζονται ευκολότερα, να αξιοποιούν τις συνθήκες προς όφελός τους και να μη χάνουν τη χαρά και την όρεξη για δημιουργία. Για παράδειγμα, κάποια στιγμή στην καραντίνα τα περισσότερα παιδιά βαρέθηκαν τα παιχνίδια τους. Άφησαν όμως τη φαντασία τους ελεύθερη και μπήκαν στη διαδικασία να φτιάξουν άλλα, δικά τους ή να παίξουν με τους γονείς τους και να περάσουν καλά αυτοσχεδιάζοντας.

Jessica Rockowitz @ Unsplash 

Keep in mind

Θα περάσει κι αυτό όπως όλα περνάνε. Είναι μια εποχή, κι όπως ξέρουμε οι εποχές αλλάζουν. Η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα μας γεμίζουν με αυτοπεποίθηση και αίσθημα ασφάλειας καθώς συνειδητοποιούμε στην πράξη, πως ό,τι και να συμβαίνει στη ζωή μας πάντα θα βρίσκουμε τον τρόπο να ανακάμπτουμε, να ξεπερνάμε με θάρρος και γενναιότητα τις δυσκολίες και να ζούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχει καλύτερο μάθημα ζωής για τα παιδιά μας;

Meet Marialena: Η Μαριαλένα Νικολοβγένη είναι σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης κι ενδυνάμωσης κι έχει μια αποστολή: Να μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε μια απολαυστική καθημερινότητα, που θα αποτελέσει τη βάση για μια ζωή γεμάτη χαρά, επιτυχία και ευημερία. Πώς; Υιοθετώντας κι εφαρμόζοντας νέα εργαλεία, νέες στρατηγικές και νέες γνώσεις μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας εύκολα και γρήγορα.

Site: marialenanikolovgeni.gr

Facebook: MarialenaNikolovgeni

Instagram: marialena_nikolovgeni