Μπάλες που κουδουνίζουν για τυφλά παιδιά!

Boom Team
Wed, 04/09/2019 - 16:07

O Ηλίας Μάστορας έκανε ήδη διεθνή καριέρα ως προπονητής ομάδας ποδοσφαίρου τυφλών, όταν ο 3χρονος Λέανδρος, ο οποίος αντιμετώπιζε πρόβλημα όρασης, του ζήτησε μία μπάλα. Ήταν ακριβώς εκείνη η στιγμή, που συνειδητοποίησε ότι δεν υπήρχε μια αντίστοιχη μπάλα για τυφλά παιδιά. Έτσι, πήρε την απόφαση να δημιουργήσει μία ειδική, ελαφριά μπάλα 250 γραμμαρίων, η οποία κουδουνίζει και διαθέτει 4 εσωτερικούς μηχανισμούς, ώστε να μπορούν όλα τα παιδιά με προβλήματα όρασης να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που θεωρούνται αυτονόητες για τα υπόλοιπα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να φέρει πάλι στο προσκήνιο το σχετικά άγνωστο για τους πολλούς, ποδόσφαιρο των τυφλών. 

boom_ballsforall

Αν σκεφτείτε ότι στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερα από 500 παιδιά με τύφλωση και σοβαρά προβλήματα όρασης, καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μπάλα δεν πωλείται αλλά δωρίζεται. Άλλωστε, βασική προτεραιότητα των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από την συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι το δικαίωμα στη χαρά κάθε παιδιού με πρόβλημα όρασης ανεξάρτητα από την οικονομική ευχέρεια της οικογένειας του.

Ο Ηλίας Μάστορας μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα! Δημιούργησε τη διεθνή καμπάνια ‘A ball for all’, εξαιτίας του τεράστιου κενού στην αγορά, ώστε κανένα παιδί σε κάθε σημείο του πλανήτη να μην βρεθεί αντιμέτωπο με αυτή την αδυναμία. Για να προμηθευτεί κάποιος μια τέτοια μπάλα αρκεί ένα email στο orama2003@gmail.com, και πιο συγκεκριμένα στον φορέα Όραμα Νέων Youthorama, με τη διεύθυνση του σχολείου και τον αριθμό των μαθητών με προβλήματα όρασης. Δεν απαιτούνται προσωπικά στοιχεία παρά μόνο η γραπτή κατάθεση του αιτήματος. Ήδη πάνω από 3.000 μπάλες έχουν φτάσει σε 99 χώρες στις 5 ηπείρους μέσα σε δύο χρόνια, κάτι που είναι ιδιαίτερα συγκινητικό.

boom_ballsforall1
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β΄ του Μονακό με τον Ηλία Μάστορα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Όραμα Νέων Youthorama, εδρεύει σε χώρο του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη και λειτουργεί αποκλειστικά με εθελοντές, ενώ τα έξοδα καλύπτονται μέσω προγραμμάτων. Σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο τυφλών στην χώρα μας, όποιος επιθυμεί να μάθει περισσότερα, μπορεί να επικοινωνήσει με τα δύο σωματεία που καλλιεργούν το άθλημα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία υπάγονται στην Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες. Μόνιμος χώρος άθλησης βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο γήπεδο 5x5 του Εθνικού Γυμναστηρίου Μίκρας ενώ στην Αθήνα υπάρχει κατάλληλη υποδομή στο Γουδή.

boom_ballsforall2

Το UEFA Foundation for Children, το Erasmus+ Αθλητισμός και στην Ελλάδα το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το British Council βρίσκονται μεταξύ των διεθνών οργανισμών που έχουν υποστηρίξει την καμπάνια.