Μυωπία Καραντίνας – Τι είναι και γιατί εμφανίστηκε στα παιδιά μας

Μυρτώ Κάζη
Wed, 07/04/2021 - 10:54

Στην περίοδο της πρώτης καραντίνας (Μάρτιος – Μάιος 2020) παρατηρήθηκε αύξηση της μυωπίας σε παιδιά που φορούσαν ήδη γυαλιά καθώς και εμφάνιση μυωπίας σε παιδιά που δεν είχαν βαθμούς πριν την καραντίνα. Όπως ήταν αναμενόμενο το φαινόμενο έγινε πιο έντονο στην δεύτερη καραντίνα (Νοέμβριος 2020 – σήμερα) όπως πιστοποιούν Διεθνείς Μελέτες επειδή αυξήθηκε η τηλεεκπαίδευση και τα παιδιά έμεναν πιο πολλές ώρες στο σπίτι λόγω χαμηλών θερμοκρασιών και μικρότερης ημέρας.

Η παραμονή στο σπίτι σε  συνδυασμό με την τηλεεκπαίδευση οδήγησε σε υπέρμετρη χρήση των laptops, tablets, smartphones, playstation και τηλεόρασης. Τα ηλεκτρονικά μέσα αυτά εκπέμπουν την πολύ επικίνδυνη Ψηφιακή Μπλε Ακτινοβολία, η οποία υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι:

  • Προκαλεί ξηροφθαλμία και κόκκινα μάτια
  • Προκαλεί πονοκέφαλο
  • Βλάπτει την όραση δημιουργώντας ζημιά στον αμφιβληστροειδή χιτώνα και την ωχρά κηλίδα.
  • Δημιουργεί πρόωρο καταρράκτη.

Εκτός των παραπάνω παρατηρείται αλλαγή στη συμπεριφορά των παιδιών.

Οι γονείς αναφέρουν:

  • Εθισμό των παιδιών στα ηλεκτρονικά μέσα
  • Εκνευρισμό
  • Ένταση
  • Υπερκινητικότητα
  • Έλλειψη Συγκέντρωσης
  • Αϋπνία
  • Απότομη Κούραση

Αυτό οφείλεται στην Απορρύθμιση του Κιρκαδικού Ρυθμού (Βιολογικό Ρολόι) εξαιτίας της υπέρμετρης έκθεσης στην Ψηφιακή Μπλε Ακτινοβολία.

Συναντήσαμε την Οπτικό- Οπτομέτρη Κατσιάβα Ευτυχία των Orama Optics και μας πρότεινε τις παρακάτω λύσεις:

1. Περισσότερη επαφή με τη φύση

2. Περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας γιατί αν και είμαστε μαζί τους σπίτι δεν είμαστε πραγματικά παρόντες.

3. Τα παιδιά μας μιμούνται !
Δίνοντας το καλό παράδειγμα ας προσπαθήσουμε και εμείς να μας βλέπουν όσο το δυνατό λιγότερες ώρες μπροστά σε ηλεκτρονικά μέσα.

4. Ιδιαίτερα για τα παιδιά στην κρίσιμη ηλικία της ανάπτυξης, συστήνω όσο το δυνατόν λιγότερη χρήση - επαφή με τις συσκευές που εκπέμπουν το Επικίνδυνο Ψηφιακό Μπλε Φως.

5. Προστασία των ματιών τους με γυαλιά οράσεως που προστατεύουν 100% από το Ψηφιακό Μπλε Φως. Για παιδιά που έχουν ήδη βαθμούς χρησιμοποιούμε φακούς που προστατεύουν αλλά και βοηθούν το παιδί να βλέπει καθαρά ενώ για τα παιδιά που δεν έχουν βαθμό χρησιμοποιούμε γυαλιά μόνο με το φίλτρο προστασίας.

"Στα καταστήματα Orama Optics διαθέτουμε μεγάλη ποικιλία σκελετών για να διαλέξουν τα παιδιά (όσο πιο πολύ τους αρέσουν τόσο πιο πολύ θα τα φοράνε και θα προστατεύονται) και διαθέτουμε οφθαλμικούς φακούς που προστατεύουν από το Ψηφιακό Μπλε Φως. Σε όλα μας τα καταστήματα εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα της Οπτικής και της Οπτομετρίας θα σας συμβουλεύσει και θα καθοδηγήσει στην επιλογή σας" μας εξηγεί η Ευτυχία Κατσιάβα.

ΒΟΟΜ Νote:

Οι ίδιοι κίνδυνοι υπάρχουν και για τους ενήλικες. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η τηλεεργασία επιβάλει την πρόληψη και την προστασία των ματιών.

 

Κατσιάβα Ευτυχία

Οπτικός - Οπτομέτρης

Orama Optics