Μυρτώ Κάζη: «Πήγα το πρωτάκι μου στο σχολείο. Τον γιο μου να έστελνα φαντάρο στην παραμεθόριο, πιο ψύχραιμη θα ήμουν!»

Μυρτώ Κάζη
Mon, 12/09/2022 - 22:01

Σε αυτό το άρθρο θα σας πω αλήθειες. Το βράδυ της Κυριακής πριν αρχίσει το σχολείο πέρασα πραγματικά βασανιστικά. Το έλεγα χαριτολογώντας πως δεν θα μπορέσω να ηρεμήσω, αλλά το βράδυ μου ήταν κακό πέρα από κάθε φαντασία. Το μυαλό μου έκανε σενάρια τρελά, η καρδιά μου χτυπούσε σε παλμούς Άτο Μπόλτον την ώρα που έκοβε την κορδέλα του τερματισμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και, όσο κι αν προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου πως είμαι καλά, μέσα μου ήξερα πως είχα παρανοήσει. Πώς θα πάει αύριο μόνος του στο σχολείο; Και αν θέλει να πάει τουαλέτα και ντραπεί να το πει; Αν πεινάσει; Αν διψάσει; Αν νυστάξει; Και σκέφτομαι, αν κάνω έτσι για τον 6χρονο γιο μου που πάει σχολείο, τι θα κάνω όταν έρθει η ώρα να πάει φαντάρος… Πάντως, όσο το αναλύω, τα δύο σενάρια έχουν κάποιες σοβαρές ομοιότητες!

boom_13_armykid
Photo: NDAB Creativity/Shutterstock

Η προετοιμασία του φαντάρου

Εδώ και μία εβδομάδα κάνω ολόκληρη «πλύση εγκεφάλου» στον μικρό φαντάρο. Του εξηγώ ανά μισή ώρα πόσο ωραίο είναι το σχολείο, πόσο όμορφα θα περάσει, πόσο τυχερός είναι που θα πάει (τι λέω η μάνα!) και, γενικά, πόσο φανταστικό είναι που τελείωσαν οι διακοπές και μπαίνουμε σε πρόγραμμα. (Ντροπή μου, αλλά τέτοια λέω στο παιδί, το οποίο βέβαια με κοιτάζει σαν εξωγήινο σε πλήρη παράκρουση.) Εγώ συνεχίζω κανονικά και του εξηγώ με επιχειρήματα πως ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΕΡΟΣ! Μέσα μου κλαίω με μαύρο δάκρυ, κι επίσης κλαίω και όταν βρεθώ μόνη μου. Μα τι έχω πάθει η μάνα;

Το lunchbox της... παραμεθορίου

Η Κυριακή ήταν αφιερωμένη ολόκληρη στο φαγητό του φαντάρου! Το lunchbox γέμισε λες και το παιδί έφευγε για Έβρο. Για την πρώτη ημέρα τού έβαλα:

  • 1 μήλο
  • 1 τσουρεκάκι
  • 1 μουστοκούλουρο (το μεγάλο μέγεθος, τώρα ξαφνικά δεν με πειράζει που θα φάει τόση ζάχαρη)
  • Ένα τάπερ με σνίτσελ και μακαρόνια Paw Patrol. Μη δει ο μικρός φαντάρος τα κανονικά μακαρόνια και δεν τα φάει!
  • 2 πιρουνάκια (σε περίπτωση που το ένα πέσει κάτω)
  • Χαρτοπετσετούλες μπόλικες, μη λερωθεί και δεν έχει το παιδί να σκουπιστεί.
  • Αντισηπτικό σε gel
  • Αντισηπτικό σε σπρέι
  • Αντισηπτικά μαντιλάκια
boom_13_armykid
Photo by Oleksandr Pidvalnyi on Pexels

Πρωινό εγερτήριο

Ξύπνησα πολύ πριν από το διπλό ξυπνητήρι, γιατί, πολύ απλά, δεν κοιμήθηκα σχεδόν καθόλου. Στα ελάχιστα λεπτά όμως που κοιμήθηκα είδα κάτι απίστευτους εφιάλτες, οπότε δεν το μετράω σαν ύπνο. Πετάχτηκα από το κρεβάτι με τη γνωστή ταχυπαλμία και πήγα να ξυπνήσω τον μικρό φαντάρο. Η τρέλα της ΑΠΙΣΤΕΥΤΗΣ ΤΥΧΗΣ του που θα πάει σχολείο συνεχίστηκε με διπλή ενέργεια από τη χθεσινοβραδινή, ενώ ο μικρός φανταράκος σερνόταν από το δωμάτιο στην κουζίνα και από εκεί στο σαλόνι για να βάλει τα στρατιωτικά του. Συγγνώμη, τα ρούχα του για το σχολείο.

Η θητεία ξεκινά

Ο αποχωρισμός από τους γονείς για το σχολείο ήταν ίσως το μεγαλύτερο σοκ για την Ελληνίδα μάνα που άφησε το πρωτάκι της «μόνο και απροστάτευτο», και προσπάθησε με κάθε τρόπο να μην κλάψει, να μην κυλήσει ούτε ένα δάκρυ από τα μάτια της, να μη λυγίσει και αποκαλυφθεί το θέατρο του παραλόγου. Ο φαντάρος, φορώντας όλο τον εξοπλισμό της μάχης, χαιρέτησε τη μαμά του με ένα μεγάλο ερωτηματικό (αγγλικό το φαντάστηκα) να καλύπτει το πρόσωπό του. «Μα τι έπαθε η μαμά μου και κάνει έτσι;»

boom_13_armykid
Photo by Gpoinstudio on Freepik

Η πρώτη ημέρα στον στρατό

Φαντάζομαι, για τον μικρό φαντάρο, ήταν μια μέρα γεμάτη νέες εικόνες, νέους φίλους και νέες εμπειρίες. Η μαμά του φαντάρου πάλι πέρασε μια... διαφορετική ημέρα, γεμάτη μικρές ή μεγαλύτερες παράνοιες, άγχη και ένα ασταμάτητο κοίταγμα στο ρολόι που συνοδευόταν από μαθηματικές πράξεις αντίστροφης μέτρησης μέχρι να γυρίσει ο φαντάρος από την παραμεθόριο στο σπίτι του.

Θέλω να πιστεύω και να ελπίζω πως όταν έρθει η ώρα για τη μικρή φανταρίνα, την κόρη μου, να πάει Α’ Δημοτικού, θα είμαι πιο έμπειρη αλλά και πιο ψύχραιμη. Γιατί η μαμά του λόχου, τελικά, οφείλει στον εαυτό της μα κυρίως στα παιδιά της να δουλέψει για την ανεξαρτησία τους. Δεσμεύομαι να το προσπαθήσω.

Καλή αρχή σε όλα τα πρωτάκια και στις υπέροχες μαμάδες που βιώνουν την Α′ Δημοτικού όπως εγώ!

Αυτό το άρθρο γράφτηκε όταν ο Οδυσσέας πήγε στην Α’ Δημοτικού. Φέτος, η μικρή φανταρίνα ακολουθεί τα βήματά του και η μαμά –δυστυχώς– βιώνει ακριβώς τα ίδια συναισθήματα αποχωρισμού.

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο, back to school τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!

boom_13_armykid