Ο Κανόνας του Μυστικού, ο Κανόνας του Εσώρουχου και ο Κανόνας της Συναίνεσης

Boom Team
Sun, 04/02/2024 - 19:11

Οι 3 κανόνες που κάθε παιδί πρέπει να γνωρίζει όταν πάει στο σχολείο, πριν από οποιονδήποτε κανόνα γραμματικής και αριθμητικής.
 

Από την Αλεξία Βερνίκου

boom_vernikou
Master1305/Freepik

 

Ο Κανόνας του Μυστικού

Μαθαίνουμε από νωρίς στα παιδιά μας ότι υπάρχουν δύο ειδών μυστικά: τα καλά και τα κακά. Ποια είναι η διαφορά; Το καλό μυστικό μάς κάνει να νιώθουμε ωραία, να νιώθουμε ενθουσιασμό και προσμονή, να νιώθουμε άνετα όταν το κρατάμε μέσα μας. Το καλό μυστικό έχει πάντα ημερομηνία λήξης, μια στιγμή δηλαδή που θα έρθει η ώρα να το μοιραστούμε με τους υπόλοιπους. Όπως, για παράδειγμα, ένα δώρο που πρέπει να το κρατήσουμε μυστικό μέχρι τα Χριστούγεννα, ή ένα πάρτι-έκπληξη το οποίο δεν πρέπει να μαρτυρήσουμε μέχρι την ημέρα των γενεθλίων. Το καλό μυστικό δεν μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα, ούτε ανασφάλεια και άγχος. Μας ενδυναμώνει!

Αντίθετα, το κακό μυστικό μάς φέρνει άγχος, φόβο και αγωνία. Το κακό μυστικό δεν έχει ημερομηνία λήξης, «δεν πρέπει να το μάθει κανείς ποτέ», και κάποιες φορές έρχεται υπό τη μορφή απειλής: «αν το πεις, θα γίνει κάτι κακό». Το κακό μυστικό βαραίνει, μπερδεύει και δεν μας κάνει να νιώθουμε ωραία. Το κακό μυστικό είναι αυτό το οποίο δεν πρέπει να πούμε ποτέ!

 

boom_vernikou
Photo by Joseph Gonzalez on Unsplash 

 

(Είναι σημαντικό να επικοινωνήσουμε στα παιδιά μας ότι δεν κρατάμε μυστικά από τη μαμά και τον μπαμπά, και αυτό να τους το δείξουμε και με πράξεις όταν μας πουν κάτι το οποίο μπορεί να μη μας αρέσει λέγοντας «σε ευχαριστώ που με εμπιστεύτηκες», και μετά εξηγούμε τι είναι αυτό με το οποίο δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Ειδικά εάν κάποιος τους ζητήσει να το κρατήσουν μυστικό, η απάντηση «εμείς δεν κρατάμε μυστικά μεταξύ μας» κυρίως στις μικρές ηλικίες λειτουργεί καλά.)

Ο Κανόνας του Εσώρουχου

Δεν αφήνουμε κανέναν να μας ακουμπήσει στα σημεία που καλύπτονται από το εσώρουχό μας. Τόσο μέσα όσο και έξω από αυτό. Δεν επιτρέπεται ούτε για το δικό μας παιδί να πιάσει στα σημεία αυτά κάποιον άλλο. Ακόμα και αν αυτός του το ζητήσει. Εξηγούμε στα παιδιά από νωρίς ότι το σώμα τους τους ανήκει και ότι τα γεννητικά τους όργανα είναι ένα πολύ προσωπικό μέρος του σώματός τους. Δεν είναι σωστό κάποιος να τους ζητήσει να δει, να ακουμπήσει, να χαϊδέψει τα σημεία αυτά και δεν είναι σωστό να το ζητήσουν και εκείνα. Δίνουμε εναλλακτικές για το πώς να αντιδράσουν σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο και ζητάμε να μας ενημερώσουν. Μέσα από αυτό τον κανόνα μιλάμε για το καλό και το κακό άγγιγμα. Μας κάνει να νιώθουμε ακριβώς όπως το καλό και το κακό μυστικό.

 

boom_vernikou
Photo by Victoria Akvarel on Pexels

 

Ο Κανόνας της Συναίνεσης

Ναι + Ναι = ΝΑΙ
Ναι + Όχι = ΟΧΙ
Ναι + Δεν ξέρω/Μπορεί = ΟΧΙ

 

Το «όχι» είναι όχι, και το «ναι» είναι ναι. Και αν κάποιος δεν είναι σίγουρος, δεν τον πιέζουμε. Τόσο απλά!

Όσο νωρίτερα καταλάβουν τα παιδιά τις έννοιες αυτές, πρώτα εντός της οικογένειας, μετά στο σχολείο και αργότερα στην εξωσχολική τους ζωή, τόσο πιο εύκολα και σίγουρα θα μπορέσουν να θέσουν τα όριά τους.

Συναίνεση σημαίνει να συμφωνούν δύο άνθρωποι. Αρχικά για το παιχνίδι που θα παίξουν, αργότερα για μια συνθήκη στην οποία θα βρεθούν, και σε βάθος χρόνου, ενδεχομένως, για τη σεξουαλική πράξη που θα ακολουθήσει.

Με απλά λόγια και σταθερότητα ξεκινάμε με την έννοια της «συμφωνίας» μέσα στην οικογένεια και την εξελίσσουμε σε συναίνεση. Είναι σημαντικό να μάθουν τα παιδιά να μην πιέζονται να μπαίνουν σε καταστάσεις που δεν θέλουν, να μην απειλούνται και να μην το κάνουν και εκείνα αντίστοιχα σε άλλους.

 

Η Αλεξία Βερνίκου είναι ψυχολόγος και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια

www.avparenting.com

 

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 14ο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!

boom_vernikou