Οργάνωση δωματίου: 5 τρόποι για να είναι πάντα συμμαζεμένο

Τόνια Παπαμιχαλοπούλου
Fri, 05/03/2021 - 17:02

Η λέξη ''χάος'' σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε άνετα να αντικαταστήσει εκείνη του δωματίου και συγκεκριμένα του παιδικού δωματίου. Σε εκείνο τον ''μαγικό χώρο'' που γίνονται πράγματα και θαύματα και το κάθε παιδί περνάει ατέλειωτες ώρες. Εκεί παίζει, ξεκουράζεται, μαθαίνει, φαντάζεται, σκέφτεται και γενικά παίρνει πολλά μαθήματα, που θα το βοηθήσουν στη μετέπειτα ζωή του. Ένα από αυτά είναι η οργάνωση και το να κρατάμε τον χώρο μας τακτοποιημένο και καθαρό. Μέχρι να μεγαλώσουν όμως τα παιδιά και να είναι πλήρως αυτόνομα, εμείς οι γονείς οφείλουμε να βάλουμε τα δυνατά μας και να διακοσμήσουμε με τέτοιο τρόπο το παιδικό δωμάτιο, ώστε στο τέλος της ημέρας να συμμαζεύεται εύκολα και γρήγορα. 

 

 5 τρόποι για να είναι το παιδικό δωμάτιο πάντα συμμαζεμένο:

 

1. Ράφια ''στο τετράγωνο'':

Αν θέλετε να γίνετε pro στη διακόσμηση και στην οργάνωση, τότε πρέπει να έχετε στο μυαλό σας ότι όσα περισσότερα ράφια τοποθετήσετε στο παιδικό δωμάτιο, τόσο καλό θα κάνετε σε εσάς τους ίδιους, αφού δεν θα χρειάζεται κάθε μέρα να μαζεύετε για ώρες. Πολύ σημαντική προϋπόθεση για να βάλετε πολλά ράφια στον χώρο, είναι να σιγουρευτείτε ότι έχουν στερεωθεί πολύ καλά και δεν βρίσκονται πάνω από το κρεβάτι και συγκεκριμένα πάνω από το κεφάλι του παιδιού. Από εκεί και πέρα πάνω στα ράφια μπορείτε να βάλετε κουτιά με παιχνίδια, παιχνίδια μικρότερου μεγέθους αλλά και βιβλία!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ / Tatiana Syrikova (Pexels)

2. Ναι στα ''έξυπνα έπιπλα'':

''Έξυπνα έπιπλα'' εμείς ονομάζουμε εκείνα που είτε βοηθούν ο χώρος να γίνει πιο άνετος και μεγάλος, είτε εκείνα που κρύβουν αποθηκευτικό χώρο. Για παράδειγμα, μια κουκέτα αντί για δύο ξεχωριστά κρεβάτια μπορούν να κάνουν το δωμάτιο πιο ευρύχωρό ενώ δίνουν την εντύπωση ότι ο χώρος είναι πιο συμμαζεμένος. Φυσικά ένας πάγκος με αποθηκευτικό χώρο είναι η τέλεια ιδέα για να βάζετε ό,τι παιχνίδι έχει μείνει στο πάτωμα. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ / Trend (Unplash)

3. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά (όπως και η πρακτικότητα):

Μέσα στο δωμάτιο φροντίστε να δημιουργήσετε μια γωνιά που από τη μια θα αποθηκεύετε πράγματα και από την άλλη θα σας διευκολύνει να μην χάνετε χρόνο με το συμμάζεμα του δωματίου. Για παράδειγμα, μια μικρή κρεμάστρα, θα σας βοηθήσει να οργανώσετε τα outfit της επόμενης μέρας, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε άνω κάτω τη ντουλάπα όταν βιάζεστε να φύγετε από το σπίτι. Genius?

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ / Uby Yanes (Unsplash)

4. Bάλε τρίποντο...στα ''καλάθια'':

Άραγε τι θα κάναμε εμείς οι γονείς, αν δεν υπήρχαν τα καλάθια; Είτε πλαστικά, είτε από φυσικό υλικό, δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι να έχετε πολλά μέσα στο παιδικό δωμάτιο, τα οποία δεν κλείνουν το χώρο ή δεν εμποδίζουν το παιδί να παίζει και να κινείται ελεύθερα. Εξηγήστε στο παιδί ότι κάθε φορά που παίζει με κάτι στο τέλος πρέπει να το τοποθετεί στο καλάθι του και θα δείτε ότι στο τέλος της ημέρας το δωμάτιο δεν θα είναι ''χάος''.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ / Cotton Bro (Pexels)

5. Αφήστε το δωμάτιο να ''αναπνεύσει'':

Η αλήθεια είναι, ότι αν το παιδικό δωμάτιο είναι γεμάτο από πράγματα, έπιπλα και παιχνίδια, δύσκολα μπορεί να μείνει συμμαζεμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δείτε τελικά τι πραγματικά έχει ανάγκη ή τι χρησιμοποιείται από το παιδί σας και αφήστε το δωμάτιο να ''αναπνεύσει''. Και αν πάλι το βρίσκετε δύσκολο, αφήστε ένα μικρό χώρο μέσα χωρίς να το διακοσμήσετε με υπερβολές και έπιπλα που στην ουσία δεν χρειάζεστε.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ / (Freepick)

 

BOOM tip: Προσπαθήστε να βάλετε και τα παιδιά σας στο ''παιχνίδι'' της διακόσμησης και της οργάνωσης του δωματίου και αφήστε τα να πουν την άποψη τους. Είναι πολύ σημαντικό το ''αποτύπωμά'' τους να είναι διάχυτο στον χώρο μιας και μόνο έτσι θα νιώθουν άνεση και ασφάλεια!