Το παιδί μου δεν είναι πολύ κοινωνικό. Πώς θα το βοηθήσω;

Boom Team
Tue, 24/01/2023 - 15:18

Μια από τις καταστάσεις που προβληματίζουν μερικές φορές τους γονείς είναι η στιγμή που συνειδητοποιούν πως τα παιδιά τους δυσκολεύονται να δημιουργήσουν φιλίες ή να ενταχθούν σε μια ομάδα συνομήλικων. «Ακριβώς επειδή το κάθε παιδί είναι μοναδικό, είναι λογικό να υπάρχουν παιδιά με περισσότερο ανεπτυγμένη την αίσθηση της κοινωνικοποίησης και της εξωστρέφειας και άλλα με λιγότερο ανεπτυγμένα αυτά τα στοιχεία», επισημαίνει η ψυχολόγος Αγγελική Καβαλλιεράτου. Η κοινωνικοποίηση παίζει καθοριστικό ρόλο στις ζωές όλων μας, καθώς μέσα από τις σχέσεις που αναπτύσσουμε και την αλληλεπίδρασή μας με τους άλλους, μαθαίνουμε τον εαυτό μας, τα όριά μας και πώς να συνυπάρχουμε. Πώς μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια;

Photo: Kampus Production @ Pexels

Αρχικά, αυτό που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο είναι το οικογενειακό περιβάλλον και τα πρότυπα που λαμβάνει ένα παιδί μέσω των γονέων του, προκειμένου να διαμορφώσει την κοινωνική του ταυτότητα. Πώς μπορούν οι γονείς να δημιουργήσουν οι γονείς ένα πλαίσιο ενθάρρυνσης κοινωνικοποίησης του παιδιού;

#1 Μην ξεχνάτε να αποδέχεστε και να αγαπάτε το παιδί σας γι’ αυτό που είναι (και όχι για αυτό που θα θέλατε εσείς να είναι). Το καλύτερο που μπορεί να προσφέρει ένας γονιός στο παιδί του είναι η αποδοχή για αυτό που πραγματικά είναι, για τον χαρακτήρα αλλά και την προσωπικότητά του. Ένα παιδί που βιώνει την αποδοχή από τους γονείς του, έχει την δύναμη να τολμήσει και να δοκιμάσει οτιδήποτε νέο, σε όλους τους τομείς της ζωής του, ακόμη και σε άλλα πλαίσια εκτός της οικογένειας.

#2 Ενθαρρύνετε την αυτοεκτίμηση του! Ένας πολύ βασικός παράγοντας και δείκτης ως προς την έλλειψη κοινωνικοποίησης είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ενθαρρύνετε λοιπόν το παιδί σας να δοκιμάζει οτιδήποτε νέο, παρακινήστε το να έρθει πιο κοντά με κάποιο παιδί και μη ξεχνάτε την επιβράβευση!

#3 Γίνετε εσείς ένα παράδειγμα για το παιδί σας. Το πιο ισχυρό πρότυπο για ένα παιδί, είναι οι ίδιοι οι γονείς του. Εάν ένα παιδί βλέπει τους γονείς του να είναι ανοιχτοί στις κοινωνικές επαφές, τότε είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσει και το ίδιο αυτά τα βήματα. Είναι σημαντικό να εμπνεύσετε το παιδί σας σε αυτό το δρόμο, να του μιλήσετε και να του εξηγήσετε τη δύναμη και τη σπουδαιότητα της φιλίας μέσα από δικά σας παραδείγματα με προσωπικά σας βιώματα. Ακόμη, μπορείτε να αξιοποιήσετε και άλλα μέσα, όπως την ανάγνωση παραμυθιών και ιστοριών, το παιχνίδι ρόλων κ.ά.

Photo: Yan Krukov @ Pexels 

#4 Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή του σε ομαδικές δραστηριότητες. Η ένταξη του παιδιού σε ομάδες είναι πολύ χρήσιμη, γ’ αυτό μπορείτε να δείτε τι αρέσει στο παιδί σας να κάνει, και να το ενθαρρύνετε να ξεκινήσει μια δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο του. Με αυτό τον τρόπο το βοηθάτε να εξοικειωθεί στην συνύπαρξη με άλλα άτομα, σε ένα πλαίσιο πιο δομημένο και ασφαλές, και αυτό θα λειτουργήσει ως ένα σκαλοπάτι για την ανάπτυξη της κοινωνικοποίησης του.

#5 Σεβαστείτε τα όρια και την επιθυμία του. Δείξτε περισσότερο κατανόηση στις ανάγκες του και δώστε του χώρο και χρόνο να εξελιχθεί με τον ρυθμό και τον τρόπο που το ίδιο αισθάνεται καλά.

BOOM note: Σε κάθε περίπτωση, βοηθάει πάντα να κάνετε μια συζήτηση με το παιδί σας, να το ακούσετε και να το ενθαρρύνετε να σας εκφράσει εάν αυτό είναι επιλογή του ή αν υπάρχει κάτι που το δυσκολεύει. Μην ξεχάσετε όμως να του τονίσετε πως είστε εκεί σε κάθε περίπτωση!

Η Αγγελική Καβαλλιεράτου είναι ψυχολόγος, Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Site: www.aggelikikavallieratou.gr | Instagram: @aggelikikavallieratou | Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 42, Ν. Ψυχικό | Email: aggelikikavallieratoy@gmail.com | Tηλ: 6983433267 | 2106777512