Με την επέλαση της Όμικρον να καλπάζει και στη χώρα μας και περισσότερα από 31.000 κρούσματα κορωνοϊού κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, ο αριθμός των παιδιών που έχουν νοσήσει έχει αυξηθεί σημαντικά. Οι απορίες των γονιών είναι πολλές, γι' αυτό ζητήσαμε από την Dr. Μαριαλένα Κυριακάκου, MD,PhD, Παιδίατρο και Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών να μας απαντήσει στις πιο συχνές ερωτήσεις...
«Πρέπει να κάνει το παιδί και μοριακό τεστ για να βεβαιωθούμε πως δεν νοσεί πια;»
Η ημέρα λήψης ενός θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε (5) ημέρες απομόνωσης. Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC, στην περίπτωση που το παιδί νοσήσει, ανεξάρτητα από το επίπεδο εμβολιασμού του, μπορεί να βγει από το σπίτι χωρίς μοριακό έλεγχο, πέντε ημέρες μετά τη διάγνωση, εφόσον δεν έχει συμπτώματα ή τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να συνεχίσει να φοράει μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα, όταν βρίσκεται με άλλους οπωσδήποτε για τις επόμενες πέντε ημέρες. Προκειμένου οι γονείς να νιώσουν περισσότερο ασφαλείς, μπορεί το παιδί να κάνει ένα τεστ αντιγόνου, αν και αυτό δεν επιβάλλεται.
«Πότε μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο και στις εξωσχολικές του δραστηριότητες;»
Το παιδί μπορεί να επιστρέψει μετά το πέρας του πενθήμερου αν δεν έχει συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. Στην περίπτωση που ο πυρετός συνεχίζει, θα πρέπει να υπάρξει παράταση της απομόνωσης εντός της οικίας μέχρι να υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός.
«Πότε μπορεί να ξεκινήσει να αθλείται ξανά;»
Ένα παιδί ασυμπτωματικό ή με ήπια συμπτώματα της λοίμωξης μπορεί να επανέλθει τουλάχιστον ύστερα από 14 ημέρες χωρίς συμπτώματα στις αθλητικές του δραστηριότητες.
«Τι πρέπει να προσέχουμε;»
Σε κάθε περίπτωση προτού αρχίσει ένα παιδί τις αθλητικές του ασχολίες συνιστάται η παιδιατρική εξέταση, ώστε να αξιολογήσει ο παιδίατρος τη φυσική κατάσταση του παιδιού και κατά πόσο αυτό μπορεί να συμμετέχει εκ νέου στη γυμναστική.
«Μπορεί να κολλήσει ξανά την ίδια ή άλλη μετάλλαξη;»
Σε γενικές γραμμές η πιθανότητα να κολλήσει ξανά ένα παιδί κορωνοϊό είναι σχετικά μικρή, για τουλάχιστον 6 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι άκρως απαραίτητη η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και μετά τη νόσηση, καθώς αυτό συμβάλλει σημαντικά στην αποφυγή μιας ενδεχόμενης επαναμόλυνσης.
«Τι εξετάσεις πρέπει να του κάνω για να βεβαιωθώ πως ο ιός δεν του έχει αφήσει κατάλοιπα;»
Μόλις περάσει το πενθήμερο της καραντίνας για το παιδί συστήνεται η επίσκεψη στον παιδίατρο, προκειμένου να ελέγξει και να αξιολογήσει τη φυσική του κατάσταση. Ο παιδίατρος μπορεί να εκτιμήσει κατά πόσο το παιδί εξακολουθεί να έχει συμπτώματα, να αποκλείσει το ενδεχόμενο του συνδρόμου long COVID ή επιπλέον να ζητήσει περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.
«Πώς θα καταλάβω αν έχει long Covid;»
Πλήθος μελετών υποστηρίζουν πως ακόμη και εάν ένα παιδί δεν νοσήσει ιδιαίτερα σοβαρά, έχει πιθανότητα 5-10% να αναπτύξει το σύνδρομο long Covid. Στα συμπτώματά του περιλαμβάνονται διαφορετικά συμπτώματα όπως κόπωση, συμπτώματα από το αναπνευστικό, γνωστικά ελλείμματα, κεφαλαλγία, ανοσμία και πονόλαιμος. Είναι χαρακτηριστικό επίσης, το γεγονός πως κάποια παιδιά παρουσιάζουν συμπτώματα, χωρίς ποτέ να έχουν παρουσιάσει συμπτώματα λοίμωξης COVID-19. Στην περίπτωση αυτή, ο παιδίατρος μπορεί να το επιβεβαιώσει με ανίχνευση αντισωμάτων.
«Δεν είχε προλάβει να κάνει το εμβόλιο. Πρέπει να εμβολιαστεί ακόμα κι αν το πέρασε, κι αν ναι, πότε;»
Σύμφωνα με τις τελευταίες επικαιροποιημένες οδηγίες της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού, στην περίπτωση που ένα παιδί νοσήσει πριν προλάβει να εμβολιαστεί, συστήνεται ο εμβολιασμός του με μία δόση, 3 μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που νοσήσει μετά την πρώτη δόση και πριν προλάβει να ολοκληρώσει τη δεύτερη.
«Το παιδί μου ήταν πάρα πολύ προσεκτικό, τηρούσε τα μέτρα με τρομερή συνέπεια για την ηλικία του κι όμως κόλλησε. Τώρα μου είπε "δεν θα ξαναβάλω μάσκα μαμά, αφού έτσι κι αλλιώς κόλλησα". Τι να του απαντήσω;»
Πάνω από όλα οι γονείς οφείλουν να διατηρήσουν ψυχραιμία και να κάνουν μια προσπάθεια να κρατήσουν τις ισορροπίες. Είναι πράγματι πιθανό το παιδί να αντιδράσει μετά την απομόνωσή του, ωστόσο θα πρέπει να κατανοήσει πως η χρήση μάσκας επιβάλλεται για τη δική του ασφάλεια, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο επαναλοίμωξης. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το CDC, ένας ασθενής είναι πιο μολυσματικός και κινδυνεύει να μεταδώσει τη νόσο «μεταξύ 2-3 ημερών πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων και 8 ημέρες μετά την εμφάνισή τους». Συνεπώς, αν και είναι μικρότερη η πιθανότητα, το παιδί μπορεί να μεταδώσει τον ιό ακόμη και μετά το πέρας των συμπτωμάτων του. Φυσικά οι γονείς θα πρέπει να αποτελούν οι ίδιοι ζωντανό παράδειγμα σωστής χρήσης της μάσκας, τήρησης των αποστάσεων και των κανόνων ατομικής υγιεινής (βήχας, φτέρνισμα) και της τακτικής απολύμανσης των χεριών.
Ευχαριστούμε την Dr. Μαριαλένα Κυριακάκου, MD, PhD, Παιδίατρο και Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών