Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάθε χειμώνα οι γονείς και ιδιαίτερα κατά τον πρώτο χρόνο του παιδιού στο σχολείο, είναι οι συνεχείς ιώσεις. Πώς μπορούμε να τις αποφύγουμε και να θωρακίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τα παιδιά μας; Η παιδίατρος Μαριαλένα Κυριακάκου μάς δίνει πολύτιμα tips και χρήσιμες συμβουλές.
Πράγματι το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού έρχεται αντιμέτωπο με μία πληθώρα νέων αντιγόνων, με αποτέλεσμα πολύ συχνά να εμφανίζονται τα τυπικά συμπτώματα μίας ίωσης. Έτσι, οι περισσότεροι γονείς αγωνιούν και αναρωτιούνται ποια μέτρα μπορούν να λάβουν, ώστε να θωρακίσουν την άμυνα του παιδιού και να περιορίσουν την πιθανότητα των ιώσεων. Το νούμερο ένα βήμα για την πρόληψη των ανεπιθύμητων ιώσεων είναι η σωστή διατροφή και ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος. Στα καθημερινά γεύματα του παιδιού και της οικογένειας γενικότερα θα πρέπει να περιέχονται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για ισορροπία και σε επαρκείς ποσότητες. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι βιταμίνες και οι ουσίες με αντιοξειδωτική δράση. Έτσι, οι γονείς καλό είναι να φροντίζουν ώστε το παιδί να καταναλώνει μεγάλο πλήθος φρούτων και λαχανικών, για να καλύπτει τις ανάγκες του για βιταμίνες, σίδηρο και ιχνοστοιχεία.
Την ίδια στιγμή, η εμπειρία όλων μας με την πανδημία του κορωνοϊού δείχνει την αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων προσωπικής υγιεινής για την πρόληψη. Ένα παιδάκι που πηγαίνει στον παιδικό σταθμό μπορεί ακόμη και σε αυτήν την ηλικία να εκπαιδευτεί σωστά πώς να βήχει και να φτερνίζεται μακριά από άλλους, τοποθετώντας τα χέρια του μπροστά του ή χρησιμοποιώντας ένα χαρτομάντηλο. Ταυτόχρονα θα πρέπει να εκπαιδευτεί για τις σωστές κινήσεις και το τακτικό πλύσιμο των χεριών του με σαπούνι, προκειμένου να περιοριστεί η πιθανότητα μεταφοράς των ιών με την επαφή. Φυσικά οι γονείς θα πρέπει να τονίζουν συχνά, πως τους κανόνες αυτούς τους ακολουθούμε όχι μόνο μέσα στο σχολείο αλλά παντού όπου και αν βρισκόμαστε, ώστε να περιορίζουμε σημαντικά την έκθεσή μας σε παθογόνους μικροοργανισμούς.
Εξαιρετικής σημασίας για τον περιορισμό και την πρόληψη των ιώσεων είναι και το περιβάλλον στο οποίο περνά το παιδί πολλές ώρες. Ο χώρος θα πρέπει να είναι καθαρός, με φρέσκο αέρα που καλό είναι να ανανεώνεται τακτικά. Έτσι, θα πρέπει να γίνεται σωστός αερισμός σε καθημερινή βάση τόσο της σχολικής τάξης, όσο και των χώρων στο σπίτι προκειμένου να ανανεώνεται η ατμόσφαιρα και να περιορίζεται η πιθανότητα διάδοσης μικροβίων μέσω του αέρα. Επιπλέον, σημαντικός τρόπος πρόληψης των ιώσεων είναι και το εμβόλιο της γρίπης το οποίο γίνεται στα παιδιά ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου.
Κλείνοντας, οι γονείς μπορούν να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους για όλα τα πιθανά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, ώστε να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και να περιορίσουν την πιθανότητα συχνών ιώσεων.
Ευχαριστούμε την Dr.Μαριαλένα Κυριακάκου, MD,PhD, Παιδίατρο και Διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών για τις συμβουλές.