Πανεύκολη συνταγή για τσουρέκι cinnamon roll

Boom Team
Tue, 01/04/2025 - 16:07

Αγαπάμε τα κλασικά παραδοσιακά τσουρέκια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε να δοκιμάζουμε πού και πού κάτι διαφορετικό... Αν κι εσείς φέτος το Πάσχα θέλετε να πρωτοτυπήσετε, σας έχουμε την πιο εύκολη και γρήγορη συνταγή για τσουρέκι cinnamon roll! 

Συνταγή: Tetis flakes

Προετοιμασία: 30′ | Μαγείρεμα: 35′ | Ώρα αναμονής: 2 ώρες και 45 λεπτά | Συνταγή για 2 τσουρέκια | Βαθμός δυσκολίας: μέτριο

Υλικά:

Μείγμα 1

Μείγμα 2

  • 1 βανίλια
  • 4 γρ. μαχλέπι
  • 4 γρ. κακουλέ
  • 2 γρ. μαστίχα Χίου

Μείγμα 3

  • 180 ml πλήρες γάλα, χλιαρό
  • 250 γρ. μέλι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 4 μεσαία αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου 

Για τη γέμιση

  • 12 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 4 κ.σ. κανέλα

Για το άλειμμα

1 αυγό

 

Εκτέλεση (δείτε εδώ αναλυτικά τη συνταγή)

1. Μείγμα 1: Σε ένα μπολ προσθέτουμε το νερό, τη μαγιά και μία πρέζα ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να γίνει αφρώδες. Θα χρειαστεί περίπου 15-20 λεπτά, σε σχετικά ζεστό περιβάλλον.

2. Μείγμα 2: Χτυπάμε το μαχλέπι, τη μαστίχα και το κακουλέ στο μπλέντερ ή με ένα γουδοχέρι μέχρι όλα τα αρωματικά να αλεσθούν καλά. Προσθέτουμε και το ξύσμα από τα πορτοκάλια.

3. Μείγμα 3: Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα μαζί με το μέλι. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι το μείγμα 2.

4. Προσθέτουμε τα αυγά στο κατσαρολάκι και ανακατεύουμε ζωηρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

5. Τελικό μείγμα: Στον κάδο του μίξερ, σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε το αλεύρι και σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά. Προσθέτουμε το μείγμα 3 και ανακατεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα. Αφού ομογενοποιηθεί, ανεβάζουμε την ταχύτητα.

6. Ενώ το μείγμα ανακατεύεται στο μίξερ, σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε ελαφρώς το καλαμποκέλαιο. Αφού ζεσταθεί ελαφρώς, το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να αποκολληθεί πλήρως η ζύμη από τις πλευρές του κάδου.

7. Μετά από περίπου 15 λεπτά, και αφού το μείγμα μας έχει γίνει λείο και μαλακό, το μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή μια κατσαρόλα. Αλείφουμε τη ζύμη με ελάχιστο καλαμποκέλαιο, καλύπτουμε με λαδόκολλα την επιφάνεια της ζύμης και έπειτα με μια καθαρή πετσέτα.

8. Βάζουμε το μείγμα σε προθερμασμένο φούρνο (στις αντιστάσεις, όχι αέρα, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να ξεραθεί η ζύμη) στους 30°C. Περιμένουμε μέχρι ο όγκος της ζύμης να έχει σχεδόν διπλασιαστεί, θα χρειαστεί περίπου από 45 λεπτά έως 1,5 ώρα.

9. Σε ένα μικρό μπολ προσθέτουμε την καστανή ζάχαρη μαζί με την κανέλα. Ανακατεύουμε καλά.

10. Βγάζουμε τη ζύμη από τον φούρνο και κόβουμε σε 6 ίσα κομμάτια. Πλάθουμε μακρόστενα φιτίλια και έπειτα, με τη βοήθεια ενός πλάστη, τα απλώνουμε σε ορθογώνιο σχήμα. Απλώνουμε σε κάθε φιτίλι κατά μήκος 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.

11. Καλύπτουμε με την άκρη της ζύμης και ρολάρουμε. Ρολάρουμε απαλά για να βεβαιωθούμε ότι θα κλείσει. Πλάθουμε τα τσουρέκια δίνοντας το σχήμα που επιθυμούμε. Τοποθετούμε τα τσουρέκια σε ταψί και τα βάζουμε στον φούρνο για 30', μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.

12. Βγάζουμε τα τσουρέκια από τον φούρνο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, αλείφουμε τα τσουρέκια με αυγό και με καστανή ζάχαρη-κανέλα.

13. Ψήνουμε για 25-35 λεπτά. Για να βεβαιωθούμε ότι τα τσουρέκια έχουν ψηθεί σωστά, αρκεί να τα πατήσουμε ελαφρά με το χέρι και να επανέλθουν στην αρχική τους μορφή.

 

@alevri.com.gr | @myloiagiougeorgiou | @myloiagiougeorgiou | Μύλοι Αγίου Γεωργίου

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο, ανοιξιάτικο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας το εξώφυλλο!