Πασχαλινά τσουρέκια με αλεύρι ολικής άλεσης Μύλοι Αγίου Γεωργίου

Boom Team
Fri, 11/04/2025 - 15:41

Τα τσουρέκια είναι οι αδιαμφισβήτητοι γευστικοί πρωταγωνιστές της εποχής και κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί! Είμαστε σίγουροι πως έχετε δοκιμάσει πολλές διαφορετικές συνταγές, βάζουμε στοίχημα όμως πως δεν έχετε προσπαθήσει ποτέ να τα φτιάξετε με αλεύρι ολικής άλεσης Μύλοι Αγίου Γεωργίου... Τι θα λέγατε να το τολμήσετε φέτος, συνδυάζοντας γεύση και άρωμα παράδοσης με τα διατροφικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα αλεύρι ολικής άλεσης;

Συνταγή: Little hands

Προετοιμασία: 20′ | Μαγείρεμα: 25′ | Συνταγή για 2 τσουρέκια | Βαθμός δυσκολίας: μέτριο

Υλικά:

Εκτέλεση (δείτε και εδώ αναλυτικά τη συνταγή)

1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το χλιαρό γάλα με την ξηρή μαγιά και ανακατεύουμε με το σύρμα. Προσθέτουμε τα 170 γρ. αλεύρι ολικής και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε έναν χυλό. Αφήνουμε τον χυλό στην άκρη για 20’ να φουσκώσει.

2. Μετά το α’ φούσκωμα λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρίκι μαζί με το μέλι, ανακατεύοντας και έπειτα τα αφήνουμε στην άκρη. (Θέλουμε ίσα να λιώσουν και να ανακατευτούν, δεν θέλουμε να ανεβάσουν θερμοκρασία.)

3. (Αν χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο, παραλείπουμε το βήμα 2.)

4. Με ένα γουδί ή με ένα multi χτυπάμε τη μαστίχα, το κάρδαμο και το μαχλέπι.

5. Στον κάδο του μίξερ, όπου έχουμε ήδη τον χυλό, τώρα προσθέτουμε τα αυγά, τα μυρωδικά, το βούτυρο με το μέλι (ή το ελαιόλαδο και το μέλι), τον χυμό και το ξύσμα του και τα άλευρα και ξεκινάμε να τα χτυπάμε με το γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα.

6. Σιγά σιγά αυξάνουμε την ταχύτητα του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα και χτυπάμε για 10-15’. (Όταν θα ανοίξουμε το μίξερ, το ζυμάρι θα κρέμεται από τον γάντζο σαν τσίχλα.)

7. Λαδώνουμε ελαφρώς μία μεγάλη λεκάνη και τα χέρια μας και με απαλές κινήσεις ξεκολλάμε τη ζύμη και τη μεταφέρουμε στο 2ο μπολ. Σε ένα ταψί απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί.

8. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και με μία πετσέτα από πάνω και αφήνουμε να φουσκώσει για 1-1½ ώρες.

9. Μετά από αυτό το διάστημα η ζύμη έχει διπλασιαστεί. Αν πιέσουμε με το δάχτυλό μας και η ζύμη δεν επανέρχεται αλλά μένει το σημάδι από το δάχτυλό μας, σημαίνει πως το ζυμάρι έχει φουσκώσει πλήρως και είναι έτοιμο.

10. Ξεφουσκώνουμε τη ζύμη μας και τη μεταφέρουμε σε μία ελαφρώς λαδωμένη επιφάνεια όπου ζυμώνουμε ελαφρώς και την κόβουμε στα δύο.

11. Ανοίγουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης σε ένα μεγάλο κορδόνι, διπλώνουμε στη μέση και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 3-4 φορές και έπειτα χωρίζουμε το κομμάτι σε όσα ίσα μέρη χρειαζόμαστε ανάλογα με το πλέξιμο που θέλουμε να κάνουμε τα τσουρέκια μας.

12. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία για το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Μεταφέρουμε τα τσουρέκια μας στο ταψί. Ανάβουμε τον φούρνο και τον προθερμαίνουμε στους 200°C στις αντιστάσεις.

13. Αφήνουμε τα τσουρέκια μας να φουσκώσουν για 20’, σκεπασμένα με μία πετσέτα. Αφού έχουν διπλασιάσει τον όγκο τους, τα αλείφουμε με λίγο αυγό και ρίχνουμε από πάνω ποπ κινόας ή αμύγδαλο φιλέ.

14. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο, τα βγάζουμε από το ταψί και τα αφήνουμε σε μία κρύα επιφάνεια. Αφού κρυώσουν, τα τυλίγουμε με μεμβράνη.

 

@alevri.com.gr | @myloiagiougeorgiou @myloiagiougeorgiou | Μύλοι Αγίου Γεωργίου

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο, ανοιξιάτικο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας το εξώφυλλο!