Αν πεις σε ένα παιδί να διαλέξει ανάμεσα στη θάλασσα και τα παιχνίδια στην άμμο, και σε μια επίσκεψη σε κάποια έκθεση που πραγματοποιείται στον τόπο διακοπών σας, μάλλον θα επιλέξει το πρώτο! Ωστόσο, η περιήγηση σε μια έκθεση μπορεί να του προσφέρει πολλά περισσότερα και -γιατί όχι- να μετατραπεί σε μια διασκεδαστική περιπέτεια, γεμάτη νέες γνώσεις και νέα ερεθίσματα, που θα το βάλουν στη διαδικασία να σκεφτεί, να συζητήσει μαζί σας, να εκφράσει τις απορίες και τις εντυπώσεις του και συνεπώς να διευρύνει τους ορίζοντές του.
«Home Μπάλτιζα work in progress» με έμπνευση… από τα Καρνάγια των Σπετσών
Μια τέτοια εμπειρία υπόσχεται να σας χαρίσει η έκθεση «Home Μπάλτιζα work in progress» στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών, την οποία έχουν επιμεληθεί 4 καλλιτέχνες και είναι εμπνευσμένη από τα Καρνάγια του νησιού. Αν τύχει και βρεθείτε μέσα στο καλοκαίρι στο πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού, μην τη χάσετε!
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου και είναι η ιδανική ευκαιρία για βιωματική μάθηση, για ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, αλλά και για έμπνευση, καθώς εστιάζει στην ανάδειξη της ξυλοναυπηγικής τέχνης ως ψηφίδα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού των Σπετσών. Αναδεικνύει, επίσης, τα καρνάγια ως εμβληματικά τοπόσημα του νησιού φιλοδοξώντας να εμπνεύσει μια νέα συζήτηση για την τέχνη των καραβομαραγκών.

Ειδικότερα, οι καλλιτέχνες Π. Ευσταθιάδης, Μ. Κρανιώτη, Γ. Λασηθιωτάκης και Θ. Ψυχογιός, εξερευνούν το καρνάγιο με το ιστορικό και πολιτισμικό του βάθος, ως έναν χώρο που γεννά, προστατεύει και δημιουργεί. Η έκθεση, λοιπόν, εστιάζει στη σημασία που έχει για τον κάθε καλλιτέχνη η έννοια του «καταφυγίου», όπως αυτή απαντάται στον κύκλο ζωής των καïκιών, για τα οποία το καρνάγιο είναι η πρώτη κατοικία και εν συνεχεία το καταφύγιό τους. Συνεπώς, τα έργα αποδεικνύουν ότι τα καρνάγια των Σπετσών μπορούν και εμπνέουν τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Οι ιστορίες που «κρύβονται» πίσω από κάθε έργο
Στο έργο Greenlab του Πέτρου Ευσταθιάδη ξεδιπλώνεται μια ιστορία επιβίωσης. Με ποιους τρόπους μπορεί να ξεφύγει ο άνθρωπος από τον σύγχρονο κόσμο και να νιώσει ξανά ασφαλής; Διερευνώντας αυτό το ερώτημα, ο καλλιτέχνης δημιουργεί μια αυτοσχέδια κατασκευή φτιαγμένη από ετερόκλητα υλικά, η οποία παραπέμπει σε κατοικία και τόπο καλλιέργειας μαζί. Ένα αυτάρκες κι όμως εξωστρεφές σύμπαν, που συνδυάζει το παράξενο και το οικείο, το ιδεώδες και το απτό.

Το έργο Τάματα, Μάγια και Υποσχέσεις της Μαριλένας Κρανιώτη είναι εμπνευσμένο και κατασκευασμένο (in situ) στο νησί των Σπετσών. Αφορμή για τη δημιουργία του στάθηκαν τα ίδια τα καΐκια, που φέρουν τον συμβολισμό του σπιτιού, του ιερού, και κατ’ επέκταση του πνευματικού κόσμου. Η βάρκα είναι ντυμένη με μεταλλικά στοιχεία και τάματα, που θυμίζουν πανοπλία ή κέλυφος, και δίνουν την αίσθηση της προστασίας αλλά και της επιθυμίας να επιστρέψει εκείνος που έφυγε.

Η κατασκευή του Γιάννη Λασηθιωτάκη είναι η υπόμνηση ενός σκελετού καραβιού απογυμνωμένου από το περίβλημά του και ταυτόχρονα μια αναφορά στη ζωή και στον θάνατο, στην ονειροπόληση, στη νοσταλγία και στη μνήμη. Στην ανάγκη του ανθρώπου να εξερευνήσει το άγνωστο ταξιδεύοντας, πέρα από κάθε χρονικό και τοπικό όριο. Οι αναζητήσεις του πάνω στην έννοια του άυλου και της γραμμής ως πρωτογενούς, ουσιαστικού και βασικού δομικού στοιχείου, τον οδήγησαν στις Σπέτσες με την κραταιά ναυτική παράδοση, στη δημιουργία ενός έργου του οποίου τα ελάχιστα αρχετυπικά γραμμικά στοιχεία παραπέμπουν στην τέχνη και στη μαστοριά των καραβομαραγκών.


Αντί της δημιουργίας ενός νέου έργου τέχνης με τη στενή έννοια, η πρόταση του Θεόδωρου Ψυχογιού εστιάζει στην αποκατάσταση των παλαιών πάγκων του λιμανιού, που σήμερα έχουν πια εγκαταλειφθεί και αχρηστευτεί. Αντλώντας έμπνευση από την εμπειρία και την αγάπη του για την παραδοσιακή ναυπηγική, ο καλλιτέχνης επιλέγει παλιά ξύλα που έχουν απομείνει στο καρνάγιο προκειμένου να ανακαινίσει τα ξεχασμένα παγκάκια. Μέσα από αυτό το έργο αποκατάστασης, ο Ψυχογιός ελπίζει να αναζωογονήσει τη λειτουργία των πάγκων και να φέρει χαρά σε όσους ξαποσταίνουν επάνω τους, ξυπνώντας μνήμες και συναισθήματα με έναν απλό αλλά ουσιαστικό τρόπο.


BOOM Info: Η έκθεση πραγματοποιείται στο Παλιό Λιμάνι των Σπετσών, στα Καρνάγια, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αλλά και του Μουσείου Μπουμπουλίνας, ενώ φορέας διοργάνωσης είναι ο Εμπορικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος Σπετσών. Την επιμέλεια έχει αναλάβει η Κατερίνα Νικολάου.
Πληροφορίες
Κατερίνα Νικολάου
Τηλέφωνο: 6979488008
E-mail: Nikolaou-k@outlook.com
Instagram: @kat_nikolaou