5 φράσεις που αξίζει να λέτε καθημερινά στο παιδί σας για να τονώσετε την αυτοπεποίθησή του

Μαρία Ροδίτη
Tue, 01/08/2023 - 02:48

Για να μπορέσουν να πατήσουν γερά στα πόδια τους τα παιδιά, για να έχουν τη δύναμη να ανταπεξέλθουν σε δυσκολίες και να πιστέψουν στις δυνατότητές τους πρέπει και οι γονείς να βάλουν… το χεράκι τους. Γι’ αυτό, λοιπόν, καλό είναι καθημερινά να τους λέτε μερικές μικρές αλλά θαυματουργές φράσεις, ικανές να δώσουν ένα μεγάλο boost στην αυτοπεποίθησή τους.

Pexels.com/Sergey Makashin

«Πώς το κατάφερες αυτό;»

Όταν το παιδί σας έχει καταφέρει κάτι δύσκολο ή κάτι για το οποίο αγχωνόταν εδώ και καιρό, κάντε του αυτήν την τόσο απλή, αλλά empowering ερώτηση: πώς τα κατάφερες; Όσο εκείνο θα προσπαθεί να σας εξηγεί το επίτευγμά του, τόσο πιο καλά θα νιώθει για τον εαυτό του.

«Πιστεύω σε εσένα»

Δεν αρκεί να το αισθάνεστε, πρέπει και να το λέτε. Να λέτε δυνατά ότι πιστεύετε στο παιδί σας. Έτσι, εμπνέετε στο παιδί πίστη στον εαυτό του.

Pexels.com/Marina Abrosimova

«Αυτό που έκανες είναι πολύ γενναίο»

Μπορεί να έκανε κάτι που είναι «πολύ μπροστά» για την ηλικία του, να κατόρθωσε κάτι πραγματικά δύσκολο. Πείτε το! Μόνο έτσι θα νιώσει κι εκείνο περήφανο για τον εαυτό του και θα επιδιώκει ξανά και ξανά να κάνει παρόμοιες πράξεις.

«Μερικές φορές κάνουμε λάθη, αλλά από τα λάθη μας πάντα μαθαίνουμε»

Τα παιδιά απογοητεύονται πολύ εύκολα όταν κάνουν λάθος ή όταν βιώσουν μια αποτυχία. Γι’ αυτό, εμείς οι γονείς, πρέπει να είμαστε δίπλα τους, να τα… ξανασηκώσουμε, εξηγώντας τους συγχρόνως πως από το λάθος μόνο να μάθουν μπορούν. Αυτό αρκεί για να αποκτήσουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και να πατήσουν πιο γερά στα πόδια τους.

«Μπορεί να μαλώνουμε και να απογοητευόμαστε, αλλά δεν παύουμε να αγαπάμε ο ένας τον άλλον»

Συναισθήματα, όπως ο θυμός και η απογοήτευση, είναι πάντα μέσα στο πρόγραμμα. Και αυτό τα παιδιά πρέπει να το μάθουν από νωρίς. Μπορεί να έρθουμε σε κόντρα μαζί τους, να μαλώσουμε, να θυμώσουμε, να απογοητευτούμε, αλλά δεν σημαίνει πως η αγάπη παύει να υπάρχει. Είμαστε εκεί, πάντα, ο ένας για τον άλλον!

Pexels.com/Sergey Makashin

Always remember: You are braver than you believe, stronger than you seem, and smarter than you think