Η αλήθεια είναι πως κανένα παιδί δεν τρελαίνεται για λαχανικά. Μήπως όμως είναι και αυτό θέμα "σωστού" marketing;! Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας (1η Οκτωβρίου), συναντήσαμε τη Μαρία Χολέβα, συγγραφέα του βιβλίου «Στη χώρα των λαχανικών» και μαμά δύο παιδιών, και μας έδωσε έξυπνες και πρακτικές συμβουλές, που θα μας βοηθήσουν να εντάξουμε τα πολύτιμα λαχανικά στο οικογενειακό μας μενού, χωρίς γκρίνια...!
Συνέντευξη στην Έλενα Χάλαρη
«Παιδιά στην κουζίνα»: Πως μπορεί να μας ωφελήσει αυτό το γεμάτο ρίσκο project;
Κάθε φορά που μαγειρεύουμε μαζί με τα παιδιά μας, δεν προετοιμάζουμε απλώς το φαγητό. Μετατρέπουμε την προετοιμασία του σε εμπειρία και δημιουργούμε μια σημαντική για το παιδί ανάμνηση. Τι εννοώ με αυτό; Μέσα από το παιχνίδι του μαγειρέματος, το παιδί συνδέει στο μυαλό του τα λαχανικά με μια ευχάριστη διαδικασία. Έτσι, ασυνείδητα αντιμετωπίζει την κατανάλωση του λαχανικού σαν κάτι ευχάριστο! Κάθε φορά που τρώει λαχανικά, του ξυπνούν όμορφες αναμνήσεις, και σταδιακά ανακαλύπτει ότι του αρέσει το να τρέφεται υγιεινά. Μπείτε, λοιπόν, στην κουζίνα μαζί με τα παιδιά, μαγειρέψτε παρέα υγιεινές και νόστιμες συνταγές, μοιραστείτε την εμπειρία. Φροντίστε μόνο να έχετε χρόνο στη διάθεσή σας όταν ξεκινήσετε την «περιπέτεια», και χρόνο για να καθαρίσετε την κουζίνα μετά, με τη βοήθεια των παιδιών.!
Πώς θα κάνουμε το παιδί μας να αγαπήσει την υγιεινή διατροφή;
Καταρχάς, θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι η εκπαίδευση της σωστής διατροφής των παιδιών είναι πρωταρχικά ευθύνη της οικογένειας. Κυρίως στην εποχή που το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό πρωταγωνιστεί και, κακά τα ψέματα, πολλές φορές μας εξυπηρετεί λόγω έλλειψης χρόνου. Οφείλουμε, λοιπόν, ως γονείς, να θέσουμε τις σωστές βάσεις στη φιλοσοφία του «τρώω σωστά, φροντίζω την υγεία μου», όπως ακριβώς κάνουμε όταν μαθαίνουμε στα παιδιά ότι πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους για να μη χαλάσουν! Εμείς βάζουμε το σποράκι του σωστού και του λάθους.
Don’t forget: Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς. Να θυμόμαστε πως όλο αυτό έχει νόημα όταν έχουμε κι εμείς σωστές διατροφικές συνήθειες!
Μπορείτε να μας προτείνετε δύο εύκολες συνταγές με λαχανικά για το φθινόπωρο;
Είναι σημαντικό να προτιμάμε λαχανικά εποχής, τόσο για την υγεία των παιδιών μας όσο και για την τσέπη μας. Όταν τα λαχανικά καταναλώνονται τη σωστή εποχή, όχι μόνο προσφέρουν πιο πλούσια γεύση και άρωμα, αλλά έχουν και υψηλότερη θρεπτική αξία. Τώρα το φθινόπωρο, για παράδειγμα, μπορούμε να φτιάξουμε μια πεντανόστιμη κολοκυθόσουπα με μια χαριτωμένη παρουσίαση του πιάτου, ώστε να κινητοποιήσουμε την προσοχή του παιδιού.
Επίσης, το λάχανο και το καρότο είναι δύο λαχανικά πλούσια σε βιταμίνες που πολλά παιδιά αρνούνται να φάνε. Αν όμως τους παρουσιάζαμε μια νόστιμη λαχανοσαλάτα σε μορφή γατούλας, σίγουρα θα τραβούσαμε την προσοχή τους!
Θα μπορούσατε να μας δώσετε μερικές έξυπνες και εναλλακτικές ιδέες σερβιρίσματος;
- Παίξτε με την εικόνα του φαγητού, χρησιμοποιήστε τη φαντασία και την αγάπη σας, φτιάξτε ένα ζωάκι, ένα συννεφάκι, ένα σπιτάκι, μια εικόνα που θα παρακινήσει το ενδιαφέρον των παιδιών και θα τα προκαλέσει να δοκιμάσουν το φαγητό που ετοιμάσατε.
- Για κάποια παιδιά είναι βασικό οι τροφές να μην ακουμπάνε η μία την άλλη. Βάλτε τις, λοιπόν, σε θήκες για cupcakes για να βρίσκονται κοντά, αλλά όχι... τόοοσο κοντά.
- Αλλάξτε τον τρόπο που παρουσιάζετε τα λαχανικά στο τραπέζι. Κόψτε τα σε διαφορετικά μεγέθη, προτιμήστε μικρές ποσότητες και μη βάζετε ποτέ μόνο ένα είδος- η ποικιλία κεντρίζει την περιέργεια των παιδιών.
...Και μια πεντανόστιμη και εύκολη συνταγή για το lunch box:
Μπισκότα με ταχίνι, μπανάνα και κομμάτια σοκολάτας. Ένα υγιεινό σνακ για το σχολείο, γεμάτο βιταμίνες!
Υλικά για 20-24 μπισκότα:
• 95 γρ. ταχίνι
• 113 γρ. μέλι
• 1 κ.σ. βανίλια
• 1 μπανάνα ώριμη, λιωμένη (αντί για αυγό)
• 1/2 κ.γ. σόδα
• 1/4 κ.γ. αλάτι
• 195 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
• 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας
• λίγο σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 175 βαθμούς. Ανακατεύουμε στο μίξερ το ταχίνι, το μέλι, τη βανίλια και την μπανάνα. Προσθέτουμε τη σόδα, το αλάτι και το αλεύρι, και ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν καλά. Τελευταία βάζουμε τη σοκολάτα. Αν βάλουμε σουσάμι, το τοποθετούμε σε ένα πιάτο, κάνουμε τη ζύμη μας μπαλάκια (στο μέγεθος καρυδιού), και τα ρολάρουμε στο σουσάμι. Βάζουμε τα μπισκότα μας σε ταψί με λαδόκολλα, και τα πιέζουμε λίγο για να γίνουν σχεδόν λεία (όχι εντελώς). Δεν τα κολλάμε μεταξύ τους, γιατί στο ψήσιμο θα απλώσουν. Ψήνουμε για 12-13 λεπτά περίπου, μέχρις ότου τα μπισκότα μας ροδίσουν.
Η Μαρία Χολέβα είναι παιδαγωγός, παρουσιάστρια και owner του mothersbird.gr.