Parents' school Μάθημα 1ο: Εσείς γνωρίζετε πώς γίνεται κανείς "θετικός" γονιός;

Boom Team
Tue, 05/09/2023 - 01:23

Τι σημαίνει άραγε να είναι κανείς θετικός γονιός; Να ανταποκρίνεται με ενσυναίσθηση, να απολαμβάνει τη διαδικασία ανατροφής του παιδιού του, και να ακολουθεί το συναίσθημα με τη φράση «χαίρομαι να είμαι γονιός!». Πώς γίνεται όμως; 

θετικοί γονείς

Μερικά παραδείγματα

Μια θετική μαμά και ένας θετικός μπαμπάς…

  • Δεν απαντούν ποτέ «Γιατί έτσι!» ή «Γιατί το λέω εγώ!».
  • Αποφασίζουν μαζί με το παιδί το πότε και το πώς…
  • Έχουν ως οδηγό το συναίσθημα, που ενυπάρχει από τη γέννησή μας, πολύ πριν από την ανάπτυξη των λογικών διεργασιών.
  • Περνούν ποιοτικό χρόνο με το παιδί.
  • Δημιουργούν μαζί μια δική τους ευχάριστη ρουτίνα.
  • Ενδιαφέρονται ενεργά για την καθημερινότητα του παιδιού.
  • Συζητούν με το παιδί σε ήρεμο τόνο και χρησιμοποιούν συναισθηματικό λεξιλόγιο που είναι προσαρμοσμένο στην ηλικιακή του ανάπτυξη.
  • Δε χάνουν την ευκαιρία να εκδηλώσουν με χάδια και αγκαλιές την αγάπη τους.
  • Το κυριότερο: Δεν ξεχνούν πως υπήρξαν κάποτε και οι ίδιοι παιδιά, γελούν με την καρδιά τους και την ώρα που παίζουν με το παιδί τους διασκεδάζουν και δε νιώθουν πως χάνουν τον χρόνο τους.

θετικοί γονείς - σχολές γονέων

In case of emergency!

  • Ζητήστε από το παιδί να διηγηθεί τι συνέβη, ακούστε το με προσοχή, ελέγξτε αν ακούσατε και αν καταλάβατε σωστά την οπτική του και μετά εισάγετε τους δικούς σας κανόνες.
  • Προτείνετε έως δύο εφικτούς εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης της κατάστασης. «Θέλεις να πάμε πρώτα στο σουπερμάρκετ και μετά στο σπίτι;»
  • Αν χρειαστεί να ορίσετε συνέπειες, κάντε το με έναν τρόπο άμεσο χρονικά και σαφή.
  • Μην ξεχνάτε πως μια κρίση είναι πάντα μια πολύ καλή ευκαιρία για να διδάξει ένας γονιός στο παιδί τρόπους καλής συμπεριφοράς και επικοινωνίας! Και πως μετά την κρίση έρχεται πάντα μια τεράστια ζεστή αγκαλιά που θα αποκαταστήσει τη σχέση που δοκιμάστηκε.

Η πρόληψη σώζει συμπεριφορές!

Το κλίμα προσδοκιών που μαθαίνουμε να καλλιεργούμε από μικροί είναι δίκοπο μαχαίρι: Μας δίνει κίνητρο για δράση, αλλά μας απογοητεύει κιόλας. Ειδικά τα παιδιά, αναστατώνονται πολύ όταν χαλάει το πρόγραμμά τους, οπότε φροντίστε να τα ενημερώνετε εγκαίρως για τυχόν αλλαγές και προτείνετε εναλλακτικές λύσεις!

τι σημαίνει θετικός γονιός

«Make him an offer he can’t refuse»

Υπάρχει λόγος που στη γραμματική μαθαίνουμε πρώτα την κατάφαση και μετά την άρνηση... και αυτός είναι πως είμαστε προγραμματισμένοι για να ακούμε ΝΑΙ. Η άρνηση σε έναν αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, όπως είναι αυτός των παιδιών, μπορεί να μεταφέρει μπερδεμένα μηνύματα, κι έτσι να ακούσουν πρώτα το ρήμα (τη βασική πληροφορία) και μετά το απαγορευτικό «ΜΗΝ» (δευτερεύουσα πληροφορία). Καθόλου βολικό για τους γονείς, αλλά ισχύει! Άρα, όταν τα παιδιά κάνουν αυτό που τους έχετε πει να μην κάνουν, δεν είναι μόνο από αντίδραση, αλλά υπακούν σε αυτόματες διαδικασίες σκέψης-δράσης. Επομένως, είναι καλύτερο να κατευθύνετε τα παιδιά με καταφατικές και σύντομες προτάσεις. Για παράδειγμα, αντί να πείτε «μην πετάς τα παιχνίδια στο πάτωμα», προτιμήστε τη φράση «βάλε τα παιχνίδια στο κουτί, σε παρακαλώ!»

«I’m only human after all»

Είναι αλήθεια ότι με την κούραση να δρα σωρευτικά κατά τη διάρκεια της μέρας, οι γονείς μπορεί να βρεθούν πιο συχνά εκτός ελέγχου από ό,τι τα παιδιά. Σε αυτές τις καταστάσεις, κάντε ένα διάλειμμα από την επαφή με το παιδί μέχρι να ηρεμήσετε. Όταν επανέλθετε, ζητήστε του συγγνώμη αν φωνάξατε, επανορθώστε με μια τρυφερή αγκαλιά και συζητήστε εκ νέου με ψυχραιμία αυτό που σας δυσκόλεψε. Το να δουν εσάς να διαχειρίζεστε σωστά τα δύσκολα συναισθήματα είναι πιο αποτελεσματικό από τα διδάγματά σας.

θετική ψυχολογία στους γονείς

Keep in mind...

  1. Η πειθαρχία επιβάλλεται πιο εύκολα όταν από κάτω είναι στρωμένο το χαλί της άνευ όρων αγάπης και αποδοχής!
  2. Η καλή επικοινωνία εγγυάται λιγότερα ξεσπάσματα και shut down.
  3. Εσείς είστε πάντα το πρότυπο για τα παιδιά σας! Η σταθερή παρουσία και η φροντίδα σας προς εκείνα προϋποθέτουν μια αυτοφροντίδα κι επίγνωση και των δικών σας ορίων. Γι’ αυτό και η δική σας ψυχο-εκπαίδευση μπορεί να βοηθήσει στην εκμάθηση και εξάσκηση θετικών μοτίβων επικοινωνίας.

Ευχαριστούμε θερμά την Ιφιγένεια Σωτηροπούλου, Συμβουλευτική Ψυχολόγο MSc 

 

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο πρώτο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε εδώ!