Υπάρχουν και παιδιά που δεν ενθουσιάζονται ποτέ με την ιδέα της πιπίλας, άλλα πάλι την αποχωρίζονται μόνα τους, όμως, τα περισσότερα παιδιά τη λατρεύουν και ο αποχωρισμός είναι δυσβάσταχτος! Ειδικά όσο μεγαλώνουν και ξεκινούν να εξερευνούν το περιβάλλον γύρω τους, έχουν ανάγκη από αντικείμενα που τα κάνουν να νιώθουν ασφάλεια, όπως μια κουβέρτα, ένα λούτρινο αρκουδάκι και φυσικά η πιπίλα! Πώς όμως θα την αποχωριστούν οριστικά, γρήγορα και όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα;
#1 Προετοιμασία
Αναζητήστε παιδικά βιβλία που θα προετοιμάσουν το παιδί για τον αποχωρισμό της πιπίλας. Δεν είναι απαραίτητο να τονίσετε το νόημα του βιβλίου. Αφήστε την ιστορία να «μιλήσει» μόνη της στο παιδί!
#2 Κίνητρο
Συνήθως τα παιδιά θέλουν να νιώσουν ότι έγιναν πια «μεγάλα παιδιά». Επιβραβεύστε το για κάθε τι που κάνει ως «μεγάλο παιδί» και εξηγήστε του ότι η πιπίλα είναι κάτι που χρησιμοποιούν μόνο τα μικρά παιδιά. Είναι σημαντικό να μην το μειώσετε ή να μην το συγκρίνετε με μεγαλύτερα αδέρφια ή άλλα παιδιά στην προσπάθειά σας να κόψει την πιπίλα.
#3 Take it easy!
Σε καμία περίπτωση το παιδί δεν πρέπει να νιώσει ότι πιέζεται. Η πιπίλα είναι η δική του μέθοδος να διαχειριστεί το άγχος και να νιώσει ασφάλεια. Συνεπώς, δεν θέλουμε να το επιβαρύνουμε με επιπλέον άγχος που θα έχει μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα.
#4 Αλεπού – αλεπουδάκι 1-0
Πρόκειται ίσως για μια πιο «πονηρή» και σίγουρα δοκιμασμένη μέθοδο. Κάντε μερικές τρύπες στην πιπίλα, που θα μειώσουν την απόλαυση που παίρνει το παιδί από αυτή. Προσοχή! Είναι σημαντικό να κάνετε λίγες και πολύ μικρές τρύπες στην πιπίλα και όχι να τη φθείρετε γιατί η φθορά μπορεί να γίνει επικίνδυνη.
#5 Η πιπίλα αγνοείται
Την επόμενη φορά που θα σηκώσετε όλα τα μαξιλάρια του καναπέ για να βρείτε την πιπίλα του, απλώς… μην τη βρείτε!
#6 Αντιπερισπασμός
Κάθε φορά που θα σας ζητάει την πιπίλα, προτείνετε μια άλλη δραστηριότητα για να ξεχαστεί. Διαβάστε το αγαπημένο του παραμύθι, παίξτε με τα τουβλάκια ή ζωγραφίστε ένα όμορφο τοπίο.
#7 Vacation mode
Επιχειρήστε να κόψετε την πιπίλα στις διακοπές, όπου το παιδί περνά πολλές ώρες εκτός σπιτιού και είναι διαρκώς απασχολημένο.
#8 Free Hugs
Υπάρχει καλύτερο αγχολυτικό από την αγκαλιά; Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η αγκαλιά βοηθά στην παραγωγή ωκυτοκίνης, σεροτονίνης και ντοπαμίνης, ουσίες που κάνουν τα παιδιά πιο χαρούμενα! Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι είστε εκεί γι’ αυτό και μπορεί να αναζητήσει την ασφάλεια που χρειάζεται στην αγκαλιά σας.
#9 Storyteller
Η «Νεράιδα της Πιπίλας» θα πάρει την πιπίλα από το παιδί σας που μεγάλωσε και δεν τη χρειάζεται πια, για να τη δώσει σε ένα άλλο μικρότερο παιδί που δεν έχει δική του. Με τον τρόπο αυτό, ο αποχωρισμός της πιπίλας αποκτά βαρύτητα και σπουδαιότητα για το παιδί, που μαθαίνει να μοιράζεται και να νιώθει περήφανο για την πράξη του. Φυσικά, η ανταμοιβή, δηλαδή το δώρο που θα του χαρίσει η νεράιδα, θα βοηθήσει σημαντικά!
#10 Όταν τα πράγματα γίνονται από μόνα τους!
Σε περίπτωση που το παιδί έχει συναχάκι και δυσκολεύεται να αναπνεύσει σωστά από τη μύτη, θα αφήσει από μόνο του την πιπίλα. Μέχρι να αποκατασταθεί η αναπνοή πιθανόν να έχει ξε-συνηθίσει την πιπίλα και να μην την αναζητήσει.
ΒΟΟΜ Νοte: Αν επιλέξετε να κόψετε την πιπίλα σταδιακά, συζητήστε με το παιδί και εξηγήστε του ότι πλέον θα μπορεί να χρησιμοποιεί την πιπίλα σε συγκεκριμένες στιγμές, όπως ο ύπνος ή συγκεκριμένα δωμάτια, π.χ. αποκλείοντας το σαλόνι και την κουζίνα. Έτσι, θα αυξήσετε τις ώρες που δεν χρησιμοποιεί την πιπίλα και θα το βοηθήσετε να εξοικειωθεί με την ιδέα. Αν επιλέξετε να εξαφανίσετε ξαφνικά όλες τις πιπίλες από το σπίτι, προετοιμαστείτε για την έντονη αντίδραση που πιθανόν θα έχει το παιδί, καθώς είναι σημαντικό να επιμείνετε στην απόφασή σας και να μη «λυγίσετε» με το πρώτο κλάμα του.