Πώς θα τονώσω την αυτοεκτίμηση του παιδιού μου;

Γεωργία Καρκάνη
Fri, 28/02/2025 - 12:08

Η καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης των μικρών μας είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες που βάζουμε όλοι οι γονείς, από την τρυφερή ακόμα βρεφική ηλικία τους. Το ερώτημα είναι όμως: Πώς το κάνουμε; Πώς μεγαλώνουμε παιδιά που κατανοούν σε βάθος την αξία τους, ενώ ταυτόχρονα πατούν καλά τα πόδια τους στη γη; 

Η αυτοεκτίμηση έχει ακόμα και προεκτάσεις που μπορεί να μη συνειδητοποιούμε αμέσως – για παράδειγμα, η πιστοποιημένη parenting coach Liomarys Reyes επισημαίνει, σε μια viral ανάρτησή της στο Instagram, ότι οι έφηβοι με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο επιρρεπείς σε επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι πέντε αρχές της θετικής διαπαιδαγώγησης: Μήπως τις εφαρμόζουμε ήδη και δεν το ξέρουμε;

Freepik.com

Και ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς για να αρχίσουμε την προσπάθεια. Για την ακρίβεια, η ίδια επαγγελματίας προσθέτει ότι καλό είναι η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης ενός παιδιού να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την ηλικία των 5 χρόνων. Και συνεχίζει δίνοντας 3 βασικές συμβουλές, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν κομπλιμέντα ούτε αυτοκόλλητα επιβράβευσης.

  • Δίνουμε το περιθώριο στα παιδιά να κάνουν πράγματα, να δοκιμάζουν πράγματα, να κάνουν λάθη. Τα παρακινούμε, για παράδειγμα, να συμμετέχουν στις εργασίες του σπιτιού, διπλώνοντας ρούχα, τακτοποιώντας τα πιάτα ή κάνοντας μπάνιο τον σκύλο. Έτσι, «αναπτύσσουν την ιδέα ότι ''είμαι ικανός και μπορώ να κάνω πράγματα''».
  • Δεν τα επικρίνουμε για τα λάθη τους, αντιμετωπίζουμε κάθε λάθος ως μια ευκαιρία για μάθηση. «Αντί να βάζουμε ταμπέλες στα παιδιά του τύπου “δεν είσαι καλός σε αυτό”, τους δείχνουμε πώς θα βελτιωθούν ή θα διορθώσουν κάτι λέγοντάς τους: Να δοκιμάσουμε να το κάνουμε με αυτό τον τρόπο; Έτσι, μαθαίνουν πως “εξελίσσομαι από τα λάθη μου γιατί είμαι ένας ικανός άνθρωπος που συμμετέχει στο σπίτι”».
  • Δεν χρησιμοποιούμε αυτοκόλλητα και άλλες μορφές επιβράβευσης. «Τα αφήνουμε να αναπτύξουν εσωτερικά ένα θετικό συναίσθημα όποτε κάνουν το σωστό. Γιατί, μαντέψτε, δεν θα είστε πάντα δίπλα τους να τα επιβραβεύετε».
Freepik.com

ΒΟΟΜ Note: Η καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης δεν τελειώνει μετά τα 5, οπότε ακόμα και αν τα παιδιά μας είναι μεγαλύτερα και αισθανόμαστε ότι έχουν (και έχουμε) ακόμα δουλειά σε αυτό το κομμάτι, η Reyes μάς παροτρύνει να μην τα παρατάμε ποτέ.

Inspiration: Motherly