Το πράσινο κάνει καλό στην υγεία και... στα κόκαλα! Τι υποστηρίζει νέα έρευνα

Μαρία Ροδίτη
Tue, 16/01/2024 - 16:11

Συχνά πυκνά ακούμε τους ειδικούς να ισχυρίζονται ότι η επαφή με τη φύση έχει πολλά οφέλη τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Hasselt στο Βέλγιο το επιβεβαιώνει, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι τα παιδιά που ζουν κοντά σε χώρους πρασίνου έχουν πιο γερά οστά συγκριτικά με εκείνα που μεγαλώνουν σε αστικό περιβάλλον.

Freepik.com/senivpetro

In nature, we trust!

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα διαπίστωσαν ότι:

  • Τα παιδιά που ζουν σε μέρη με 20-25% περισσότερο πράσινο είχαν αυξημένη οστική αντοχή, η οποία ισοδυναμούσε με τη φυσική ανάπτυξη μισού έτους.
  • Ο κίνδυνος πολύ χαμηλής οστικής πυκνότητας ήταν περίπου 65% χαμηλότερος για τα παιδιά που είχαν εύκολη πρόσβαση σε χώρους με πράσινο.
  • Η αύξηση του μεγέθους και της προσβασιμότητας των χώρων πρασίνου για τα παιδιά θα μπορούσε να αποτρέψει τα κατάγματα και την οστεοπόρωση σε μεγαλύτερες ηλικίες. Κι αυτό, γιατί η αντοχή των οστών αυξάνεται στην παιδική και εφηβική ηλικία, παραμένει σταθερή μέχρι την ηλικία των 50 ετών και στη συνέχεια μειώνεται.
  • Η σχέση μεταξύ των χώρων πρασίνου και των πιο δυνατών οστών είναι πιθανό να προκύπτει από τα υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας στα παιδιά που ζουν κοντά σε πάρκα.
Freepik.com/Holiak

Studies approved!

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μεγαλύτερη πρόσβαση σε χώρους πρασίνου αυξάνει τη σωματική δραστηριότητα των παιδιών και κατ’ επέκταση έχει τεράστια οφέλη στην υγεία τους, συμπεριλαμβανομένων του χαμηλότερου κινδύνου να γίνουν υπέρβαρα, της πιο χαμηλής αρτηριακής πίεσης, του υψηλότερου IQ και της καλύτερης ψυχικής και συναισθηματικής ευεξίας.

Οι χώροι πρασίνου συνδέονται, επίσης, με καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία για τους ενήλικες. Χαρακτηριστικά, οι περίπατοι στο πάρκο του Woodland εκτιμάται ότι εξοικονομούν 185 εκατομμύρια λίρες ετησίως από το κόστος ψυχικής υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, παρακολούθησε περισσότερα από 300 παιδιά ηλικίας 4-6 ετών σε αστικές, προαστικές και αγροτικές περιοχές του Βελγίου. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υπερήχους για να μετρήσουν την οστική πυκνότητα των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, το βάρος, το ύψος, την εθνικότητα του παιδιού και το επίπεδο εκπαίδευσης της μητέρας τους.

Freepik.com/senivpetro

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά που είχαν πρόσβαση σε 25% περισσότερο πράσινο σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από το σπίτι τους διέτρεχαν κατά 66% μικρότερο κίνδυνο χαμηλής οστικής πυκνότητας. Η μελέτη δεν διαπίστωσε καμία διαφορά μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά, καθώς η χαμηλή ανάπτυξη των οστών σε νεαρή ηλικία είναι εξίσου κρίσιμη για την εμφάνιση οστεοπόρωσης όσο και η απώλεια οστικής μάζας με τη γήρανση.

Πηγή: Guardian